Näin poistat pysyvästi Facebook-käyttäjätilisi (ja arkistoit itsellesi kopion)

Facebook ei maistu enää kaikille. Alustassa on ongelmansa, joten varsin hyviä syitä voi olla miksi käyttöä ei enää halua jatkaa. Kun naamakirjasta tahtoo ulos, täytyy ensin tehdä jotain: poistaa tai deaktivoida tili.

Facebook-tilin voi poistaa pysyvästi varsin helposti. Tässä ohjeet miten poistat tilisi kokonaan.

Tilin pysyvä poistaminen

Jos poistat Facebook-tilin, se poistetaan pysyvästi. Tätä toimenpidettä ei voi peruuttaa, joten harkitse kaksi kertaa ennen kun teet sen. Facebook-tili voidaan poistaa suhteellisen helposti seuraavalla tavalla:
Avaa tämä osoite:
https://www.facebook.com/help/delete_account

Valitse sieltä Poista tilini (Delete my account).
Seuraa ruudulle tulevia ohjeita ja tilisi poistetaan. Sen tiedot häviävät Facebookin mukaan 90-päivän kuluessa. Tänä aikana tietosi eivät ole muiden käyttäjien saatavilla. Poiston jälkeen kavereillasi saattaa olla yhä joitain tietoja, kuten pikaviestejäsi profiilissaan.

Arkistoi ensin!

Ennen poistamista voi olla hyvä ladata kopio Facebook-profiilisi tiedoista. Suosittelen tätä lämpimästi, vaikket tiedoista itse olisikaan kiinnostunut, niitä saattaa parhaimmillaan tarvita jopa oikeudessa todisteina.  Profiili ladataan valitsemalla (ennen kun käyttäjätili poistetaan) oikeasta ylälaidasta pieni alaspäin osoittava nuoli, sen alta Asetukset (Settings).

Seuraava ikkuna avautuu:
Valitse sen alalaidasta Lataa Facebook-tietoni (Download a copy of your Facebook data) ja valitse seuraavaksi Aloita arkistoni (Start My Archive).

Säilytä tämä arkisto paikassa jossa se on turvassa. Sen tiedot voivat olla rahanarvoisia ja parhaimmillaan lähes hengenpelastavia.

Harjoittele ensin Facebookitta oloa

Ennen kun poistat Facebookin, voit kokeilla olla ilman naamakirjaa ja katsoa sujuuko elo ennen kun teet peruuttamattoman poiston. Tätä voi kokeilla poistamalla käyttäjätilin käytöstä. Muille näyttää kun tilisi olisi poistettu, mutta voit tarvittaessa yhä palauttaa tilisi käyttöön.

Toimi näin:
Valitse oikeasta ylälaidasta pieni alaspäin osoittava nuoli, sen alta Asetukset (Settings). Valitse sitten avautuvista Yleisistä (General) asetuksista kohta Hallitse käyttäjätiliä (Manage account) kohta Poista käyttäjätilisi käytöstä (Deactivate your account). Seuraa ruudun ohjeita.

Kun käyttäjätili on poistettu käytöstä, on kun tilisi olisi poistettu, eli muut eivät enää näe profiiliasi tai sen julkaisuja ja tietojasi ei löydä hakeamalla. Kuten poistossa, muille voi jäädä lähettämiäsi viestejä.

Tilin saa otettua takaisin käyttöön kirjautumalla Facebookiin uudelleen normaaliin tapaan. Palauttaminen edellyttää pääsyä siihen sähköpostiin jota käytät kirjautumiseen normaalisti.

Ei onnistu!

Ennen kun poistat tilisi, pidä huoli perinnöstäsi. Eli määritä jokaiseen ryhmään tai sivuun toinen ylläpitäjä ryhmän tai sivun asetuksista. Tee sama mainostileille joista on edelleen liikenteessä aktiivisia kampanjoita, tai Facebook Business Manager-profiileille.

