Abortin todelliset seuraukset

Mitä tapahtuu kun otamme kaksi raskaaksi tullutta naista joista molemmat tahtovat päättää raskautensa ja toinen heistä saa keskeytyksen ja toinen joutuu kantamaan ei-halutun raskauden loppuun asti? Tähän löytyy vastaus.

Aborttioikeutta vastustava Pro-Life-väki viittaa usein abortin tuhoisiin vaikutuksiin abortin tehneelle naiselle ja väittävätkin abortin olevan loppuelämän mittaisen kidutusoopperan ensimmäinen sävel. Heidän kantansa aiheeseen on kuitenkin paljon mutu-tuntuman varassa ja enemmän arvailua kuin tietoa. Tieteellisten menetelmien hienous on siinä, että meidän ei tarvitse arvailla, voimme tutkia.

Ryhmä nimeltä Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH) on tehnyt pitkään tutkimusta mm. raskauden keskeyttämisen vaikutuksista sen tekevien naisten elämään. Tutkimus on vielä keskeneräinen, mutta ryhmä julkaisi Facebook-sivuillaan lyhyen otteen ryhmän Yhdysvaltojen tutkimusten lopputuloksista.
"Today at APHA, ANSIRH researchers presented an exciting first look at data from the US Turnaway Study, our nationwide prospective longitudinal study of women who receive and women who are denied wanted abortions. We have found that there are no mental health consequences of abortion compared to carrying an unwanted pregnancy to term. There are other interesting findings: even later abortion is safer than childbirth and women who carried an unwanted pregnancy to term are three times more likely than women who receive an abortion be below the poverty level two years later."

Lyhyesti: abortin tekeville naisille ei ole mitään tilastollisesti havaittavissa olevia negatiivisia vaikutuksia verrattuna lapsen synnytykseen. Lisäksi jopa myöhäisessä vaiheessa tehty abortti on naiselle turvallisempi toimenpide kuin itse synnytyksen loppuun asti vieminen.

Tämä ei ollut kuitenkaan tutkimuksen kiintoisin löytö eikä päälöytö. Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia nimenomaan miten pärjäsivät ne naiset jotka eivät saaneet aborttia vaikka sen olisivat halunneet, eli ne naiset jotka joutuivat synnyttämään lapsen jota eivät halunneet. Tämä ryhmä siis synnytti lapsen johon eivät olleen taloudellisesti tai henkisesti varautuneet ja lopputulos oli varsin tuhoisa.

Korostus: Raskauden läpikäyneiden ryhmä josta alla puhutaan viittaa siis sellaisiin jotka olisivat halunneet abortin, mutta eri syistä eivät sitä saaneet. Yhdysvalloissa abortin saaminen on erilaisten ansalakien takia yllättävän hankalaa ja joskus jopa mahdotonta, kuten monissa kehitysmaissakin. Nämä ansalait antavat kuitenkin otollisen kentän jossa tutkia mitä siitä seuraa kun raskauden keskeytystä haluava nainen pakotetaan pitämään lapsensa.

Henkiset ja fyysiset oireet

Abortti ei jäänyt vaivaamaan valtaosaa sen tehneistä. Tutkimuksessa selvisi että abortin tehneistä 97% piti aborttia oikeana päätöksenä jälkikäteen, mutta valtaosa naisista joilta abortti kiellettiin pitivät synnytystä vääränä vaihtoehtona (67%). Ei-halutun raskauden keskeyttäminen tuotti valtaosalle (90%) äideistä helpotuksen tunteita, vaikka lyhytaikaista surumielisyyttä ja melankoliaakin raportoitiin.

Vuoden kuluttua raskauden keskeytyksestä tai synnytyksestä, ryhmien henkinen tila oli hyvin samanlainen. Raskauden pakotetusti läpikäyneet raportoivat tosin merkittävästi korkeampia stressitasoja.

Fyysisen terveyden kanssa abortin saaneiden ryhmä oli paremmassa asemassa. Synnytyksen läpikäyneistä 38% raportoi joitain oireita, keskeytyksen saaneista vain 24% - lukemien lisäksi abortin tehneillä nämä oireet olivat lievempiä ja kestivät lyhyemmän aikaa (keskiarvoltaan 10 päivää vs. vajaa kolme päivää).

Taloudelliset seuraukset


Raskauden läpikäymisellä oli kuitenkin myös sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia, jotka olivat vielä tuhoisampia kuin henkiset ja fyysisen oireet. Tutkimuksessa selvisi että näistä äideistä huomattava määrä päätyi yhteiskunnan tukijärjestelmien varaan verrattuna niihin naisiin jotka saivat raskaudelleen keskeytyksen. Heillä ei ollut minkäänlaisia tuloja ja he luottivat tukijärjestelmiin ja valtion- ja sukulaisten apuun. Naisten riski joutua väkivallan uhriksi kasvoi (niistä jotka eivät saaneet aborttia 7% joutui väkivallan uhriksi, abortin saaneilla vain 3%). Syyksi tähän mainittiin synnyttäneiden naisten hankaluus poistua väkivaltaisesta suhteesta, joten riski ei oikeastaan noussut synnyttäneillä, vaan laski niillä jotka hankkivat raskaudelleen keskeytyksen.

