Arvio: Samsung Galaxy S4

Samsung lähetti ystävällisesti testipenkkiini Galaxy S4-laitteen (Tarkka malli: GT-9505). Harmittavasti en saanut laitetta omakseni vaan kyseessä oli vain parin viikon laina. Tutustuin kuitenkin laitteeseen ja tässä onkin kokemukseni ja mielipiteeni Samsung Galaxy S4-älypuhelimesta ja sen käytöstä.

Kärsimättömille lyhyt yhteenveto: S4on joka kohdassa hieman edeltäjäänsä parempi älypuhelin joka edustaa tämän hetken parhaimmistoa kaikilla mittapuilla mitattuna.


Pakkaus

Laite tuli koreassa puun näköiseksi tehdyssä rasiassa. Varustelu oli pitkälti sama kuin edellisessä mallissa: puhelin, USB-johto ja laturikappale ja sisäkorva-malliset handsfree-kuulokkeet. Kuulokkeet olivat hieman edeltäjiään paremmat sillä paksumman johdon ansiosta piuha ei ole koko ajan menossa solmuun. Äänenlaatu oli hieman erilainen, mutta oma kultakorvaisuuteni ei ole riittävä arvioimaan paremmuutta. Jos vertaamme S3:n nappeihin, uudet napit pysyivät vähän paremmin korvissa, mutta eivät ehkä olleet aivan yhtä miellyttävän tuntuiset.

Käyttöönotto

Laite osasi palauttaa aiemman Galaxy S3:n tiedot Samsung-tiliä käyttäen. Palauttamiseen meni luonnollisesti jokuenn hetki sillä ladattavaa informaatiota oli melkoisesti. Asennuksen aikana laite halusi heti noutaa 70 megatavun kokoisen päivityksen (jonka olisi voinut aikatauluttaa myöhemmäksikin). Päivitin laitteen luonnollisesti heti. Päivityksen jälkeen asennus jatkui uudestaan alusta.

Puhelin haki kontaktitiedot ja perusasetukset tilini alta kohtuullisesti. iPhone on kuitenkin edelleen selvä johtaja laitteen asetusten tallentamisessa ja palauttamisessa uuteen laitteeseen. Prosessi ei Android-laitteilla ole täydellinen.

Fyysinen tuntuma ja ulkonäkö

S4 on erittäin edeltäjänsä kaltainen. Kulmat ovat edelleen miellyttävän pyöreät, mutta hieman S3:a terävämmät, tehden siitä paremmin kädessä pysyvän laitteen. S3 oli jopa hieman liukas ja S4 parantaa tässä hieman. Puhelin on kädessä mukava kunhan suureen kokoon tottuu. Viiden tuuman näyttö vaatii oman tottumisensa jos pienempää

Näyttö on kasvanut piirun verran aiempaan verrattuna, mutta itse puhelin ei ole, eli käytännössä laite on täysin S3-mallin kokoinen. Näytön ympärillä on nyt vähemmän tyhjää tilaa, mikä tekee laitteen ilmeestä komean.

Kuvassa vasemmalla S4 ja oikealla S3 (jossa mukautettu alkuruutu ja vaihdettu Launcher).

S4 vs. S3

Monissa arvosteluissa laitteen muovista runkoa on kritisoitu halvan tuntuiseksi. En jaa tätä kritiikkiä, sillä laite on jämäkkä ja miellyttävän tuntuinen. Metallinen kuori ei mielestäni lisää laitteen käyttötuntumaan mitään niin erikoista että laskisin sellaista eduksi laitteessa. Mielikuva halpuudesta on outo peruste.

Näyttö ja responsiivisuus

Näyttö on mukavan kookas ja selkeä. Tarkkuus on hulppeat 1920 * 1080 pikseliä, mikä tekee resoluutiosta melkoisen korkean: 441 dpi! Näytön ruutu on naarmusuojattua Gorilla Glass-tavaraa ja reagoi kosketukseen myös ohuen kankaan läpi. Sormikkaat kädessä käyttö siis onnistuu, mikä on suomalaisittain hyvä juttu.