Kommentit

  1. Facebookia ei jaksa enää käyttää, koska iso osa porukasta jauhaa aamusta iltaan samoista asioista, eli pääasiassa maahanmuuttajista tai omasta uskonvakaumuksestaan. Luulisi, että muutakin elämää olisi.

    En jaksanut enää lukea, joten deaktivoin tilini syksyllä usean kuukauden ajaksi. Hyvin tuli toimeen ilmankin. Päätin kuitenkin palauttaa tilin, koska joitain kaverilistalla olevia kontakteja saattaa joskus vielä tarvita työ- tai harrasteasioissa. Enää en lue enkä tee postauksia, mutta yhteydenotto on kuitenkin tarvittaessa mahdollista. Moni on viime aikoina päätynyt ilmeisesti samankaltaiseen ratkaisuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkilökohtaisella puolella Facebookissa olen käynyt monia hyviä keskusteluja. Saanut kuulla asioita joita en tiennyt ja myös itse haastanut muiden kiveenhakattuja mielipiteitä.

      Tämä tapasi olla hauskaa, mutta nykyisin haastaminen on väkivaltaa, joten sekin hupi katosi. Nykyisin julkaisen lähinnä hauskoja pikkujuttuja elämästäni niille joita ne ehkä koskettavat, mutta se on kamalan epätyydyttävää. Se stimuloiva keskustelu ja jopa väittely oli itselleni yksi alustan elinveristä.

      Kokeilin itsekin deaktivointia ajaksi, mutta nykyisin en enää voisi sitä tehdä. Liian paljon työstäni on kiinni somessa. Olen vankina, paetkaa ja jättäkää minut.

      Poista
    2. (Niin ja seuratkaa Tämä Päivä-blogia Facebookissa!)

      Poista
  2. "Se stimuloiva keskustelu ja jopa väittely oli itselleni yksi alustan elinveristä."

    Missä tätä haastavaa ja antoisaa keskustelua voisi nykyään käydä? Ehkä ei missään? Oma havaintoni on, että se siirtyi hiljalleen blogeista ja keskustelupalstoilta Faceen ja kävi sen jälkeen lopulta käytännössä mahdottomaksi. Blogeista löytyy edelleen paljon hyviä kirjoituksia, mutta ilmeisesti niitä nykyään vähemmän enää seurataan ja kommentoidaan. Yhteiskunnallisissa asioissa Uuden Suomen blogit ovat olleet kohtuullisen mielenkiintoisia, mutta sielläkin keskustelun taso on laskenut.

    Minäkin jaksoin aikani vängätä Facen keskusteluissa, mutta yhä useammin se meni siihen, että jos keskustelijan perustelut osoitettiin epäloogisiksi tai riittämättömiksi, oman näkökulman pohtimisen sijaan suututtiin ja siihen loppuikin asia-argumentointi.

    Kyllä Facebookissa ja sosiaalisessa mediassa on paljon myös hyvää ja käytännöllisiä puolia, mutta hiljalleen haitat ovat alkaneet haastaa hyödyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogien seuraaminen on vähentynyt, näen sen suht selvästi omissanikin lukukerroissa. Uusille kirjoituksille saa hankalasti lukuja, vaikka vanhoille mm. Googlesta tuleekin hyvin lukijoita. Ihmiset selaavat somea lähinnä ja jos blogia ei jaeta siellä, ei se näy ihmisille enää.

      Hyvää keskustelua löytää somesta joskus, mutta useammin ei. Varsinkin jos jostain on erimielisyyttä juttu menee myrkylliseksi nopeasti. Kaikki somekeskustelu on esittämistä, ei todellista kuuntelemista. Kun yleisö on paikalla, kukaan ei muuta mieltään tai ajattele onko väärässä, keskittyy vain pätemään.

      Mutta jos hyviä keskustelupaikkoja löydät, otan mielelläni vastaan. En ole löytänyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.