Halla-Aho: perussuomalaisten pelastus vai turma?

Nyt kun Timo Soini ei aio jatkaa Perussuomalaisten johtajana, Jussi Halla-Ahon nousu puolueen johtajaksi alkaa näyttää koko ajan todennäköisemmältä. Mutta onko Jussi Halla-Aho puolueelle hyväksi vai pahaksi?

Korostettakoon alkuun vielä etten kuulu perussuomalaisiin, enkä kannata erityisesti ketään Persujen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kirjoitus on vain mietteeni ja spekulaatio siitä miten Halla-Ahon valinta vaikuttaisi perussuomalaisiin ja heidän suosioonsa puolueena.


Soini-ilmiö

Soinin lähtö oli shokki, muttei lopulta täysin odottamaton. Eräiden kommentaattorien mukaan Soini on ollut ulkoministerin tehtävään hyvin tyytyväinen ja tavoittelisi mahdollisesti suurlähettilään pestiä. Tämä on varmasti paljon miellyttävämpi tehtävä kun mitä hän muuten tekisi: johtaisi kuolemaa tekevää puoluetta.

Kuten Vennamon Suomen Maaseudun Puolue kuoli ja näivettyi aikanaan suosion romahdettua, Perussuomalaisia on nykymenolla kohtaamassa sama kohtalo. Soini profiloitui itse (ja profiloi puoluettaan) EU-kriittisyydellä ja tietyllä "herrat kuriin"-hengellä. Vaalien jälkeen kannattajat katosivat, koska heidät petettiin.

Hallituksen perussuomalaiset eivät laittaneet herroja kuriin, eivätkä olleet onnistuneet olevaan EU-kriittisiä kuten heidän kannattajansa olisivat toivoneet. Kannattajille tärkeissä maahanmuuttokysymyksissä on myös joustettu kannattajien toiveista ja Suomeen onkin tullut ennätysmäärin maahanmuuttoa.

Perussuomalaisten kannattajille nämä olivat ydinkysymyksiä ja he tuntevat itsensä petetyiksi. He halusivat rajat kiinni, ulos EU:sta ja rötösherrat kuriin. Soini lupasi nämä ja lupasi oikein etteivät "persut myy persettään" mutta hallituksessa tämä unohtui. Kannattajat liukenivat koska he menettivät täysin luottamuksensa perussuomalaisiin puolueena.

Paljon tästä epäluottamuksesta on varmasti henkilöitynyt Timo Soiniin itseensä. Jos hän olisi jäänyt, ei hän enää uskottavasti olisi voinut esittää oikeastaan mitään, hänen takinkääntönsä aste oli sitä luokkaa hallitusvastuun kanssa. Hänen oli poistuttava jotta puolue voisi yrittää uudistaa kasvojaan.

Uutta linjaa

Kuka sitten ottaa uppoavan puolueen harteilleen? Yksi vahva vaihtoehto on Jussi Halla-Aho, joka ei tätä kirjoitettaessa ole vielä kertonut aikooko lähteä kilpailuun, vaan harkitsee asiaa vielä. Joulukuussa hän oli aikeissa lähteä kisaan ja mikään ei anna ymmärtää minkään oleellisesti muuttuneen tästä. Uskon siis Halla-Ahon aikovan kisata persujen valtikasta.

Halla-Aho on perussuomalaisten kannattajien joukossa varsin suosittu ja hänellä olisi jopa kohtuulliset mahdollisuudet voittaa Soini kilpailussa perussuomalaisten johtajuudesta. Muiden ehdokkaiden kanssa hänen etumatkansa kasvaa entisestään. Perussuomalaisten vaaleista tulee todennäköisesti kahden kauppa, johtavat vaihtoehdot ovat Sampo Terho ja Jussi Halla-Aho. Terho on saanut tukea joiltain suurilta nimiltä, Terho on Soinin suosikki ja myös Jussi Niinistö on ilmaissut tukensa hänelle. Lopulta ratkaisu on kuitenkin perussuomalaisten aktiivien käsissä ja niissä piireissä Halla-Aho on vahvoilla.

Perussuomalaisille mikä tahansa johtajan vaihdos voi olla jo avain huonojen kannatuslukemien parantamiseen, mutta kumpi onkaan parempi puheenjohtaja persuille? Puhtaasti puolueelle itselleen parempi vaihtoehto olisi todennäköisesti Jussi Halla-Aho. Se ei välttämättä ole paras vaihtoehto meille muille, mutta persuille kylläkin.

Puolue ilman keskeistä ideologiaa ja pointtia on entinen puolue, kuten liian paljon yleispuolueen suuntaan menneet demarit saivat huomata. Heidänkin uusi suosion nousunsa alkoi vasta kun puolue jälleen profiloi itseään pois Urpiaisen edustamasta valtiohoitajapuolueesta kohti Antti Rinteen työväenpuoluetta. 

Halla-Aho toisi puolueen keskiöön ne asiat jotka puolueen ydinkannattajakuntaa kiinnostavat: maahanmuutto, EU-ero ja niin edespäin. Hän myös antaisi puolueelle selkeän profiilin ja suunnan, oli se sitten hyvä juttu tai ei. Nykyisin Perussuomalaiset ovat nimittäin pahasti vailla suuntaa ja punaista lankaa. He eivät oikein ole työväenpuolue, porvaripuolue, oikeisto- tai vasemmistopuolue, eivätkä edes protestipuolue. Halla-Aho profiloisi puolueen maahanmuutto- ja EU-kriittiseksi puolueeksi.

