Kuinka tämä ei muka ole palkanalennus?

Taas tänään kuuntelin miten jokin asiantuntija klovni selitti kuinka hallituksen himoama 5% tuottavuuslisä ei ole palkan alennus. Tämä ei ollut ensimmäinen, eikä ainoa kerta kun tämä väittämä on esitetty: sen mukaan hallitus ei halua laskea palkkoja, vaan lisätä tuottavuutta!

En ymmärrä tätä ajattelua, sillä koko juttu tuntuu vain sanahelinältä missä kovasti yritetään sanoa ettei palkan alennus ole palkan alennus. Mietitään asiaa loogisesti: kun teen työtä, saan siitä palkkaa. Jotta esimerkki pysyy simppelinä, sanotaan vaikka että työn määrä on kymmenen tuntia ja palkka on kympin tunti, tienaisin näin satasen. Jos yksi nousee, toinen nousee, eli jos teen yksitoista tuntia töitä, saisin 110 euroa palkkaa.

Nyt oikeistopopulistien mukaan työn määrää voi nostaa nostamatta palkkoja. Käytännössä saisin siis tehdä suuremman määrän työtä ja saan edelleen vain saman määrän palkkaa palkkaa. Eli yhdentoista työtuntini kanssa saisin palkkaa vain edelleen sen saman satasen. Näin tuntipalkkani olisikin enää vain n.  9,09 euroa tunnissa. Saisin vähemmän palkkaa samasta työstä, eli tuntipalkkaani oli juuri alennettu 91 sentillä.

Kuinka tämä ei ole palkan alennus kun siinä palkka konkreettisesti alenee? Tämän konkreettisempaa esimerkkiä ideologiansa puolesta valehtelemisesta on hankala löytää, sillä tässä on kyse juuri palkan alennuksesta, ei mistään muusta.
Hallituksen 5% palkanalennushimotus ei kuulema ole palkan alentamista. En ymmärrä tätä: kun teen Y-määrän työtä, saan...
Posted by Tämä Päivä on 1. syyskuuta 2015

3 kommenttia:

 1. Tuottavuuslisä hyvin ympäripyöreänä terminä ei välttämättä tarkoittaisi palkan alennusta. Voisihan se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että samassa ajassa samalla palkalla tunti/kuukausipalkkainen tekisi enemmän. Tai esimerkiksi työntekijöiden lisäksi ostetaan kone tekemään lisää työtä, muuttamatta ihmisten hommia tai palkkaa.

  Kaikki kuulemani ehdotukset ovat kyllä olleet palkan alennuksia. Mitä tämä klovni esitti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei lisä työaikaan ole vähennys palkkaan kun kaikki ansaitsevat kuitenkin yhtä paljon kun aiemmin. Riippuu vähän miten palkka määritellään. Itselleni se on ajan vaihtamista rahaan ja niiden suhde on palkkani. Palkkani heikkenee jos saan vähemmän rahaa samalla ajalla.

   Tuottavuuslisä niin että jotenkin tuottaisin +5% on taas outo ajatus. Sitä tuskin sellaisenaan voitaisiin mitenkään neuvotella.

   Poista
  2. Ei neuvottelemalla, mutta kenties vaikka ostamalla työntekijöille paremmat työkalut.

   No tänäänhän niitä hallituksen keinoja nähtiin ja ne olivat palkan alennuksia.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.