Testissä Huawei Watch ja Android Wear

Sain käsiini (kirjaimellisesti) Huawein pahuksen tyylikkään älykellon ja olen käyttänyt sitä nyt hetken aikaa. Android Wear on tehnyt vaikutuksen, mutta samalla en suosita sitä kaikille.

Tyylikkyyden tiivistymä

Huawei Watch on heittäen yksi vaikuttavimmista älykelloista. Laite on tyylikäs kun mikä on spesifikaatioissa ei ole valittamista. Päädyin malliin tosin täysin sattumalta, sain tilaisuuden ostaa sen edullisesti joten päätin ottaa riskin ja kokeilla.

Ja en ole katunut ostosta hetkeäkään, älykello on yksi mukavimpia kapistuksia joita olen arsenaaliini lisännyt. Vaikutuin jo pakettia avattaessa, sillä en ole ostanut varmaan mitään mikä olisi tullut yhtä yleellisessä paketissa. Mustan pahvin sisältä löytyi nahkainen kotelo, jossa itsessäänkin komean näköinen kello odotti.


Huawei Watch on tyylikkäin Android Wear-laitteista. Huawein Watch ei ole liian suuri tai pieni, eikä todellakaan näytä pelkkien elektroniikka-intoilijoiden laitteelta, Kellon näyttö on laadukas Amoled-näyttö ja kellotaulu näyttää sillä loistavalta. Kellotaulu on safiiripinnoitettu, minkä pitäisi tehdä siitä Gorilla Glass-suojausta vieläkin kestävämpi. Tyylitietoisille kellon ranne on vaihdettavissa, ja valitsemani mustan nahan tilalle saa kaikkea värikkäästä muovista, metalliin.

Ulkonäöstä kertoo ehkä jotain että testini jälkeen kello meni vaimolleni testattavaksi ja jäi sille tielle.

Ensivaikutelma kellosta oli raskas verrattuna aiempaan. En tosin ollut käyttänyt kelloa vuosiin, joten viimeisin vertailukohtani oli ranteeni karvat. Tosin edellinen kelloni oli huomattavasti pienempi ja kevyempi. Raskauteen tottui parin päivän käytön jälkeen ja kellosta tuli nopeasti luonnollinen osa elämää.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Huawei Watch ei ole kaikkein jännittävin. Siitä puuttuu esimerkiksi urheilijalle hyödyllinen GPS-paikannus tai automaattinen kirkkaussensori. Kellolla on kuitenkin se tärkein älykellolle: se näyttää todella hyvältä ranteessa.

Älykello älypuhelinta täydentämässä

Huawei Watch on siis Android Wear-älykello ja toimii Android- tai iPhone-puhelimen kumppanina. Yksinään laite on suht hyödytön, mutta älypuhelin alkaa nykyään olemaan enemmän sääntö kun poikkeus.

Itselleni kellon pääkäyttö on älypuhelimen täydentäjänä. Kun älykello on ranteessa, älypuhelimeni on automaattisesti täysin äänetön ja kaikki hälytykset ja ilmoitukset värisyttävät rannettani. Näin töissä en joudu vaimentamaan puhelinta mutta puhelut ja hälytykset eivät silti mene ohitse.

Kun puhelimeen tulee puhelu, näen ranteesta kuka soittaa ja voin reagoida puheluun. Viestit näkyvät myös suoraan ranteessa, oli kyse sitten tekstiviestistä, WhatsApp-viestistä tai sähköpostista. Vastaaminen sujuu huonommin, sillä sanelu onnistuu tällä hetkellä vain tekstiviesteihin ja niihinkin vain englanniksi. Kellon pointti tuntuisikin olevan enemmän viestien pikainen tarkistaminen.

Jos puhelinta ei vaimenna kellon ollessa käytössä, kellon kautta voi määrittää Kellosta voi myös hallita puhelimen ääniä, eli voit vaimentaa puhelimen suoraan kellosta.


