Rokotteiden vastustamisen absurdius

Käsittelin äsken rokotevastaisen massaliikkeen valheisiin perusttuvaa alkuperää ja rokottamattomuuden hintaa. Jäljellä on vielä puhua siitä mikä rokotteissa oikeasti pelottaa ja miksi juuri rokotteet ovat se lääketieteen muoto jonka vastustamiseen herää vastarintaliike.

Rokotteiden pelko on jännittävä psykologinen ilmiö: piikki täynnä vierasta ainetta puhkaisee ihon ja ruiskutetaan elimistöön. Toisin kuin viaton lääke kuten juoma tai pilleri, rokote on pelottava, joillain on jopa oikeita rokotepelkoja. Ja siksi on jotenkin niin helppo ymmärtää miten jotkut vastustavat ja pelkäävät kaikkia rokotteita.

Rokotevastaisessa liikkeessä ei tunnuta täysin ymmärtävän, että rokote A ja rokote B eivät mitenkään liity toisiinsa. Rokotteiden vastustajat kovasti tahtovatkin tehdä kaikista rokotteista vapaaehtoisia tai kiellettyjä tai maksullisia, kuten kotimainen rokotusinfo sivuillaan kertoo. En linkitä heihin, en tahdo antaa kyseiselle pseudotieteelliselle tautien levittämisen mahdollistajille ensimmäistäkään ohjattua vierailua. Heidän, kuten muunkin rokotevastaisen liikkeen pyhä missio on rokotteita vastaan toimiminen ja he harvoin tuomitsevat samalla laajuudella muita lääkinnän menetelmiä.

Rokotteiden sisältämät aineet eivät myöskään ole mitenkään erityisen poikkeuksellisia muista lääkkeistä. Jotkin rokotteet sisältävät heikennettyä versiota jostain taudinaiheuttajasta, aktivoiden elimistön oppimaan miten kyseinen taudinaiheuttaja voitetaan, mutta olemassa on muitakin lääkkeitä jotka toimivat samalla tavalla. Rokotteet eivät siis kemiallisesti poikkea muista lääkkeistä.

Rokotteet ovat vain metodi ja niiden vastustaminen on yhtä absurdia kun vastustaisi itsemurhaa syömällä pillereitä mutta ei itsemurhaa ottamalla sama tappava lääke peräpuikkona. Metodi on jostain syystä demonisoitunut. Ja vaikka rokotevastainen liike kovasti väittää vastustavansa lääkeaineita joita rokotteilla annetaan, mutta tämä argumentti tuntuu ontolta kun lukee julistuksen julistuksen jälkeen jossa rokotteet tuomitaan kokonaisuudessaan hatarin perustein.

Rokote on kuitenkin vain vektori tietylle lääkeaineelle, joka halutaan elimistöön ilman että esimerkiksi ruoansulatus pääsee sitä heikentämään. Lääkeaineet vaihtelevat, mutta se mikä kammoajia yhdistää on lääkeaineen välittäminen rokotteen kautta. Piikkipelko.

Kun lapsena saa ensimmäisen rokotteensa, on tilanne yleensä hieman pelottava: sattuuhan se ja sen tekee monesti pelottava lääkärisetä tai -täti. Tämä lapsena syntynyt epäluulo jää mieleen ja lopulta meillä on sitä mitä meillä on nykyisin: joukko aikuisia joita terävä rokotepiikki pelottaa niin kovasti.

On tietysti väärin yleistää, on varmasti monia rokotteiden vastustajia jotka osaavat kertoa mitkä rokotteet ovat pahasta ja mitkä eivät, mutta näissäkin piireissä kaikkien rokotteiden vieroksunta on kulttimaisissa asemissa. Jokainen rokotteista kertova uutinen otetaan erityisen tuomitsevana esimerkkinä siitä miten nimenomaan rokotteet ovat ne pahuuden levityksen keinot. Kun esimerkiksi lääkejätti tuo markkinoille tehokkaan lääkkeen jolla se voi tehdä voittoa, jos kyseessä on rokote, tästä uutisoidaan miten kyseinen yritys ennustaa tekevänsä sillä voittoa - koska voittohan tekee automaattisesti jostain asiasta myrkkyä.


Se neula ihon alla on kuitenkin niin pahuksen pelottava. Melkein sitä mieluummin kuolee sikotautiin.

2 kommenttia:

 1. Itse asiassa tämä tekee asiasta itselleni hyvin ymmärrettävän ; Viime talvena laitoin hampaat kuntoon. Taukoa oli hirvittävästi. 10 vuoden aikana ainut hammaslääkäriä muistuttava oli se, kun haljennut viisaudenhampaus vedettiin pikapäivystyksessä. (Tähän ei liittynyt normitarkastista muun kohdalla.)

  Hammaslääkäri pelotti aivan helvetisti. Paikan päälläkin (pun intended) sitä vaan makasi liikkumatta (koska hätäkakkatason panikointi ei tarkoita juoksemista vaan sitä että kivettyy ja hikoaa selän ja tuolin märäksi).

  Ja koska paikattavaa oli paljon, oli useita käyntikertoja. Viimeisimmillä huomasin miten mieli keksi kaikkia omituisia. Oikein havahduin siihen että vaikka yritin mukamas mennä hammaslääkäriin, toiminnoissani oli tätä tavoitetta haittaavia härväämispiirteitä jotka muistuttivat kovasti "alitajuinen mieleni yrittää huijata ja olla menemättä hammaslääkäriin".

  Tämä on tietysti naurettavaa, mutta kuolema on vähemmän pelottavaa kuin se, että rauhallinen ja osaava ammattilainen poraa hammasluuta. Tässä ei ole järkeä, mutta näin se menee. (En kuitenkaan levitä paskaa jonka mukaan hammaslääkärit olisivat pahuuden agentteja ja ujuttaisivat mystisiä illuminatin vakoilusiruja paikkojen mukana hampaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein itseasiassa saman tuossa reilu vuosi takaperin ja kyseessä oli aika perusteellinen legoremontti jota sitten tuli lykättyä pitkään. Aikuiset ihmiset tekevät tyhmiä juttuja lapsuuden pelkojen takia - yrittävät jopa kaikin keinoin saada pelottavan asian kiellettyä muilta. Onneksi me hammaslääkäripelkoiset emme ole niin tonttuja että aloittaisimme hammaslääketieteenvastaisen kampanjan.

   Vai olemmeko?

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.