Toisaalta tutkimuksessa selvisi myös, että suunnittelemattoman lapsen synnyttäminen ei pitänyt parisuhteita kasassa. Käytännössä yhtä suuri osa raskauden keskeyttäneistä oli yhä yhdessä puolisonsa kanssa kuin raskauden loppuun asti vieneistä. Miehet eivät siis näyttäisi jättävän puolisoaan tai jäävän todennäköisemmin abortin takia, mutta naiselle itselle tulee vaikeammaksi jättää väkivaltainen puoliso jos tämän kanssa on hankittu lapsia.

Yhteenveto

Yhteenvedon tutkimuksen tuloksista voi lukea vaikkapa täältä:
http://io9.com/5958187/what-happens-to-women-denied-abortions-this-is-the-first-scientific-study-to-find-out

Väärään aikaan ajoittuva raskaus aikaansaa siis seuraavaa:
 • Henkisiä oireita
 • Terveydellisiä oireita
 • Köyhyyttä
 • Väkivallan uhriksi joutumista

Aborttioikeuden puolesta

Oikeus keskeyttää raskaus on juuri tämän takia hyvin tärkeä. Sopivaan aikaan raskaus voi olla kuin siunaus, joka tekee elämästä paljon antoisampaa. Kyllä, lapsi voi tehdä onnelliseksi tai jopa pelastaa avioliitonkin. Mutta väärään aikaan saatu lapsi, sellainen jota ei voida hoitaa tai joka ei syntyisi edes osittain vakaisiin oloihin voi olla kaikkea muuta. Lopputulos on pahimmillaan koko perheyksikön tuhoutuminen.

Tarkoitus ei ole suositella aborttia kenellekään - itseasiassa olisin kovin iloinen jos kenenkään ei koskaan tarvitsisi tehdä aborttia. Maailmalla on kuitenkin liike joka tahtoo poistaa naisilta oikeudet hallita omaa lisääntymistään ja he perustelevat omia kantojaan monilla tavoilla. Vääristely siitä mitä abortti on ja mitkä sen vaikutukset ovat yksi oleellinen osa tämän liikkeen työkalusettiä. Aborttia vastaan keksitään tarinoita ja valehdellaan ja vääristellään.

Tämä liike on muuttunut aggressiivisemmaksi ja äärimmäisemmäksi mielipiteissään viime vuosina. Esimerkiksi raiskauksesta raskaaksi tulemista on alettu tituleerata siunaukseksi yrityksenä heikentää mielikuvaa raskauden keskeytysten tarpeesta. Todd Akinin kommentti siitä miten naisen elimistö raiskauksen tapauksessa itse estää raskauden on yksi esimerkki tästä.

Elämää tämä liike ei suojele, lähinnä se pyrkii kontrolloimaan ihmisten lisääntymistä ja määrittämään moraalista käyttäytymistä omien arvojensa mukaiseksi. Viittaamani tutkimus on yksi esimerkki siitä miten vaarallisia nämä ryhmät juuri ovat: jos heidän aborttivastaiset näkemyksensä muutettaisiin laiksi, se tarkoittaisi naisille kasvaneita riskejä terveydelleen ja mielenterveydelleen, suurempaa riskiä köyhyydestä ja kasvavan väkivallan uhriksi joutumisen riskin.

Ja sitä on abortin "puolustaminen"; ei vauvojen tappamisen ihannoimista, vaan järkevän perhesuunnittelun puolustamista.

Ja vaaroja on oikeasti olemassa. Irlannissa jossa abortit ovat erittäin hankalia saatavia, nainen äskettäin kuoli raskauden komplikaatioihin. Kyseessä oli Savita Halappanavar joka ei ollut irlantilainen eikä katolinen. Hänen tapauksensa on siitä mielenkiintoinen, että oli selvää että henkeä uhkaavaksi mennyt tila johtui raskaudesta ja raskaus keskeyttämällä Savita oltaisiin voitu lähes riskittä pelastaa ja Savita pyysikin raskauden keskeytystä. Sairaalan vastaus hänelle oli: "Tämä on katolinen maa" ja useiden päivien ja useiden keskeytyspyyntöjen jälkeen Savita todella kuoli.

Tämä on vaikutus aborttioikeuden kiristyksillä. Kurjuutta ja kuolemaa. Perhearvoja ei mielestäni suojella kovin hyvin antamalla perheen äidin kuolla. Ehkä joku on eri mieltä.

2 kommenttia:

 1. Kysymykset itsemurhan ja abortin moraalisuudesta ovat lähellä toisiaan, sillä kummassakin on kysymys ihmiselämän tahallisesta lopettamisesta. Syntyvyyden säännöstely ja erityisesti abortti oli länsimaissa pitkään synti ja rikos, mutta vähitellen se on hyväksytty naisille kuuluvaksi oikeudeksi. Uskonnollinen traditio ei kuitenkaan edelleenkään anna ihmiselle lupaa päättää omasta kuolemastaan. Me kaikki synnymme vastoin tahtoamme - uskonto, lääketiede ja yhteiskunta vaativat meitä myös kuolemaan samalla tavoin. Itsemurhan tuomitsemisessa ja sen nykyisessä määrittelyssä psyykkiseksi häiriöksi kysymys on samasta käytännöstä, jolla länsimainen yhteiskunta vielä vähän aikaa sitten tuomitsi masturbaation, homoseksuaalisuuden ja syntyvyyden säännöstelyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsemurhan sallittavuus on hankalampi kysymys, mutta olet oikeassa siinä että aborttikysymyksessä on samoja teemoja. En vielä välttämättä rinnastaisi niitä, molemmat aiheet ovat varsin raskaita jo yksinäänkin.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.