Ilmoitukset viesteistä, posteista ja muusta voi kuitata suoraan kellosta. Kun näen ilmoituksen turhasta sähköpostista, voin deletoida sen suoraan ranteen kautta, avaamatta sitä lainkaan puhelimessani.  Jos sovelluksen ilmoitusta ei voi ranteesta suoraan hoitaa, voin komentaa kelloani avaamaan kyseisen sovelluksen puhelimessa.

Esimerkiksi Gmail-postin ilmoituksen voi sivuuttaa, tai avata tarkemmin. Ja viestiin voi reagoida erilaisilla tavoilla, sivuun pyyhkäisemällä voin poistaa viestin, arkistoida, vastata, avata viestin puhelimessa tai blokata sovelluksen kokonaan. Vastaamisessa viestin voi joko sanella tai valita valmiista lyhyistä vaihtoehdoista.




Kätevyys kellon villkaisussa on päivän sana. Näen kelloa vilkaisemalla mitä uutta puhelimellani on raportoida ja olen mieltynyt tähän varsin suuresti.

Se on myös kello!

Älykello on verraton kello. Kellotaulun saa valita monista vaihtoehdoista ja Play-kaupasta voi ladata uusia kellotauluja. Osa on viisarimalleja, osa digitaalisia. Itse olen Douglas Adamsin kritiikistä huolimatta digitaalikellojen suuri ystävä ja valitsinkin sellaisen kellotauluksi. Viisaritaulut olisivat olleet tyylikkäämpiä, mutta olen suuri function over form-ajattelun ystävä.

Kellossa näytetään koko ajan yksinkertaistettu versio tästä kellotaulusta ja kun kelloa katsoo, herää taulu henkiin koko komeudessaan. Kellotaulujen näyttävyyttä Huawein hyvällä näytöllä ei voi vähätellä. 

Esimerkiksi tässä on valitsemani kellotaul sellaisena kun se on normaalisti ja seuraavana kun herätän kellon.


Näytöltä ajan katsominen on vähemmän yllättäen helppoa. Kellotaulusta riippuen näkyville saa muitakin tietoja, kuten lämpötilan, päivämäärän, askelmittarin tai muita tietoja. 

Kellotaulu valaisee hieman, joten pimeässä sitä voi käyttää apuvälineenä. Kellosta löytyy myös oma taskulamppu-sovellus joka kääntää näytön kirkkauden täysille ja riittääkin pilkkopimeässä näkemiseen, vaikkei se erillistä valoa korvaakaan. Valon saa yöajaksi sammutettua siirtämällä kellon teatteritilaan. 

Sovelluksia kellossa

Android Wear-kellossa sovelluksia ei käytetä samaan tapaan kun älypuhelimessa. Sovellukset asennetaan itseasiassa älypuhelimeen jonka Android Wear-sovellus sitten siirtää sovellukset käytettäväksi kelloon. Lisäksi monet tavalliset Android-sovellukset sisältävät lisätoimintoja Android Wear-kellossa.

Hyödyllisin näistä itselleni on ollut Google Keep-muistiinpanot. Teen muistiinpanoihin tietokoneella tai älypuhelimella ostoslistan, kaupassa voin hakea tavarat listalta ja merkitä ne kellon näytöllä ruksaamalla ostetuiksi. Google Keep-integraatio on todella onnistunutta.

Navigointi Google Mapsin avulla on myös hyvin yhteydessä kelloon. Kellon avulla voit navigoida ja saat suuntaohjeet kellon näytölle. Todellisuudessa navigoinnin hoitaa kuitenkin älypuhelin. 

Yksi onnistunut sovellus on Agenda. Se näyttää puhelimessa kalenteritapahtumia ja niiden yksityiskohtia. Kalenterin pikainen tarkistaminen älykellosta on melkein yhtä luontevaa kun ajan katsominen.

Kuntoilun ystäville kellosta löytyy Googlen Fit-sovellus. Se osaa jäljittää liikkumisen määrää ja raportoida tämän puhelimen Fit-sovellukselle. Jos kello tukee sitä (kuten Huawei Watch), sykkeen mittaus onnistuu sovelluksen kautta myös. 

Asenna parempia sovelluksia

Älypuhelimen kautta kelloon voi asentaa lisää sovelluksia. Sovellus asennetaan edelleen älypuhelimeen, josta sovellus synkronoidaan kelloon. Android Wear-sovelluksen kautta. 

