20 Kysymystä homoseksuaalisuudesta

Helsingin Sanomissa oli äsken 10 kysymystä homoseksuaalisuudesta. Tässä artikkelissa käytiin asiallisesti läpi yksityiskohtia homoseksuaalisuudesta alkaen syistä aina homoseksuaalisuuden luonteeseen. Valitettavasti löysin jotain joka päätti pistää paremmaksi tai oikeastaan pahemmaksi.

Android Market-kauppapaikalle ilmestyi äsken outo sovellus: Is my son gay. Sovelluksen tarkoitus oli selvittää onko lapsi homoseksuaali käyttäen keinona kahtakymmentä kysymystä lapsen historiasta ja käytöksestä. Kyseinen ohjelma on nyttemmin poistettu Android Marketista (mutta näyttäisi näkyvän vielä tätä kirjoitettaessa).

Tässä kysymykset kokonaisuudessaan:
 • Before he was born, did you wish for a girl?
 • Has he ever been in a fight?
 • Does he read the sports page in the newspaper?
 • Is his best friend a girl?
 • Does he like team sports?
 • Is he modest?
 • Is he a fan of divas (Madonna, Britney Spears)?
 • Does he spend a long time in the bathroom?
 • Does he piercings in his tongue, nose or ears?
 • Do you wonder about your son's sexual orientation?
 • Are you divorced?
 • Does he like musical comedies?
 • Has he ever introduced you to a girlfriend?
 • Is his father a very authoritarian person?
 • Within your family, is the father absent at all?
 • During his childhood, was he timid or discreet?
 • Does he have a complicated relationship with his father?
 • Does he take a long time to do his hair?
 • Does he like to dress well: is he very careful when choosing his outfits and selecting brands?
 • Does he like football?
Ärsyynnyitkö kysymyksistä? Todennäköisesti pitäisi. Nuo kysymykset kielivät tietyistä ajatusmalleista: että homoseksuaalisuus aiheutuu tietyistä tunnistettavista tapahtumista elinaikana tai/ja että homoseksuaalisuus aiheuttaa tiettyä käyttäytymistä. Homoseksuaalisuuden synnynnäisyydestä on paljon kirjallista materiaalia ja en käsittele sitä tässä. Se on pitkälti todistettua tiedettä ja jos joku oikeasti vielä jaksaa väittää homoseksuaalisuuden olevan valinta, saa hän tietonsa selvästi peräpäästään tai vielä huonommasta paikasta. Tietyillä yksilöillä seksuaalinen identiteetti saattaa elämän aikana muuttua, mutta pääasiallisesti kaikki todistusaineisto viittaa synnynnäisiin taipumuksiin. Puhutaan siis mieluumin toisesta kohtaa, stereotypioista.

Homoseksuaalisista miehistä on olemassa stereotyyppi feminiinisinä, hyvällä muotitajulla varustettuina, kimeä-äänisinä huomiosta elävinä haltioina. Tämä joitakin loukkaava, joidenkin syleilemä stereotyyppi saattaa pitää paikkansa tiettyjen kohdalla, mutta ei varmasti kaikkien. Joillekin on suuri yllätys, että on olemassa homoseksuaaleja miehiä, jotka seuraavat jääkiekkoa, äänestävät perussuomalaisia ja tuunaavat autoaan. Ainoa mikä yhdistää kaikkia homoseksuaaleja on vetovoima omaan sukupuoleen ja esimerkiksi Is my son gay-ohjelman kysymykset sivuuttavat tämän täysin. Kaikki homoseksuaalit eivät ole pinkkejä tai pukeudu nahkaan. Suomen Pride-kulkueissa suurin osa marssijoista ei eroa lainkaan tavallisista kaduntallaajista ulkomuotonsa puolesta.

Niin ja entä ne heteromiehet jotka vastaavat väärin näihin kysymyksiin? Eikö heteromiehen paras ystävä voi olla nainen, ja eikö mies voi pitää musikaaleista ja säilyttää tukkansa hyvin hoidettuna? Nuo tekevät miehestä todennäköisimmin homoseksuaalin tämän ajatusmaailman mukaan? Kysymyksiä nyt hetken sulatelleena, voimme esittää sen oleellisen kysymyksen: Miten nuo kysymykset liittyvät seksuaaliseen suuntautumiseen?

Vastaus: Eivät mitenkään. Kyseessä on vain esimerkkejä asioista jotka kulttuurimme yhdistää miehiseen tai naiselliseen käyttäytymiseen ja merkittäviltä osilta nuo väitteet eivät juuri muuta olekaan: kulttuurisia piirteitä, ei sukupuolisia. Nykyinen kulttuurimme määrittää tiettyjä piirteitä miehille ja yllättäen moni niistä ei pidä paikkaansa muissa kulttuureissa. Esimerkiksi lävistykset ovat oleellinen osa miesten ulkoasua monissa kulttuureissa. Ja kun mies ei vastaa näitä normeja, hänet luokitellaan oudoksi tai homoseksuaaliksi.

Lyhyesti kuitenkin: vaikka kyselyssä "epäonnistuisi", ei se millään luotettavalla tavalla mittaa kenenkään seksuaalista suuntautumista.

Joten annetaan Is my son gay-ohjelmalle osuvampi nimi. Miten olisi 20 questions to ask my son for no particular reason?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.