Jari Sillanpää tukee kansainvälistä huumerikollisuutta

Jari Sillanpään huumeiden käyttö on ollut iltapäivälehtien otsikoissa jo monesti. Sillanpää ei kuitenkaan suostu omaksumaan anteeksipyytelevää narkkarin imagoa tai myönnä tehneensä mitään oikein väärääkään.

Mutta jos oikein teknisiä ollaan, Sillanpää on tehnyt jotain paljon pahempaa. Meidän ei tarvitse olla huumekammoisia puritaaneja nähdäksemme ettei Sillanpään käytöstä voi hyväksyä.


Hieman taustoja ennen asiaan menoa

Jari Sillanpäällä on ollut mielenkiintoinen vuosi. Huumekohu alkoi jo viime vuonna, mutta tänä vuonna mentiin uusiin sfääreihin kun epäily ei enää ollut vain käytöstä, vaan kovemmasta sekaantumisesta. Sillanpäällä ja amfetamiinilla on hyvin läheinen suhde.

Mielenkiintoista tässä ovat kuitenkin asenteet. Sillanpää antoi Tuomas Embuskelle haastattelun huumeiden käytöstään Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa ja teki jotain odottamatonta: ei pyytänyt anteeksi. Hänen asenteensa oli "käytän käytän, entä sitten".

Tätä ovat jotkut hehkuttaneet rohkeaksi, mutta itse en aio liittyä Sillanpään fanien kerhoon. Tai oikeastaan aion, sillä fanit eivät ole hänen konsertteihinsa enää innolla tulossa, puolet lipuista uudelle kiertueelle on jäänyt myymättä. Ei, liityn hänen kriitikoihinsa, sillä tuomitsen hänen käyttäytymisensä kategorisesti.

Jari Sillanpää on julkisuuden hahmo joka väittää ettei tekemisissään olisi mitään väärää. Tämä on väärin.

Huumerikollisuutta tukemassa

Sillanpää on hankkinut huumeita ja käyttänyt niitä. Käytöstä en jaksa moralisoida, mutta hankkimisesta kyllä. Sillanpää on nimittäin rahoittanut huumerikollisuutta. Oli huumeiden laittomuudesta mitä tahansa mieltä, kukaan tuskin on erityisen erimielinen siitä miten vaarallista väkeä huumerikolliset ovat.

Eikä nyt puhuta naapuruston hipistä joka kasvattelee maria, sillä kaverilla ei ole lihasta tuottaa amfetamiinia. Huumerikollisuus on täynnä väkivaltaa, riippuvuutta, hyväksikäyttöä ja murhiakin. Jari Sillanpää tukee tätä. Ei mitenkään henkisesti, vaan suoraan rahallisesti.
Tämä lause voi kuulostaa liioittelulta, mutta faktojen edessä se on täysin paikkansapitävä:  
Jari Sillanpää tukee kansainvälistä huumerikollisuutta.

Hän tukee sitä joka kerta kun hän ostaa huumeita tai salakuljettaa niitä maasta toiseen. Tätä konkreettisempaa tukea on vaikea hakea. Tämä on se näkökulma joka tuntuu huumekeskustelussa usein unohtuvan. Sillanpään kohdalla monet ovat kirjoittaneet hänen käytöstään ja asemastaan kovin positiivisesti, mutta hekin ovat unohtaneet tämän näkökannan: jokainen huumeiden käyttäjä rahoittaa väkivaltaista ja vaarallista huumerikollisuutta henkilökohtaisesti. Käyttäjä ei ole vain huumeiden uhri, hän on myös aktiivinen tukija.

Huumerikollisuutta legitimisoimassa

Tuki ei myöskään rajoitu rahalliseen tukeen. Sillanpää kun on näyttäytynyt televisiossa eräänlaisena huumeiden käytön kiiltokuvapoikana. Tässä meillä on menestynyt mies joka on saanut elämässä paljon. Ja hän anteeksiantamattomasti käyttää huumeita.

Millaisen viestin se lähettää? En ole yleensä erityisen kiinnostunut siitä millaisia tunteita asiat herättävät, olen kiinnostuneempi faktoista. Nyt kyse on kuitenkin jostain muusta.