Yksi hauska kelloa tukeva sovellus on Muzei-taustakuvan vaihtaja. Jos käytät Muzeita puhelimen taustakuvan määrittäjänä, voit ottaa sen käyttöön myös kellossa ja molemmissa laitteissa on sitten sama taustakuva. 

Muutama mielenkiintoinen sovellus on vielä mainittava vaikken niitä käytäkään:
  • Fluenty analysoi saamasi viestin ja antaa automaattisia vastausehdotuksia kelloosi. Ei tue valitettavasti Suomea, mikä teki siitä itselleni turhakkeen.
  • Suosittu unta mittaava Sleep as Android tukee myös kelloja, tosin itse en sitä käytä joten en voi kommentoida sen käyttöä suuremmin. 
  • PixtoCam on älypuhelimen kameran etähallintasovellus. Voit sillä ottaa kuvia puhelimen kameralla ja ohjata sitä kellosta. 
  • Suositut Lifeline-pelit on osittain pelattavissa kellon kautta.

Kannattaako ostaa?

Huawein kello on yksi tyylikkäämpiä Android Wear-kelloja. Siitä puuttuu kirkkaustunnistin, joten kello ei osaa itse säätää sopivaa kirkkautta näytölle. Tästä ei tosin ole ollut merkittävämpää haittaa, sillä näytön saa kokonaan sammutettua teatteritilalla pimeässä. 

Huawein kello ei ole se edullisin ja usean sadan euron hinta ei välttämättä ole perusteltavissa pelkälle kännykän apulaiselle. Hieman edullisemmin laitteen saa tilattua Amazonista tai pitämällä silmällä muita verkkokauppojen tarjouksia.




Toimintojen pienestä määrästä huolimatta koen itse Android Wear-laitteen hankkimisen arvoiseksi. Ilmoituksien siirtäminen kännykästä ranteeseen on yksin sen arvoista.

Älykellon toimintoja on tällä hetkellä yllättävän vähän, mutta se on muuttumassa. Android Wear 2.0-versio onkin tulossa lähiaikoina ja Huawei Watch on yksi harvoista jotka päivitetään tähän uuteen versioon. Sen mukana tulee kellon parempi hallinta suoraan kellosta ja ylipäätään enemmän mahdollisuuksia käyttää kelloa yksinään, ilman erillistä puhelinta. Merkittävin uudistus on yksin kellon kautta sovellusten asentaminen ja sovelluskauppa. Samaten viesteihin vastaaminen järkevästi kellon avulla näyttää varsin lupaavalta. 

Kaikki Android Wear-kellot eivät tule saamaan Wear 2.0-päivitystä joten jos harkitset jotain muuta Android Wear-kelloa, tarkista onko päivitys tulossa kellollesi

Android Wear-kelloa voikin suositella käyttäjälle joka tahtoo nähdä puhelimen tiedot helpommin ja tyylikkäämmin. Tekniikasta innostuneet eivät välttämättä ole ainoa porukka, vaan juuri vähemmän kiinnostuneelle älykello antaa vaihtoehtoisen tavan päästä käsiksi puhelimen sisältöön. Kellon edut eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä mitään vallankumouksellista, enemmänkin näppärää. Ja Huawei Watchin komeutta ei voi vähätellä. Laite on tyylikäs tuntuu laadukkaalta.

Tämän perusteella kellon hankintaa voi suositella jos Android Wear-kellon saa edullisesti. Täyshintaista hankintaa on hankalampi perustella, tosin älykellot eivät ole sen kalliimpia kun laadukkaat merkkikellot muutenkaan. Jos aiot muutenkin pistää satasia kelloon, älykello voi olla parempi investointi kun perinteinen aikarauta.

Tulevaisuus on tässä se mielenkiintoinen puoli, nämä laitteet näyttävät koko ajan kiinnostavammilta ja ominaisuusmäärä muuttuu paremmaksi vähä vähältä. Itse tykkäsin ja aion jatkaa käyttöä - jos saan kelloa koskaan takaisin vaimoltani.


Kommentit