12 vinkkiä pienten lasten kanssa matkailuun

Pienten lasten kanssa matkailu on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Matkan hermojen raastavuutta voi helpottaa monellakin tavalla ja kokosin omat matkailuvinkkini tähän artikkeliin.. Alta löydät siis listan vinkkejä tekemään matkailusta lasten kanssa mukavampaa.

Vinkit on painotettu pienten lasten kanssa matkailuun, mutta osa sopii ehkä isommillekin. Lapsia ja vanhempiakin on tietysti moneen junaan ja kaikki vinkkini eivät päde kaikkiin lapsiin.


1. Käytä laivoja lentokoneiden sijaan

Lentokoneet ovat siistejä ulkoa, mutta pienille lapsille ne ovat usein varsin pelottavia. Lasten korvat menevät helposti lukkoon ja muutenkin kova ääni ei ole heille mieleistä. Maailmalle pääsee myös vesiteitse ja lapseni ovatkin nauttineet risteilyistä aivan äärettömän paljon, erityisesti Siljan laivat ovat varsin lapsiystävällisiä ja niissä on paljon touhuttavaa pienemmillekin. Lisäksi niissä on helppo paeta hyttiin jos lapsi tarvitsee rauhoittumisaikaa. Matkastakin tulee hauska, eikä se ole vain se pakollinen siirtymä varsinaiseen lomapaikkaan.


Jos kuitenkin lennät imeväisten kanssa, laskeutumisen ja nousun aikana pientä kannattaa imettää tai syöttää pullosta. Imeminen helpottaa hieman korvien lukkiutumista.

2. Varaa riittävästi tilaa majoituksesta

Pienin mahdollinen yhden huoneen hotelli on lasten kanssa pahuksen haastava ympäristö. Illalla vanhemmat joutuvat joko menemään pienten lasten kanssa yhtäaikaa nukkumaan tai jäämään hiljaisuudessa valvomaan lasten kanssa hotellihuoneeseen. Ota hieman suurempi hotellihuone, sellainen missä on itseasiassa kaksi huonetta. Näin lapset voivat nukkua toisessa ja vanhemmat voivat iltaisin viettää aikaa toisessa.


3. Varaa parempi hotelli

Parempi hotelli on muutenkin vaivan arvoinen. Jokaisena lomapäivänä ei jaksa lähteä kauas seikkailemaan, ei niin lapset kun vanhemmatkaan, ja hyvällä lapsiystävällisellä hotellilla on lapsille hyvää viihdettä. Nämä voivat olla esimerkiksi uima-altaita tai lasten aktiviteettikerhoja. Tarpeeksi isot lapset voi monesti jopa jättää näihin kerhoihin ilman vanhempien valvontaa ja vanhemmat saavat tällöin hieman omaakin aikaa.4. Varaudu tylsyyteen ja tekemisen puutteeseen

Matkalla on hyvä olla lapsille jotain tekemistä pitkien odottelujen ajaksi. Älypuhelin täynnä offline-tilaan ladattuja tv-ohjelmia on yksi hyvä idea - tosin muista että lapset kärsivät sellaisen kanssa helposti pahoinvoinnista autossa tai bussissa, joten muista myös rajoittaa älylelun käyttöaikaa. Muista myös ettei sähkö kestä loputtomiin, varaudu myös muilla matkaviihteen muodoilla ettei lasten proppu pala jatkuvaan odotteluun. 5. Varaa mukaan kärsivällisyyttä

Lapsi hermostuu tuntemattomassa paikassa ja miljöössä ja kiukuttelua varmasti seuraa. Lapsi ei kuitenkaan kiukuttele enemmän kiittämättömyyttään tai ilkeyttään, vaan lapsi on hämillään. Pienelle lapselle tuntematon paikka on aina vähän pelottava, varsinkin kun tutut rutiinit ovat tiessään. Suhtaudu lapseen kärsivällisesti ja tee hänen olonsa turvalliseksi.Jos alat itse hermoilla tai suuttua, lapsi aistii tämän ja lähtee siihen mukaan. Muista että lapsi on jo vähän jännittynyt ulkomailla oltaessa, anna hänelle anteeksi pieni kiukuttelu. Se ei ole ilkeyttä, hän on vaan poissa tutuista ympyröistään.

6. Varaa aikaa ja älä kiirehdi

Jos ulkomailla haluat nähdä kaiken ja kokea paljon, luot itsellesi ja lapsillesi kamalan ympäristön. Kiire ja lapset ei muutenkaan ole hyvä yhdistelmä, ulkomailla tämä pätee tuplana. Yritä rentoutua ja ottaa aikataulut myös rennosti. Kaikkea ei ole pakko tehdä, jokaiselle hetkelle ei ole pakko olla juoksemassa kohti seuraavaa jännää ohjelmanumeroa. Lomalla on tarkoitus päästä eroon stressistä, ei aiheuttaa sitä.Aikataulujen kanssa panikoivan vanhemman stressi tarttuu myös lapseen ja tämä alkaa jännittää ja oikutella. Kun sinulla ei ole kiire, lapsilla on turvallisempi olo. Älä varaa matkalle aktiviteetteja, joiden takia pitäisi nousta aikaisin, juosta bussiin ja syödä ja pukea salamana - tai jos varaat, älä ainakaan joka päivälle.

7. Älä suunnittele matkaa vain itsellesi. 