Tapahtumat ruudulla ovat sulavia ja pehmeitä, niin animaatiot kuin sovelluksetkin. Laitteen prosessorin kasvanutta hevosvoimaa käytetään hyödyksi kaikkialla ja laite käyttäytyy pääasiallisesti erittäin sutjakasti. Kosketustuntuma laitteeseen on erinomainen, samoilla varauksilla kuin S3:nkin: näin suuren puhelimen kanssa pienikätisimmät joutuvat hakemaan hetken löytääkseen mukavan pitelyasennon.

Käyttöjärjestelmä ja tekniikka

Käyttöjärjestelmä on Android 4.2-pohjainen, mikä tuo uutuuksia myös perustoimintoihin, mm. Daydream-toiminnon jossa laite pystyy laturissa ollessaan näyttämään esimerkiksi uutissisältöä.

Laitetta hengissä pitää 2600 mAh akku joka kieltämättä onkin tarpeen, sillä puhelimen neliydinprosessori hyrrää peräti 1.9 Ghz:n taajuudella(GT9505). Laitteesta on olemassa myös matalamman kellotaajuuden versio peräti kahdeksalla ytimellä (GT9500). Teknisesti puhelin tukee jokseenkin kaikkea mahdollista ja kirjainyhdistelmälista laitteella on mukavan vaikuttava: NFC, DLNA, Wi-Fi Direct, Bluetooth, 4G, USB on-the-go, GPS, GLONASS... lyhyesti sanottuna kaikki tämän päivän toivottavat teknologiat on tuettujen joukossa.

Laitetta myydään eri kokoisilla muisteilla varustettuna. Lisäksi laitteesta löytyy laajennustarpeisiin MicroSD-muistikorttipaikka. Korttipaikkaa voi käyttää näppärästi musiikin, kuvien ja elokuvien tallentamiseen mikä vapauttaa puhelimen sisäisen muistin tärkeämpiin asioihin.

Kytkennät ovat ne odotetut: yläpäästä löytyy standardi audioliitin ja alhaalta Micro USB-liitin.



Käyttöliittymä

Laite sisältää uusimman version Samsungin TouchWiz Nature UX-käyttöliittymästä kaikkine hienouksineen. Näihin hienouksiin perehdyin jo S3:n 4.1-päivityksen kanssa ja en toista niitä tässä. Lyhyesti sanottakoon että TouchWiz on tällä hetkellä miellyttävin käyttämäni puhelinvalmistajan oma näkemys Android-käyttöjärjestelmästä.



Parannuksista huolimatta, pidän itse enemmän Googlen puhtaasta Androidista ilman valmistajien mukautuksia ulkoasuun. Uuden TouchWizin käyttö ei kuitenkaan ole missään mielessä epämiellyttävää ja laite tarjoaakin selkeän ja miellyttävän käyttöliittymän.

Käyttöliittymä tarjoaa mm.
Työpöydän voi kääntää ns. mahdollisuus Easy Modeen jos käyttäjä ei osaa tai halua mukauttaa työpöytiään. Easy Mode on parantunut huomattavasti S3:ssa esitellystä versiosta jossa kyseessä oli vain valmiilla widgeteillä koristellut alkuruudut. Nyt Easy Mode tarjoaa todella yksinkertaistetun näkymän puhelimen toimintoihin, jossa kaikki toiminnot on esitetty selkeästi ja graafisesti.



Easy mode vaikuttaa myös perussovelluksiin! Yksinkertaisemman alkuruudun lisäksi, perussovellusten fonttia kasvatetaan tavallista suuremmaksi ja ruudulla näytetään vähemmän mutta isompia elementtejä. Näin esimerkiksi soitto- ja viestisovellukset muuttuvat käytettäviksi huonommallakin näöllä. Joissain sovelluksissa tulee myös muutoksia käyttöliittymään. Esimerkiksi Internet-selaimessa ylälaitaan tulevat koko ajan näkyvillä olevat kontrollointinäppäimet. Tämä tekee laitteesta hyvin sopivan myös ikäihmisen tai lapsen älypuhelimeksi.



Yksi käyttöliittymän hienous ovat mukautetut tehtäväkohtaiset alkuruudut. Esimerkiksi kun kytken kuulokkeet puhelimeen, saa alkuruudun josta löytyy suoraan musiikinsoittotyökalut tai ollessani roaming-tilassa ulkomailla, saan ruudun jossa on matkailua helpottavia toimintoja.

