Pienen maan monopoli on halpa ostos

Meillä on ollut oikeistokeskustalainen hallitus käytännössä jo pari vuosikymmentä. Tänä aikana yksityistäminen ja valtion omaisuuden myyminen halvalla on ollut rutiininomaista toimintaa, josta on pitänyt saada rahaa ja tuottoa.


Kannattaako myydä?


Kun katsomme valtion omaisuuden myyntiä, näemme vain yhdenlaisia lopputuloksia. Käytännössä olemme saaneet vain epäonnistumisia. Tyypillisesti valtio on saanut myynnistä vähemmän rahaa kun se olisi saanut omaisuuden pitämisestä suhteellisen lyhyelläkin tähtäimellä. Lisäksi maahan on muodostunut yksityisessä hallinnassa olevia monopoleja (tai jotain mikä on hyvin lähellä monopolia), jotka voivat nyt vapaasti velottaa käsittämättömiä hintoja.

Näin kävi Digitan myynnissä, näin kävi sähkön jakelun myynnissä ja näin kävi suomalaisen lannoiteisneksen myynnissä. Digita Käytännössä lannoitteiden myynti on nyt yksissä kansainvälisissä käsissä ja hinnat ovat nousseet nopeasti. Verkkoyhtiö Caruna on nostanut hintojaan ja tulee jatkossakin nostamaan niitä. Digita taas nosti hintojaan niin paljon, jopa Yle yrittää päästä eroon sen käytöstä.

Tämä tuntuu olevan trendi aina, mutta miksi näin käy? Miksei vapaa markkinatalous korjaa näitä ongelmia? Eikö monopolin hinnannoston pitäisi olla mahdotonta, koska silloinhan markkinoille tulisi halvalla myyvä kilpailija? Näkymätön käsi ja niin edespäin?

No ei oikeastaan ja tähän on muutama hyvä syy. Tärkein näistä on kokomme. Olemme erittäin pieni maa ja monella alalla meillä ei ole tilaa usealle toimijalle. Monopoli on monessa tilanteessa luonnollinen pienelle markkina-alueelle, sillä markkinat eivät välttämättä pystyisi tukemaan useampaa toimijaa muutenkaan, asiakkaita ei yksinkertaisesti olisi tarpeeksi.

Toinen syy liittyy halpaan hintaan, jolla suomalaiset markkinat voi ostaa. Kansalliset yrityksemme tapaavat monesti olla varsin pieniä globaalilla asteikollakin ja lopulta helppoja poisostettavia kansainvälisille jäteille. Suomalaiset suuremmat yritykset ovatkin yksi kerrallaan tippuneet kansainvälisiin käsiin.

Monopolitkin myydään halvalla, vaikka ne ovat käytännössä lupa painaa rahaa. Myyntihinnat tuntuvat perustuvan valtion monopolien nykyiseen tuottoon, mikä perustuu taas kansallisen monopolin hyvin rajoitettuun voittojen tavoitteluun. Yksityisissä käsissä vastaava monopoli tuottaakin satumaisesti, sillä hintoja voidaan korottaa loputtomasti.

Sama tarina joka kerta

Ja näin juuri on tapahtunut jo monta kertaa. Silti markkinauskonnon edessä toistetaan samoja mantroja: julkinen omistus paha ja tehoton, yksityinen tehokas. Käsitys yksityisen sektorin tehokkuudesta ja edullisuudesta on osa tätä ja se on huono vitsi. Julkinen toimija on käytännössä aina kustannustehokkaampi kun yksityinen, sillä sen ei ole tarvetta maksaa sijoittajille.

Julkisen sektorin jähmeys ei ole sektorin sisäänrakennettu ominaisuus, se on osittain päätös tehdä julkisesta sektorista sellainen ja osittain seuraus julkisen sektorin yrityksen yhteiskuntavastuullisuudesta, joka yksityisellä suuryrityksellä uupuu usein kokonaan.

Mutta silti me myymme. Meillä on monta vuosikymmentä ollut vallassa joko Keskustapuolue tai Kokoomus, molemmat ovat herrojen puolueita ja innokkaita yksityistämään yhteisen omaisuutemme. Niitä on hallituksissa ollut hillitsemässä yleensä joku, mutta nyt ei ole ja näemme mitä seuraa kun annamme heille vallan kokonaan. Heidän uskontonsa mukaan yksityinen on parempi, joten sitten yksityistetään.

Tämä siitä huolimatta että valtio saisi pitkällä tähtäimellä enemmän tuloja ja säästäisi omia ja kansalaisten rahoja oikeaan kulutukseen. Sen sijaan annamme heidän myydä monopolit yksityisiin käsiin ja katsomme miten näistä lopulta varsin kustannustehokkaista jäteistä tulee niitä pöhöttyneitä iilimatoja miksi niitä jotkut ovat väittäneet.

Olit julkisesta omistuksesta mitä mieltä tahansa, kukaan ei voi kannattaa yksityisiä monopoleja.

Kommentit