Ja hän voisi tehdä tämän Sampo Terhoa uskottavammin. Halla-Ahon ja Soinin huonot välit tiedetään, siinä missä Sampo Terho olisi monelle äänestäjälle lähinnä Soini 2. Halla-Aho on jo aiemmin kritisoinut persujen nykylinjaa ja sanonut julkisesti sen olevan syy puolueen romahtaneeseen kannatukseen.

Edessä [lisää otsikko] tulevaisuus?

Halla-Ahon voitto olisi perussuomalaisille todennäköisesti se paras lopputulos, mutta entäs me muut? Halla-Ahon avoin halu erota EU:sta olisi hyvin hankala kohta hallituskumppaneille, Orpo ja kokoomus ovat EU:n vahvoja kannattajia, Keskusta ei, mutta Sipilä lähipiireineen taas on. Erimielisyys tästä voisi yksinään luoda pohjan hallituskriisille ja pahimmillaan kaataa hallituksen.

Tämä tosin voisi olla hyvä juttu, nykyhallitus on osoittanut olevansa suhteellisen kädetön ja sen pikainen vaihtaminen ei haittaisi lainkaan.

Uudet vaalit tuottaisivat todennäköisesti demarivetoisen hallituksen ja Persut voisivat palata oppositioon tekemään sitä missä ovat parhaat, räksyttämään konkreettisen hallitusvastuun sijaan. 

En kuitenkaan usko näin käyvän. Kokoomuksessa, Keskustassa ja Persuissa ei haluta luopua vallasta, joten epäilen jonkin kompromissin syntyvän ja yhteisen sävelen löytyvän. Hallitusyhteistyö voisi kylläkin muuttua, erityisesti jos Halla-Aho haluaa osoittaa puolueen kannattajille miten puolueen linja on nyt muuttunut.

Muutenkin Persuilla on näytön paikka edessä. Jos heidän seuraava puheenjohtajansa jatkaa hallituksen linjan myötäilyä, eikä ota tiukempaa linjaa kannattajiensa ydinkysymyksiin (maahanmuutto ja EU) on se puolueen loppu. Jos jopa Soininpoiston jälkeen puolue edelleen pettää kannattajiensa toiveet, sen on turha unelmoida kannatuksen jatkumisesta. Erityisesti kun puolueella ei (ainakaan vielä) ole todellista vakiintunutta kannattajakuntaa, kuten vanhemmilla puolueilla.

Perussuomalaisille uskonkin Halla-Ahon olevan lippu suht tasaiseen plusminus kymmenen prosentin vakiintuneeseen äänestäjäkuntaan, siinä missä Soini 2 tarkoittaisi hitaan laskun jatkumista kohti unohlaa. Ellei jotain ihmettä tapahdu, Soinin linjan jatkaminen tarkoittaisi Perussuomalaisille samaa loppua kun edeltäjällään, joka päätyi konkurssiin.

Halla-Aho on persupiirien ulkopuolella valtavan epäsuosittu, asia mitä hänen jatkuva rasistiksi nimittelynsä ei varmasti auta. Hänellä ei ole avaimia voittaa presidentinvaalien kaltaisia kilpailuja, mutta siihen hän tuskin tähtääkään. Hän on selvästi tietyn vähemmistön oma ehdokas ja tämän vähemmistön parissa hyvin suosittu, vaikkei suuri yleisö hänelle tule lämpenemäänkään.

Rinnastuksia ei voi olla vetämättä Trump vs. Clinton-kamppailuun. Trump (kuten Obama häntä ennen) edusti äänestäjille muutosta, Clinton nykylinjan jatkamista. Halla-Aho onkin persujen Trump ja Terho Hillary. Kumman puolesta Persujen kannattajat aikovat äänestää, nykymenon vai muutoksen? Oma arvaukseni on jälkimmäinen, mutta jäämme odottamaan.


4 kommenttia:

 1. Oleellisia kysymyksiä liittyy myös Halla-Ahon persoonaan ja tyyliin, ei pelkästään hänen politiikkaan ja ideologiaan.

  Halla-Aho ei sovi perinteiseen puolueen keulakuvan muottiin. Varmasti pelkoa on, että hän ei onnistuisi julkisissa esiintymisissä ja keskusteluissa. Toisaalta hänen harkitseva ja argumentit perusteleva tyyli saattaisi parantaa julkisia väittelyitä, jotka valitettavasti nykyään ovat monesti huutokilpailuja. Siltä kannalta Halla-Ahon valinta saattaisi tuoda jotain hyvää myös muiden puolueiden kannattajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla-Aho on hyvin kuivakka, tosin pahuksen sanavalmis. Keulakuvaksi hänellä on heikosti karismaa tai intohimoa, joten argumentaation taso ja tulisuus lienevät hänen ainoat etunsa tällä areenalla.

   Poista
 2. Ps:n luottamus on menetetty.He ovat vain omalla asiallaan.Kuten soinista ja muista olemme jo saaneet huomata.
  Äänestin heitä ja petyin pahemman kerran.Eli ei enään äntä heille eikä edes sinisille!Hallalla on hyvät jutut,mutta niin hänkin liukeni eu-parlamemnttiin lihottaman omaa eläkettään ja palkkapussiaan.Tiesi että Suomessa olisi joutunut vastamaan sanoistaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla-Aho, piti hänestä tai ei, vaikuttaa oikeasti suht suoraselkäiseltä poliitikolta ja jopa suht rehelliseltä. En äänestäisi häntä, sillä olen poliittisesti täysin eri linjoilla.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.