Moniajo on ollut mahdollista Android-sovelluksissa jo pitkään, mutta S4:ssä saa halutessaan useita ohjelmia auki yhtä aikaa näytölle. Suurta näyttöä voi hyödyntää pitämään kaksi ohjelmaa auki näytöllä samanaikaisesti ja molemmat saavat puolet näytöstä. Androidin skaalautuvuus on hyvässä käytössä.


Samsungin oma näppäimistö on periaatteessa varsin hyvä. Ennakoiva tekstinsyöttö ja pyyhkäisemällä sanojen kirjoittaminen onnistuvat molemmat. Hauskasti numeronäppäimet ovat suoraan näkyvillä, mikä tekee myös numeroiden kirjoittamisesta helpompaa. Samsung hyödyntää suurta näyttöä näppäimistönsä suunnittelussa.


Näppäimistön suurin ongelma on välimerkkien hankala tekeminen. Piste on ainoa merkki jonka saa tehtyä helposti, muuten kaikki välimerkit pilkusta huutomerkkiin ovat pitkän painalluksen takana. Teinikirjoittelijat eivät välimerkkejä käytä kuin vahingossa, mutta itse olen liian tykästynyt pilkkuihin. Toisaalta on hankala kuvitella että yksikään näppäimistö tekisi vaikutusta SwiftKeyn tai Swypen jälkeen, niin hyviä näppäimistöjä ne ovat.

Uusia toimintoja

S4 sisältää jo S3:sta tutut eleet, kuten kuvankaappauksen näyttöä pyyhkäisemällä kämmenellä tai soittamisen nostamalla puhelin korvalle. Nämä eleet toimivat jokseenkin identtisesti S4:ssä. Uudet käytön toiminnot ovat Air-nimikkeellä liikkuvat koskemattomat heilautuseleet. Laitetta voi halutessaan ohjata heilauttelemalla kättään puhelimen edessä, esimerkiksi kuvasta toiseen voi galleriassa siirtyä heilauttamalla kättä laitteen edessä.

Heiluttelueleet toimivat kohtuullisen hyvin, tosin suurimmassa osassa tilanteista kosketuksella pystyi saman tekemään nopeammin. Ehkäpä eleet ovat hyödyllisiä joillekin käyttäjille, mutta itse en keksinyt tilanteita missä ne olisivat merkittävästi hyödyttäneet.

Laitteen katseohjausta on myös päivitetty. Esimerkiksi nettisivuja ja sähköposteja voi vierittää automaattisesti käyttäjän pään asentoa tarkkailevan kameran ansiosta.

Ääniohjaus on mielenkiintoinen uutuus. Laitteen tiettyjä toimintoja voi hallita komennoilla. Esimerkiksi kuvan voi ottaa komentamalla kameraa ärjähtämällä "shoot" tai "smile", puheluun voi vastata komentamalla "answer" tai musiikkisoitinta voi hallita komentamalla "next", "previous", "volume down" ja niin edespäin. Äänikomennot toimivat varsin hyvin.

Widgettejä on mahdollista asettaa lukkoruudulle. Haluamiinsa Widgetteihin pääsee näin avaamatta laitteen lukitusta.

Ohjelmat

Monet toiminnoista ovat samoja kuin S3:ssa ja toistan niitä mahdollisimman vähän. Suosittelen lukemaan sovelluksia laajemmin esittelevän Galaxy S3:n ja S3:n 4.1-päivityksen arvioni loppuja toimintoja varten.

Mielenkiintoinen/outo uudistus/muutos: monissa Samsungin omissa sovelluksissa Androidin yläpalkki ei näy laisinkaan. Pyyhkäisemällä näytön ylälaidan yli, kyseinen palkki saadaan näkyville hieman Windows Phone tyylisesti. En tiedä syytä tälle päivitykselle, suurella näytöllä ei mielestäni ole syytä tarpeettomasti tehdä järjestelmän toiminnoista hankalammin käsiksi päästäviä.

Se on myös puhelin: Phone & Messaging

Puhelin- ja viestisovellukset ovat pitkälti samat kuin S3-mallissa.

Samsungin oma soittosovellus ei ole huono, mutta ei myöskään yhtä hyvä kuin Googlen oma puhelusovellus. Ärsyttävin puute on huonosti toimiva numeronäppäimistö: numeroiden syöttämisessä ei ole ongelmia, mutta numeronäppäimistöllä halutun henkilön löytäminen on tarpeettoman hankalaa jos saman nimisiä henkilöitä sattuu tuntemaan useamman.

