Kiina on huijausten edelläkävijä

Ne netti- ja oikean elämän huijaukset mitä näemme täällä ovat toki ikäviä tapauksia, mutta eivät mitään verrattuna siihen mitä Kiinassa tapahtuu. Kiinalainen huijauskulttuuri on tyly ja sanallasanoen kamala. Länsimaisia turisteja yritetään tietysti huijata, kuten tapahtuu valtaosassa maailmaa, mutta kiinalaiset ukottavat toisia kiinalaisia myös sangen karuilla tavoilla. Esittelen muutamia näistä Kiinan ihmeistä.


Tylyt viestihuijaukset

Ensimmäiset tehokkaasti levinneet sähköpostivirukset luottivat social engineering keinoihin. Melissa-virus levisi väittämällä olevansa kaverisi lähettämä tärkeä liitetiedosto josta ei saisi kertoa kenellekään. Samalla tavalla sen jälkeen tullut ILOVEYOU-virus teki itsestään mielenkiintoisen avata.

Pelkkä mielenkiintoisuus ei kuitenkaan avaa liitetiedostoja enää ja Kiinassa ollaan aalloharjalla. Eräs mielenkiintoinen sähköpostihuijaus on ns. rakastajatar-kirje. Siinä sähköpostiin tulee viesti naiselta joka väittää olevansa miehesi rakastaja. Hän kertoo miten miehesi rakastaa nyt itseään vaimon sijaan ja on linkki väitettyyn kuvatodisteeseen. 

Variaationa tästä on myös huijaus jossa käyttäjälle kerrotaan tämän tyttären olevan prostituoitu ja linkin takana olisi kuva tästä. Kolmannessa variaatiossa viesti on mukamas lapsesi opettajalta ja käsittelee hänen huonoa koulumenestystään, mukana linkki jonkinnäköiseen raporttiin tai todistukseen.

Kaikki nämä linkit luonnollisesti johtavat virukseen. Nämä virukset on useimmiten älypuhelimille suunniteltuja ja niiden tehtävä usein on varastaa rahaa Kiinalaisten käyttämistä maksuja käsittelevistä sovelluksista.

Kaikki viestihuijaukset eivät ole viruksia. Vuokraisäntähuijaus on paljon vähemmän tekninen. Siinä saat tekstiviestin tai sähköpostin vuokraisännältäsi joka kertoo seuraavan vuokran menevän uudelle tilille, esimerkiksi vuokraisännän vaimon tilille ja viestissä on tilin tieto mukana. Luonnollisesti kun oikea vuokraisäntä ihmettelee puuttuvaa vuokraa, huijari on jo tiessään.

Kolmas viestihuijaus on ilmoitus perustusta lennosta joka myös voi tulla tekstiviestinä kännykkään. Mukana on ohjeet "rahojen palauttamisesta" mikä tietysti edellyttää pankkitietojen antamista. Kun tiedot on annettu, voit arvata mitä niillä tehdään.

Henkilökohtaisemmat huijaukset

Kiinassa on yksi hyvin huolestuttava ilmiö: huijarien annetaan toimia yllättävän avoimesti ja moni todella karu huijaus perustuu tähän. Sairaalahuijaukset ovat yksi näitä. Kalliilla yksityisillä sairaaloilla on nimittäin omia blokkaajia jotka saavat rahansa tuomalla ihmisiä näihin yksityisiin sairaaloihin kyseenalaisia ja tarpeettomia testejä varten ja lopuksi potilaalle esitetään hulppea lasku.

Nämä huijarit napsivat uhreja oikeista sairaaloista. Sairaalan odotushuoneessa asiallisen näköinen, henkilökunnalta vaikuttava henkilö lähestyy odottavaa potilasta ja kyselee tältä kysymyksiä. Hän ei ole henkilökuntaa, vaan huijari jonka annetaan toimia avoimesti. Hänen tehtävänsä on huijata potilas lähtemään tästä sairaalasta ja suuntaamaan kalliiseen sairaalaan usein turhia testejä tekemään.

Kun huijari saa tietää potilaan vaivasta, hän kertoo spesialistin olevan saatavilla läheisessä toisessa sairaalassa. Hän saattaa muutenkin haukkua sairaalan jossa ollaan huonoksi hygienialtaan tai että odotusaika tulisi olemaan pitkä tai ettei hoitoa tälle potilaalle ehkä ehdittäisi täällä antamaan ollenkaan. "Onneksi" huijarilla on kuitenkin yhteyksiä läheiseen toiseen sairaalaan jossa on hyvä hygienia ja josta hän saisi ajan nopeasti.