Museoissa voi olla kiva käydä, samaten hienoissa ravintoloissa tai merkkiliikkeissä. Lapsille tämä ei välttämättä ole niin hauskaa. Museoissa ei saa juosta tai huuta, ravintoloissakin on istuttava kiltisti paikallaan. Jos matkallasi lapsille ei löydy tilaisuuksia olla lapsia, rakennat varsinaista kiukuttelusimulaattoria. Kaiken matkalla ei tarvitse olla pieniä lapsia varten suunniteltua, mutta sitäkin pitää olla. Joka päivä on hyvä olla jotain mistä lapset tykkäävät, rantaleikkejä, vesipuisto, huvipuisto, leikkipuisto, eläintarha tai ihan vain yhdessäoloa mukavassa paikassa.8. Tuo mukaan jotain tuttua

Lapsille ulkomailla olo on jännittävää ja pelottavaa. Mukana kannattaakin olla jotain tuttua ja turvallista. Unilelut ovat yksi lähes itsestäänselvä, tutun karhun, pupun tai muun mukaan ottaminen tekee vieraasta sängystä mukavamman kokemuksen.9. Tuo lapselle ruokaa

Saman tuttuus-jutun voi huomioida myös ruoan kanssa, ulkomailla oleva eksoottinen ruoka voi olla pienelle lapselle liian jännittävää. Vaikka se voi moukkamaiselta tuntuakin, syö välillä myös jotain lapselle tuttua ruokaa, kuten pikaruokalan ranskalaisia.

Jos mahdollista, matkaan voi myös tuoda mukaan lapselle tuttua pikkupurtavaa, kuten naksuja, sipsejä tai pillimehuja. Ihan pieni lapsi voi myös vierastaa ulkomaiden erilaista vauvanruokaa tai maitokorvikkeita, joten näiden tuominen mukana voi olla melkoinen matkan helpotus. Lapsen ruoansulatus ei välttämättä ulkomaan eväästä pidä muutenkaan, joten saatat säästää itsesi myös kiukutteluilta.

Valmis purkkiruokaeväs on ehkä vähän tylsä vanhemmalle, mutta moni lapsi ottaa mieluummin tylsän kun erilaisen ruokavaihtoehdon.


Lisäksi jos tuot omat vauvanruokapurkit kotoa, kun ne on matkalla syöty, on kotimatkalla laukuissa enemmän tilaa tulijaisille.

10. Valitse kohde järkevästi

Lasten kanssa ei voi mennä minne tahansa ja odottaa hauskaa matkaa. Esimerkiksi ns. bilekohteet voivat olla lapsien kanssa kurja kokemus, niin itselle kun lapsille. Lapsille ei löydy tekemistä ja itse ei voi osallistua biletykseen (tai voi, mutta känniloma lasten kanssa on ehkä huonoin mahdollinen ajatus). Pienet lapset eivät myöskään välttämättä ole parasta seuraa kahden viikon vaellusretkellä tai muuten vaikeissa olosuhteissa.


Valitse paikka jossa lapsillekin on tekemistä, älä buukkaa joukkoa korkean kulttuurin tapahtumia jos tiedät etteivät lapset ole kuitenkaan hiljaa niissä. Joudut vaan turhaan torumaan lapsia ja pilaamaan oman ja heidän ilonsa kun lapsi ei käyttäydykään kun aikuinen itselleen tylsässä paikassa. 

11. Selvitä kohteesi etukäteen

Kohde on aina tietysti hyvä tuntea, mutta lasten kanssa tämä on vielä tärkeämpää. Monia lapsille mukavia palveluita ja seikkailuita jää huomamaatta jos paikkoja ei hieman tutki etukäteen.

Missä kohteessasi on leikki-, huvi- tai vesipuistoja? Entäpä eläintarhoja tai vaikka nukketeattereita? Selvitä muutamia sijainteja jo kotoa käsin, Internet tuottaa hyviä tuloksia esimerkiksi hakemalla "child friendly activities in Stockholm" Googlella. Selvitä myös onko hotellillasi aktiviteetteja lapsille tai kerhoja joissa lapsi voisi viettää aikaa muiden lasten kanssa.Lomaa ei tarvitse tarkasti aikatauluttaa, mutta vaihtoehdot on hyvä tietää. Näin lapsille on helpompi keksiä tekemistä ja hupia.

12. Sylilapselle kuljetusväline

Jos mukana on sylilapsi, ota sille mukaan jokin muu kantoväline kun vain rattaat. Maailmalla on paljon paikkoja joihin pääset paremmin jos lapsi on rinta- tai kantorepussa. Pidä kuitenkin mielessä että erityisesti lämpimissä kohteissa tämä voi käydä tukalaksi lapselle ja kantajalle. Älä siis varaudu pelkästään sylissä pitämiseenkää, matkassa on hyvä olla esimerkiksi rintareppu ja matkavaunut.


Joitain näitä voi saada myös periltä lainaksi. Kaikkea ei välttämättä tarvitse siis kantaa mukana kotimaasta.

Oliko apua?

Matkailu lasten kanssa on aina haaste ja mikä tahansa sitä helpottava asia on aina tervetullutta. Saitko vinkeistä ajatuksia? Jos sinulla on kommentteja näistä vinkeistä tai omia vinkkejäsi, jätä kommentti alapuolelle.

Toivotan hyviä matkoja teille ja lapsillenne!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.