Saako ministeri avoimesti valehdella?

Alexander Stubb jäi nolosti kiinni valehtelusta liittyen työelämäpaketin laillisuuteen. Stubb väitti että selvityksiä olisi tehty, mutta näin ei näyttäisi olleen tapahtunut. Stubb siis valehteli avoimesti ja suoraan, eikä tämä ollut edes ensimmäinen kerta. Hän on valehdellut avoimesti ja jäänyt siitä kiinni jo monta kertaa.


Muualla maailmassa valehtelu, näinkin räikeä sellainen, on perustelu välittömälle irtisanoutumiselle ja pahimmillaan poliittisen uran katkeamiselle. Miksei näin ole meillä?

Hallituksen työelämäpaketin kalabaliikki

Mitä tapahtuikaan? Stubb valehteli. Hän esitti väitteen että hallituksen työelämäpaketin laillisuus olisi perusteellisesti selvitetty. MTV:n uutiset lähti selvittämään asiaa ja pitkän pallottelun jälkeen totuus selvisi: mitään asiakirjoja asiasta ei ollut, kenelläkään. Jos selvityksiä olisi tehty, erityisesti perusteellisia sellaisia, tästä olisi jäänyt erinäisille virkamiehille erinäisiä dokumentteja. Näitä ei kuitenkaan löytynyt mistään, mistä voimme päätellä seuraavaa: mitään perusteellista selvittämistä ei ole tehty.

Yhtäkkiä perusteellinen selvitys olikin "luottamuksellisia keskusteluja". Stubbin väittämä oli valheellinen ja hän tiesi sen. Hän antoi ymmärtää että asiasta oli tehty asiallinen selvitys, vaikka totuus näyttäisi olevan enemmän "äijät vähän saunassa jutteli"-tasoinen.

Stubb siis valehteli. Tai jos oikein kilteiksi alamme, voisi sanoa että liioitteli. Vähän kuten Tony Blair liioitteli väittäessään Saddam Husseinilla olevan massatuhoaseita, vaikka tiedustelutieto ei oikeastaan tätä näyttänytkään. Onko liioittelu sitten valehtelua? On, tässä tapauksessa erityisesti.

Oliko tämä eka kertasi?

Semantiikkaan on turha mennä, Stubb yksiselitteisesti antoi ymmärtää jotain mikä ei pitänyt paikkaansa, eli hän valehteli. Stubbille tämä ei ole edes ensimmäinen valehtelu tähän hallituskauteen liittyen, muistamme vielä miten hän avoimesti valehteli opintotukien leikkaamisesta vaalikampanjansa aikana. Ja hän valehteli täysin avoimesti myös Suomen kannoista ja vaatimuksista Kreikan tukitoimissa, väittäen ettei Suomi vaatinut Kreikan euroeroa, vaikka totuus oli selvästi toinen.

Stubbin valehtelu on varsin röyhkeää ja läpinäkyvää, eikä hän ole pahoitellut. Hän on vain "selventänyt" kantojaan tai hyökännyt röyhkeitä toimittajia vastaan. Stubb on tässä mielessä erittäin epäluotettava poliitikko ja hänen olisi erottava tehtävästään täyden luottamuspulan takia.

Vakavasti sanottuna: kuka voi luottaa poliitikkoon joka valehtelee kerta toisensa jälkeen? Minä en luottaisi. Ei Stubb ole tietenkään ainoa poliitikko joka valehtelee, mutta jos emme rankaise valehtelijoita mitenkään, teemme tietä uusille valehtelijoille ja teemme helpoksi seuraavan poliitikon puhua palturia.

Ministerin ja kansanedustajan tehtävä on luottamustehtävä ja valehtelu on luottamuksen täysi vastakohta. Valehteleva kansanedustaja ei saa voida nauttia luottamusta ja median pitäisi tarttua aggressiivisemmin tällaisiin vääristelyihin ja grillata kyseinen Pinokkio ulos politiikasta. Jos journalistit eivät tee tehtäväänsä, se on kansan tehtävä.

Stubbia ei pidä äänestää, ja en sano tätä koska vastustaisin jotenkin Kokoomusta. Stubbia ei saa äänestää tai kannattaa koska hän on valehtelija ja tekee puolueestaan valehtelijan johtaman puolueen. Jos puoleen äänestäjät hyväksyvät valehtelun, tekevät he puolueesta valehtelijoille oivan paikan. Puolue jossa valehtelijat hyväksytään, on pian valehtelijoiden täyttämä.

Summa summarum: Stubb on valehtelija ja epärehellinen. Hän ei ansaitse tehtäväänsä tai luottamusta, vaan hänen pitäisi erota tehtävistään.

Hashtag: #pinokkiostubb

Miksi kutsutaan valehtelevaa ministeriä? Alexander Stubbiksi. Voiko ministeri valehdella avoimesti ja toistuvasti ja silti jatkaa luottamusta vaativassa tehtävässä? Vastauksen pitäisi olla ehdottomasti ei.
Julkaissut Tämä Päivä 5. marraskuuta 2015

2 kommenttia:

 1. Poliitikko saa valehdella, mutta kansanedustaja perustuslain mukaan ei saa.
  "29 §
  Kansanedustajan riippumattomuus
  Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipilä on valehdellut, Stubb on valehdellut ja Soini on valehdellut. Kukaan tuskin uskaltaa eduskunnassa asiaa nostaa esiin, muut puolueet haluavat ehkä pitää auki ikkunan itsekin puhua vähän pehmoisia tarvittaessa. Tämän tason röyhkeään puutaheinään pitäisi median tarttua väkevämmin, näiden ihmisten uskottavuuden pitäisi olla tiessään jo, mutta nykyinen media on hampaaton vahtikoira.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.