Tämä huijausmuoto on yleinen esimerkiksi Pekingin suurissa sairaaloissa, joihin tulee jatkuvasti uusia kokemattomia potilaita, jotka ovat huijareille helppoa kauraa. Myös muissa paikoissa näkee työntekijöiksi naamioituneita tai virkailijoilta vaikuttavia huijareita, esimerkiksi "viranomainen" voi yrittää "myydä" sinulle dokumentaatiota tai vaatia henkilöllisyystodistuksiasi tai passejasi varastaakseen ne.

Joskus huijarit Kiinassa eivät teeskentele olevansa jotain, vaan myös huijauksia tekevät esimerkiksi pankkien ihan oikeat työntekijät. Kiinalaiset eivät luota pankkeihin ja hyvästä syystä. Tässä huijauksessa huijaaja ei kuitenkaan ole ulkopuolinen, vaan pankin oikea työntekijä. Tämä työntekijä kertoo asiakkaalle mahdollisuudesta tallentaa rahansa korkeakorkoiselle tilille tai sijoitukseen, jossa kuitenkin tilin saldoa ei voi tarkistaa kesken kauden. Luonnollisesti luvatut korot ovat huomattavasti tavallisia korkeammat.

Voit arvata mitä rahoille tapahtuu. Pankki ei niitä varasta, vaan epärehellinen työntekijä.

Pankit eivät ota vastuuta huijauksesta, vaikka sen tekijät ovat pankin omia työntekijöitä. Pankkien kanta on että asiakkaan olisi pitänyt ymmärtää kyseessä olevan huijaus. Monet Kiinalaiset välttävätkin pankkeja ja käyttävät maksamiseen WeChatin tai Alipayn kaltaisia palveluita.

Turistihuijaukset

Jos Kiinassa turistia lähestytään kadulla, kyse on joko kaupustelusta tai huijauksesta ja huijauksia onkin monenlaisia. Turistia voidaan pyytää teehuoneeseen, hierontaan, taidenäyttelyyn tai kahville. Lopulta päädyt tilanteeseen jossa käsissäsi on jättilasku ja joukko pelottavan näköisiä miehiä vaatimassa sen välitöntä maksamista. 

Hierontahuijauksessa asiakas pyydetään hierontaan, jolle voidaan etukäteen luvata halpa hinta. Hieronta saattaa muuttua seksuaaliseksi tai pysyä asiallisena. Lopulta köriläs tulee sisään laskun kanssa. Seksuaalisista palveluista pyydetään melkoinen preemio tai jos mitään härskiä ei tapahtunut, on laskussa mukana jotain lisäkivaa kuten huoneen vuokra.

Riksakyydit ovat usein vastaavia huijauksia. Riksa voi vaatia naurettavaa hintaa, viedä sinut kokonaan väärään paikkaan (josta paluu maksaa paljon tai jossa sinut käytännössä ryöstetään) tai muuten vain uhkailla sinulta rahaa.

Teehuonekutsut päättyvät usein myös ikävästi. Turisti houkutellaan "perinteiseen kiinalaiseen teeseremoniaan" ja houkuttelijat ovat vetäviä naisia, jotka voivat esitellä itsensä esimerkiksi opiskelijoina. Hinnan luvataan olevan halpa jos rahasta ylipäätään puhutaan. Kun teelaatuja on maisteltu, turistille löydään käteen naurettavan korkea lasku.

Taidenäyttelyyn kutsut ovat myös huijauksia. Kun turisti saadaan houkuteltua taidegalleriaan, häntä painostetaan ostamaan huomattavan ylihinnoiteltua taidetta. Paikalla voi joskus olla myös ylimääräistä lihasta, ei vain sen hento opiskelijatyttö joka kutsui taidettaan katsomaan. 

Turistihuijauksia on monia muitakin. Turisteille yritetään myydä perinteistä lääkintää, pyytää opettamaan englantia ja vaikka mitä muuta. Kiinassa on nähty jopa väärennettyjä bussipysäkkejä, joille ei oikeasti tule mitään busseja, vaan josta huijaritaksit sitten odottamaan kyllästyneet turistit nappaavat kyytiin - ylihinnalla tietysti.


Kommentit