Windows 8: Jälkikatsaus


Windows 8 on nyt ollut käytössä jonkin aikaa ja alan hiljalleen olla sinut käyttöjärjestelmän kanssa. Aiemmassa kirjoituksessa kritisoin tiettyjä asioita käytettävyydessä ja nyt on aika puhua miltä käyttöjärjestelmä tuntuu pienen totuttelun jälkeen.

Lyhyesti: aika hyvältä.Käytettävyyden ongelmista suurin osa on hävinnyt ja muuttunut surusta iloksi. Kun tiettyjä komentoja oppii hakemaan näppäimistöltä hiiren sijaan, käyttöjärjestelmä alkaa tuntumaan hyvin jouhevalta. Työpöytä tuntuu myös paremmalta ja toimivammalta. Oleellinen osa on näppäimistön korostuminen, sillä kun esimerkiksi aloitus-näkymään (virallinen nimi vanhalle Käynnistä-valikolle on siis Aloitus-näkymä) pääsy tapahtuu huomattavasti jouhevammin ja sen käyttö samaten. Aloitus-näkymän hyödyllisyys kasvaa kohisten pienen mukautuksen jälkeen.

Windows 7:n verrattuna kasi sisältää paljon parannuksia, joita alkaa kaivata käyttäessään vanhempia järjestelmiä. Parantunut resurssienhallinta, tehtävienhallinta ja se että kosketusnäyttöäkin voi tarvittaessa hyödyntää ovat kaikki tekijöitä jotka tekevät käytöstä mukavampaa. Käyttöjärjestelmän palauttaminen onnistuu helposti ilman käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta. Lisäksi uusi hillitympi työpöydän ilme on miellyttävä katsella.

Täyden ruudun Metro-applikaatiot Windows 8 sovellukset (tuo on nyt siis se virallinen nimi täyden ruudun ohjelmille) ovat mielestäni edelleen nihkeitä käyttää. Kunnollisen ikkunanhallinnan puute tekee niistä tarpeettoman kömpelöitä työpöytäkäyttäjälle. Ehkäpä puhtaalla tabletilla niitäkin voisi pitää käytännöllisempinä.Pääasiallisesti huomaan kuitenkin etten päivittäin tarvitse niitä asioita joista en muutenkaan pidä Windows 8:ssa. Täyden ruudun ohjelmat esimerkiksi eivät mikään ole itselleni erityisen tarpeellisia, eikä niistä näinollen ole varsinaisesti haittaakaan. Aloitus-näkymänkin voi järjestellä niin, ettei turha roska näy siellä häiritsemässä.

Olen siis tottunut käyttöjärjestelmään varsin hyvin, mutta pohdittavaksi jää oleellisempi kysymys kuin omat preferenssini: tottuuko suuri yleisö?

Omassa työssäni olen paljon tekemisissä loppukäyttäjien kanssa ja näen muutosvastaisuutta lähes päivittäin. Kun Windows 7:ssä ei saanut vanhasta Windows 95:stä tuttua Käynnistä-valikkoa takaisin, herätti tämä pieni muutos (muutos parempaan imho) hirvittävää vastarintaa ja raivoa. Millaista raivoa näin perustavanlaatuiset muutokset herättävät? Muutokset olivat kuitenkin niin laajoja, että itsellänikin kesti hetki tottua muuttuneeseen tilanteeseen ja ensialkuun pidin käyttöliittymää jopa epäonnistuneena.

Nyt tilanne on omalta itseltäni muuttunut.Voin suositella Windows 8:n päivitystä, sen parantuneet ominaisuudet tekevät siitä kelpo käyttöjärjestelmän. Jos alla hyrrää Windows 7 mitään pakottavaa tarvetta päivitykseen ei ole, mutta Windows XP ja Vista kannattaa jo hylätä kasin edessä. Järjestelmää kannattaa hetki käyttää ennen tuomitsemista, uudet toimintamallit ja ominaisuudet ovat niin erilaisia että niihin rakastumisessa menee aikansa.

Toisaalta: Jos kestää pari viikkoa uutta rakastavalta tekniikan ammattilaiselta ihastua, kauanko peruskäyttäjällä menee?

Aiemmat Windows 8-kirjoitukseni:
1. Asennus
2. Käyttöliittymä
3. Ohjelmat
4. Mielipide

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.