Huumeiden käyttö ei nimittäin enteile hyvää ihmisen elämälle. Jotkut huumeet ovat vahingollisempia kun toiset toki, mutta yksikään ei ole kokonaan vaaraton. Toiset ovat äärimmäisen vaarallisia. Enimmäkseen käyttäjä riskeeraa itsensä ja valinta on näin hänen, mutta rivikäyttäjät eivät eläkään julkisuuden valokeilassa.

Sillanpää ei ole mikään rivikäytttäjä. Menestynyt huumeiden käyttäjä joka julkisesti kertoo olevansa käyttäjä ja vähät välittävänsä laista (tai aikovansa lopettaa) antaa legitimiteettiä huumeiden käytölle ja ajatukselle että huumelakeja ei tarvitse noudattaa.

Sillanpää ei siis vain tue huumerikollisuutta rahallisesti, hän antaa sille myös uskottavuutensa ja julkisen tukensa muutenkin. Sillanpään imago menestyneenä huumeiden käyttäjänä antaa uskottavuutta huumeiden käytölle elämäntyylinä. Näin useampi reunalla keikkunut ihminen voi ottaa sen lisäaskeleen, kerran Jarikin voi käyttää ja silti olla iso juttu.

Sillanpää ei ehkä koe olevansa uhri, mutta hänen käytöksensä tässä ei ole hyväksyttävää. Hän on tehnyt jotain minkä ei koe olevansa väärin, mutta joka kuitenkin on väärin. Jos häntä ei näyttävästi rangaista, viesti joka tästä välittyy on hyvin kyseenalainen ja jopa vaarallinen.

Huumeiden käyttö on jokaisen oma asia. Ostaminen kuitenkaan ei, eikä huumepromootio. Tässä Sillanpää tekee jotain mitä en pidä hyväksyttävänä: hän muuttaa maailmaa pahemmaksi paikaksi.

4 kommenttia:

 1. YK on lieventämässä asennettaan huumeisiin, hävityn huumesodan takia. Huumesotaan on käyteety maailmanlaajuisesti melkoinen summa rahaa ja aikaa. Ollaan ottamassa haittoihin keskittyvää reaalista tiedotusta. Tuota taustaa vasten Jari Sillanpäästä uutisointi on jotenkin helpompi ymmärtää. Silti suhtautumine on ollut lehdistössä silmiinpistävän positiivista.

  Ehkä saame vielä nähdä toisenlaisen Jari Sillanpään joka on menetänyt omaisutensa, terveytensä ja muuttunut sombieksi.

  Muta eihän kenellekään viihdekäyttäjälle noin voi käydä. Ei kukaan halua ruveta rappioalkohiolistiksi vaikka saunolut saattaa maistuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsimainen kieltoihin perustuva huumepolitiikka on epäonnistunut, se on täysin totta. Mutta se ei muuta tässä keskeistä ongelmaa, eli tällä hetkellä huumeiden ostaminen on rikollisten rahoittamista. Ja ne rikolliset tekevät tuola rahalla muutakin kun vain tuovat lisää iloisia huumenappeja länsimaihin. Siksi juuri Sillanpään positiivinen käsittely ei saa minulta kuin ihmettelyä.

   Poista
  2. Tor-verkon sipulikanava tiettävästi suljettiin noin vuosi sitten.Nokkelat rosvot keksivät uuden tavan toimia...vanhat ihmiset.
   Kaappaavat vanhusten laitteet haltuunsa,luovat langattomia verkkoja mummon laitteen kautta toimivaksi,eikä mummo ymmärrä yhtään mitään,koska ei hallitse koneen teksnistä puolta.Näin bisnes jälleen pyörii,ja poliisikaan ei osaa epäillä mitään,kuinka nyt joku mummo voisi olla rikollinen.Eikä olekaan,mutta rosvot ovat sitä'kin näppärämpiä. Tämä on totisinta totta.

   Poista
  3. Rikos on juttu johon löytyy aina reitti. Yhteiskunnan vähiten ymmärtävät ovat rikollisten suosikkiuhreja aina. Harmittavasti firmat antavat näiden kitua, jättämällä vanhemmat laitteet päivittämättä.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.