Puhelin- ja viestisovelluksia vaivaa sama pieni viivyttely. En puhu mistään suuresta odottelusta, sovellukset eivät vaan reagoi yhtä nopeasti kuin voisivat, jos vertaamme esimerkiksi Androidin oletussoittosovellukseen Galaxy Nexus-puhelimessa tai vaikkapa iPhonen soittosovellukseen. Viive viesti- ja soittosovelluksissa  sovelluksissa on laskenut aiemmasta S3-mallista, kiitos tehokkaamman suorittimen, mutta on yhä huomattavissa.

Samsung Hub ja Samsung Apps

Samsung Hub on sovellus josta käyttäjät voivat halutessaan ostaa kuunneltavaksi musiikkia, elokuvia, pelejä, kirjoja  ja oppimissisältöä. Samsung ehtii tässä Googlen ohi, sillä vaikka Google Play tarjoaakin musiikkia ja pelejä ja sensellaista muualla, kyseinen tarjonta ei ole vielä ehtinyt kotomaahamme ja tämä antaakin Samsungille hyvän tilaisuuden ehtiä väliin.



Sovellus on periaatteessa toimiva, mutta en erityisemmin ollut kiinnostunut ostamaan sisältöäni Samsungin alustalle kun saisin vastaavat sisällöt samaan hintaan myös reittejä joiden avulla voin käyttää samaa mediaa myös tietokoneellani, enkä vain puhelimella.

Samsungin oma sovelluskauppa on Samsung Apps. Sovelluskauppa on hieman kömpelömpi kuin Googlen Play-kauppa ja tarjonta on heikompaa. Saatavuus on tietysti myös rajoitettu Samsungin puhelimiin. Samsung Apps-kaupasta saa tosin ladattua tiettyjä Samsungin omia sovelluksia ilmaiseksi, esimerkiksi KiesCast-sovelluksen podcastien kuunteluun.


S Health 

Samsungin S Health on terveyden ja kuntoilun mittaamiseen tarkoitettu sovellus. Ohjelmalle annetaan omat perustiedot ja sitten kerrotaan päivittäisestä ruokailusta ja liikkumisesta. Laite osaa mitata kävelyä automaattisesti. Näiden tietojen perusteella S Health sitten antaa tietoja miten kalorien kulutus päivän aikana on mennyt, ollaanko otettu lisää painoa vai menetetty.



Näistä ohjelmista on myös Widgetit helpompaa käyttöä varten. Exercise mateWalking mate, sekä Food Tracker. Nämä widgetit näyttävät käyttäjän kuntoilun ja liikkumisen määrän. Widgetit antavat nopean pääsyn S Health-ohjelman tietoihin. Samaan poppooseen kuuluu myös Food tracker jolla näkee helposti päivän kalorimäärän.

Story Album

Tällä sovelluksella luodaan albumeita valokuvista. Albumi näytetään puhelimella hieman animoituna tarinakokonaisuutena ja albumin voi halutessaan suoraan tilata puhelimesta fyysiseksi albumiksi. Albumin voi myös jakamista varten tallentaa pdf-tiedostoksi.


Ajatus on sinällään varsin hyvä: tarjoaahan se tavan jolla puhelimessa olevat kuvat saa otettua jonkinlaiseen käyttöön. Itselleni tämä toiminto ei osoittautunut tarpeelliseksi. Albumeille löytyy myös oma widget, joka näyttää kuvia albumeista.

Kuvaaminen

Kuten edeltäjässäänkin, S4:n kuvaussovellus on nopeasti käynnistyvä ja ottaa kuvia erittäin nopeasti. Kameran megapikselimäärä on kasvanut ja kamera on laadultaan nykypuhelinten parhaimpien joukossa. Edeltäjän S3:n kameran se voittaa jossain määrin, mutta ero ei ole massiivinen.

Uusittu kuvaussovellus on selkeä ja visuaalinen. Pelkän parantuneen ulkoasun lisäksi, kamerassa oli mukana myös uusia kuvaustiloja kuten Sound & shot (tallentaa kuvan lisäksi pienen äänikappaleen) ja Drama (tallentaa useita kuvia liikkuvasta kohteesta ja yhdistää yhdeksi kuvaksi jossa kohde näkyy useita kertoja). Kameran käyttöä helpotti erityisesti äänikomennot, sillä laite ei ääneen komentamalla tärähdä kuvattaessa mikä tekikin helpommaksi saada tärähtämättömiä kuvia.

