Puhuvat kasvit, uutisointi ja valehtelu

Viikon facepalm-hetki tuli lukiessani mtv3:n puutarhaosion artikkelia aiheella Nyt se on todistettu - kasvit todella osaavat puhua! Artikkeli on hyvä esimerkki uutisesta joka on suoraan kopioitu toisesta lähteestä ilman sen kummempaa kritiikkiä, alkuperäinen artikkelihan löytyi Daily Mail-lehdestä.

Artikkelin otsikko kertoo yhtä, sisältö kuvaa tutkimusta jossa on osoitettu että kasvit reagoivat ääneen ja jotkin kasvit pystyvät myös pitämään tiettyjä ääniä. Kasvit todella sisältävät monia mekanismeja jotka auttavat niitä selviytymään, mutta näiden luonnehtiminen kieleksi tai oikeaksi aistimiseksi on ehkä liioiteltua ja paljastaa jälleen armottoman huonoa journalismia.

Kasvien rakenteisiin on miljardien vuosien aikana kehittynyt erilaisia mekanismeja ja toimintoja. Näiden tarkoituksena on parantaa kasvin selviämistä ja nämä mekanismit ovat kehittyneet saman ei-älyllisen evoluution tuloksena kuin me eläinkunnan jäsenetkin. Kasvit eivät omaa keskushermostoa tai samanlaisia aisteja kun eläinkunnan olennot, mutta se ei tarkoita etteivätkö ne hieman aistisi ympäristöään.

Tämän nimittäminen aistimiseksi antaa kuitenkin väärän kuvan kasveista tietoisina. Pikemminkin tietyt mekanismit kasvissa tarkkailevat tietynlaisia asioita, esimerkiksi monilla kasveilla on tapa havaita auringon valon tulosuunta ja kasvaa sitä kohti. Nämä ovat kuitenkin automaattisia reaktioita joihin mekanismi reagoi.

Osa kasveista on myös kehittynyt tavalla joka mahdollistaa tietyn informaation siirtämisen kasvilta toisille, esimerkiksi hajujen avulla. Taaskin kyseessä on evoluution tuloksena kehittynyt reaktio joka tapahtuu automaattisesti reaktiona johonkin ärsykkeeseen.

Mutta artikkelit eivät oikein osanneet tätä avata, edes alustavasti. Niistä välittyi viesti joka oli pahasti vääristynyt ja värittynyt, varsinkin mtv3:n Puutarha-osiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.