Ääniohjauksen nurja puoli

Ääniohjattavat laittete yleistyvät kovaa vauhtia. Ainoa ongelma niissä on hallinnan menettäminen yllättävillä tavoilla. Nyt ei puhuta isovelivalvoo-hallinnasta, vaan vähän enemmän katutason tapahtumasta.

Esimerkki tästä saatiin kun tv-juontaja sai ihmisten Amazon Alexat ostamaan joukon nukkekoteja. Tämä sanoi lähetyksessä lauseen jonka Alexa tulkitsi käskyksi ja lähti shoppailemaan. Kyseinen esimerkki on siitäkin hauska, että uutisessa käsiteltiin samaan ilmiöön liittyvää tapausta. Pieni lapsi oli nimittäin onnistunut käyttämään vanhempiensa Alexaa tilamaan itselleen nukkekodin.

Puheohjauksen ongelma on hyvin tiivistetty tässä Dilbert-stripissä vuosien takaa:


Jos laitteesi nimittäin tottelee mitä tahansa äänitä, sitä voi hallita kuka tahansa. Tämä avaa ovet hilpeille piloille, mutta myös oikeille tietoturvauhille.

Nykylaitteita voi käytännössä kaikkia ohjata äänellä. Tämän takia kannattaakin suojella itseään ja opettaa oma laite tottelemaan vain omaa ääntäsi. Android-puhelimissa tämä onnistuu ja samoin joissain muissa laitteissa. Jos käytät ääniohjausta, tee tämä nyt.

Tai joku voi kuiskata laitteellesi "order 100 by 100 inch print of goatse".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.