Lähikuva:

Panorama-kuva


Tavallinen vs. HDR-kuva

Tällä hetkellä käytettävissäni on Samsung S4, S3, iPhone 5 ja Nokia Lumia 820. S4:n kuvanlaatu on näistä kautta linjan miellyttävin.

Galleria

Kuvien katseluun tarkoitettu sovellus ei ole muuttunut hirvittävästi S3:ssa esiteltyyn verrattuna. Kyseessä on siis kuvien selaamiseen tarkoitettu sovellus. Gallerian pääsivulla S4:llä otetut valokuvat hieman korostetaan ja lisäksi sovellus osaa näyttää Google Plus ja Facebook-palveluihin ladatut valokuvat.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana, mikäli kamerassa on gps-toiminto päällä, galleriassa näkee missä mikäkin kuva on otettu ja millainen sää kuvan oton aikaan oli.


Pienenä ärsytyksenä, osoite näytetään ruotsiksi, mikä ei liene toivottu ominaisuus kuin vähemmistölle käyttäjistä Suomessa.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S4 on lyhyesti sanottuna todella hyvä puhelin. Se parantaa jokseenkin kaikessa jo varsin onnistunutta S3-mallia ja lisää pieniä lisäominaisuuksia ja hiotumpaa viimeistelyä kaikkialle. Kyseessä ei ole radikaalisti muuttunut ja täysin uudistunut laite. Tuoreen älypuhelimen kuten S3:n omistajille päivitys ei tarjoakaan paljoa, mutta vanhemman älypuhelimen omistajalle S4:ä voi suositella varauksetta.

Laite on testaamistani älypuhelimista tällä hetkellä paras. Siinä on omat puutteensa, mutta suurin osa niistä on korjattavissa asentamalla muutamia ohjelmia. Esimerkiksi Business Calendar korvaa hyvin Samsungin oman kalenterin tai Holo Launcher HD tai Apex Launcher käyvät päteviksi aloitusnäkymän korvikkeiksi. Puutteet korjattuaan, kädessä on juuri halutulla tavalla toimiva laite.

Kuten edeltäjästäänkin, valittamista on hankala keksiä. Ongelmat ovat pieniä ja edut melkoisia. S4:n suurin ongelma on sen hinta, sillä halvaksi ei laitetta voi sanoa. Hinnalla saa kuitenkin yhden tämän hetken parhaista laitteista.

Lue myös

Ohjeet ja tärkeimmät Androidia parantavat ohjelmat:
Parempi kalenteri Androidille
Vaihtuvat taustakuvat Androidille
Virustorjunta Androidiin
Julkisen liikenteen navigointi Androidilla
Ohje tekstin kirjoittamiseen kosketusnäytöllä

Androidin alkunäytön mukautus vaihtoehtoisilla Launchereilla:
Androidista Windows Phone 8:n näköinen
Androidista Windows Phonen näköinen
Androidista iPhonen näköinen
Testissä Facebook Home
Vaihtoehtoiset Launcherit

Kirjoitukseni aiemmista Galaxyista:
Samsung S3 Jelly Bean-päivityksen uutuudet
Arvio: Samsung Galaxy S3


Kommentit

  1. "laite käyttäytyy pääasiallisesti erittäin sutjakasti"

    Mitä tarkoittaa pääasiallisesti? Silloin tällöin jumittaa/miettii/lagailee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lagailua löytyy ajoittain. Esimerkiksi kun puhelin on ollut pitkään käytössä ja avaan soitto- tai viestityssovelluksen, on viive muutaman sekunnin pidempi kuin saisi olla.

      Pääsääntöisesti käyttö on sujuvaa, mutta ihan jatkuvaan 60fps-sujuvuuteen ei päästä.

      Poista
  2. "neliydinprosessori hyrrää peräti 1.6 Ghz:n taajuudella"

    Tarkoitit varmaan sanoa, että neliydinprosessori hyrrää peräti 1.9 GHz:n taajuudella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin itseasiassa, hyvä huomio. Selkeytin ja korjasin kyseistä kappaletta, S4:stä on nimittäin olemassa myös kahdeksan ytimen versio matalammalla kellotaajuudella.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.