Parhaat kätketyt Android-toiminnot

Androidin sisältä löytyy kaikenlaisia hienouksia. Tässä muutamia helmiä uusimmista Androidin versioista. Nämä toiminnot ovat kaikki käytettävissä Android 7 (Nougat) tai uudemmissa laitteissa, ja ehkä osassa vanhempia Android-laitteita jos valmistaja on ollut kaukonäköinen.

Tässä onkin siis:



Ilmoitusten laajentaminen ja pikavastaukset

Aloitetaan suht perustempulla, jota hämmästyttävän suuri osa käyttäjistä ei tiedä. Ylälaidan ilmoitukset ovat ehkä paras toiminnallisuus Android-laitteissa. Mutta tiesitkö että näistä ilmoituksista saa tehtyä vaikka mitä? Jos vedät ilmoitusta alaspäin, paljastuu sen alta joukko vaihtelevia toimintoja. Esimerkiksi Gmail-postissa voit arkistoida viestin tai vastata siihen. Toiminnot riippuvat ohjelmasta jonka ilmoituksen laajennat alaspäin vetämällä, kaikkien ohjelmien kehittäjät eivät ole lisänneet toimintoja ilmoituksiin.

Osa ilmoituksista osaa myös ryhmittäytyä ja nämä ryhmät voi avata vetämällä alaspäin. Esimerkiksi jos Gmail-postilaatikossani on kymmenen viestiä ja näen ilmoituksen kymmenestä viestistä, vedän sitä alaspäin ja näenkin yksittäiset viestit! Näitä voi luonnollisesti myös vetää alaspäin esimerkiksi viestin vastaamista varten.

Joissain sovelluksissa, kuten WhatsAppissa, ilmoituksen laajentaminen paljastaa tekstikentän johon voit lähteä kirjoittamaan suoraan ilmoituksissa. Voit siis joidenkin sovellusten kanssa vastata saatuihin viesteihin avaamatta varsinaista sovellusta ollenkaan.

Muuta Gmail-postin oletustoiminto arkistoinnista poistamiseksi

Gmail-viesteissä oletustoiminnot niin ilmoituksissa kun itse postilaatikossakin sisältävät monille ärsyttävän arkistoinnin. Saan niin paljon turhaa postia, että preferoisin suoraa poistamista. Poistamisen voikin säätää Gmailin oletustoiminnoksi! Tällöin jos haluat poistaa viestin suoraan ilmoituksesta tai pyyhkäisemällä viestiä Gmail-sovelluksessa, saat korvattua arkistointikomennon poistokomennolla. 

Tämä tehdään avaamalla Gmail-sovelluksen asetukset (löytyvät vasemman ylänurkan kolmen viivan alta) ja valitsemalla sitten ensimmäisenä löytyvän Gmail default action-kohdan. Korvaa arkistoi (archieve) yksinkertaisesti poistamisella (delete).

Sovelluksen tietoihin pääsy nopeasti

Jos sovellus halutaan pakottaa alas, tai sen välimuisti tyhjentää tai tarkistaa sen oikeudet tai muuta mukavaa, on tähän monia nopeita reittejä. Sen sijaan että etsisit asioita asetuksista, kokeile seuraavia.

Avaa sovelluksien vaihtaja (oletuksena tämä tehdään alalaidan neliönapilla). Etsi sitten sovellus jonka tietoihin haluat päästä ja paina sen vasemmassa yläkulmassa olevaa kuvaketta. Laitteesta riippuen pääset joko suoraan sovelluksen tietoihin tai sovelluksen ylälaitaan ilmestyy pieni i-kirjain josta pääset näihin tietoihin.

Joillain laitteilla tähän on vielä näppärämpi keino: paina sovelluksen kuvaketta aloitusnäytölläsi tai sovellusvalikossa puolipitkään (eli älä vain nopeasti painaise, vaan paina pieni hetki, hieman lyhyempi kun jos tahtoisit siirtää sovellusta) ja valikko avautuu. Tästä valikosta voit valita sovelluksen tiedot ja oletkin hetikohta sovelluksen asetuksissa. Sovelluksen kehittäjä voi määrittää 

Tämä viimeisin temppu onnistuu ainakin Nexus- ja Pixel-laitteilla niiden oletuskäynnistimessä. Muilla laitteilla toiminnallisuus voi myös vaatia Nova Launcherin-kaltaisen käynnistimen asentamista.

Sovelluksen hiljentäminen

Saatko ärsyttäviä äänekkäitä ilmoituksia itsellesi turhasta sovelluksesta? Aiemmin sovellus on pitänyt hiljentää sen omista asetuksista, mutta uusimmissa Android-versioissa on näppärämpiäkin temppuja - tai no, temppu.

Kun saat ilmoituksen josta et välitä, älä pyyhkäise ilmoitusta pois, vaan paina sitä pitkään. Ruudulle ilmestyy lista josta voit valita miten kyseisen sovelluksen ilmoituksia pitäisi jatkossa kohdella ja saatkin vaimennettua ne vaikka kokonaan.

Muuta kehittäjäasetuksia

Androidissa on joukko piilotettuja asetuksia, joista tehokäyttäjä voi saada paljonkin hupia irti. Väärin käytettynä nämä asetukset voivat sotkea puhelimen melkoisestikin, joten käytä varoen.

Kehittäjäasetukset (Developer Options) saa tuotua näkyville sueraavasti: avaa asetuksista Tietoja (About) ja etsi sen alta Ohjelmistoversio (tai kooontiversio) (Build) ja paina sitä seitsemän kertaa. Palaa asetuksien etusivulle ja Kehittäjäasetukset on nyt valikkona valittavissa.

Vaihda edelliseen sovellukseen

Mahtava pikkutemppu: paina sovelluksen vaihto-näppäintä kaksi kertaa nopeasti ja siirryt suoraan edelliseen sovellukseen!

Käytä kahta sovellusta yhtä aikaa

Android 7:n uutuuksiin kuului useamman sovelluksen yhtäaikainen tuki. Avaa ensin normaalisti jokin sovellusta, pidä sitten sovelluksen vaihto-näppäintä (se neliön muotoinen) pohjassa hetki ja valitse sitten mikä sovellus ottaa äskeisen rinnalle. Kahden sovelluksen tila jää päälle kunnes se suljetaan painamalla sovelluksen vaihto-nappia jälleen pitkään.

Oletuksena usean sovelluksen yhtäaikainen käyttö onnistuu vain sovelluksilla jotka on tähän suunniteltu. Jos haluat kuitenkin käyttää mitä tahansa sovellusta näin, voit pakottaa kaikki sovellukset tottelemaan, tosin kasvatat oikuttelun määrää. Avaa asetuksista Kehittäjäasetukset (Developer Options). Kehittäjäasetuksista ota käyttöön kohta Pakota kaikki toiminnot hyväksymään koon muuttaminen (Force activities to be resizable).

Nopeuta puhelimen tuntumaa

Älypuhelimesta saa nopeamman tuntuisen (ja joissain asioissa ehkä nopeammankin) nopeuttamalla sen animaatioita. Kun avaat sovelluksen tai palaat alkuruutuun, tämä siirtymä animoidaan tyylikkäästi, mutta tämä animaatio vie aikaa.

Animaatioita voit lyhentää Kehittäjäasetuksista. Etsi sieltä kohdat Ikkuna, Siirtymä ja Animaattori (Window Animation Scale, Transition Animation Scale ja Animator Duration Scale) ja muuta ne kertoimelle 0,5, mikä käytännössä puolittaa animaatioiden keston. Voit ottaa ne kokonaan pois käytöstäkin, mutta se näyttää jo liian karulta. 

Kokeile miltä näyttää palaamalla alkunäyttöön ja takaisin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä animaatioista entistä hitaampia ja ehkä tyylikkäämpiä kasvattamalla kertomen yhtä suuremmaksi.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.