Kaupan liiallisten säästöjen lopputulos

Tänään kerron teille tositarinan siitä miten yksi kauppaketju säästi liikaa ja muuttui säästöjensä takia rikollisuuden pesäksi ja rasitteeksi koko yhteiskunnalle. Onko tässä liian säästämisen vääjäämätön lopputulos ja voiko sama tapahtua myös valtiolle?

Kaupan alalla on säästetty ja tehostettu pitkään. Missään näissä säästöissä ei olla yhtä pitkällä kun Yhdysvalloissa, jossa maan suurin kauppaketju Walmart on vienyt asiat melkoiseen äärimmäisyyteen. Samalla Walmartille on tapahtunut jotain hyvin mielenkiintoista: siitä on tullut rikollisuuden keskittymä ja samalla erittäin voitollinen.

Tervetuloa kiertoajelulle kaupan alan säästöjen äärimmäiseen päähän.Walmartin ihmeellinen maailma

Walmart-kauppaketju on monille Eurooppalaisille jotain sangen psykedeelistä. Heidän kauppansa ovat suuria, alennukset suuria ja tuotteet suuria, Walmart onkin tavallaan hyvin periamerikkalainen kauppa.  Myös Walmartin asiakaskunta on sangen... periamerikkalaista:

 

Ja nämä kuvat eivät muuten olleet mikään harvinainen sattumus, Walmartin hämärät asiakkaat ovat meemi jo yksinään.

Walmartille on kuitenkin vuosien varrella tapahtunut jotain: niistä on tullut vaarallisia paikkoja. Kauppaketjun myymälöissä ja niiden läheisyydessä tapahtuu moninkertaisesti rikoksia muihin kauppoihin verrattuna, erot voivat olla kaupasta riippuen monikymmenkertaisia.

Walmarteissa on sattunut kidnappauksia, raiskauksia, ryöstöjä, murhiakin, ja ompa joku yritteliäs rikollinen kokkaillut amfetamiinia erään Walmartin parkkipaikan viemäriputkessa. Tilanne on jopa niin paha että poliisilaitokset joskus määrittävät erikseen resursseja paikallisen Walmartin ympäristöön. Joissain poliisilaitoksissa on jopa erikseen määritelty Walmart-kyttä, jonka päivittäinen työ on pysyä Walmartin luona ja pidättää rikollisia.

Walmart ei kuitenkaan ole mitenkään tietoisesti rohkaissut tätä käytöstä tai kutsunut rikollisia sisään. Mitä on tapahtunut, miksi Walmart on niin paljon turvattomampi kun mikään muu kauppaketju?

Kaikki mahdollinen säästölinjalla

Walmart on säästänyt oikein kaksin käsin. Walmart on vuosikausia painanut kuluja alas monilla tavoilla. Liikkeiden henkilökuntaa on vähennetty jatkuvasti, esimerkiksi legendaksi muodostuneet tervehtijät on poistettu ja myymälöiden sisälläkin henkilökuntaa on vähennetty ja vähennetään vieläkin, esimerkiksi kassojen automatisoinnilla.

Walmartissa saakin asioida pitkälti ilman mitään kontaktia kaupan henkilökuntaan. Kun tämä yhdistetään kauppojen 24h aukioloon, luodaan ympäristö joka suorastaan kutsuu rikollista toimintaa ja yhteiskunnan mielenkiintoisempia aineksia.

Walmart luottaa sähköiseen valvontaan ja automatiikkaan joka hälyttää henkilökunnan epäilyttävien asiakkaiden kohdalla. Näkyviä turvamiehiä ei ole, mikä myöskin rohkaisee rikollisia toimintaan. Kun vartiointia ei näy, uskalletaan tehdä enemmän.

Asiaan vaikuttaa varmasti myös Walmartin työvoima, jota ei varmasti voida kutsua motivoituneiksi. Työvoimaa on leikattu ja heidän tahtiaan kiristetty vuosien varrella useasti. Palkat ovat matalat ja lisiä ei makseta, tulotaso on niin alhainen, että Walmartin työntekijöiden elanto on itseasiassa veronmaksajien harteilla. Samaten yritykset muodostaa liittoja murskataan välittömästi ja hyvin kyseenalaisin keinoin.

Tämän työvoiman motivaatio ja uskollisuus työnantajaa kohtaan on varmasti nollassa tai sen alapuolella. Työvoima tuskin jaksaa puuttua asioihin sen enempää kun heidän on pakko ja rikolliset tietävät sen. Tähän päälle voidaan myös lisätä työntekijöiden tekemät rikokset, Walmartin kaltaiselta työnantajalta varastaminen ei tuottaisi omatunnontuskia pyhimyksillekään.

Mitä tästä päätellä

Walmartin voitot ovat lopputuloksena paisuneet, sivukulut on ajettu alas ja kaikki ovat tyytyväisiä. Paitsi siis työntekijät, yhteisö Walmartin ympärillä, poliisilaitos ja no, oikeastaan kaikki muut paitsi Walmart ja sen osakkeenomistajat. Tässä Walmart onkin valitettavan hyvä esimerkki hallitsemattomasta ryöstökapitalismista, jossa yritys tuottaa voittoa olemalla samalla rasite yhteisölle ympärillään. He ovat menestyksekkäästi leikanneet kaikesta ja antaneet yhteisön ympärillään maksaa sosiaaliset ja rahalliset viulut Walmartin voittojen tavoittelusta.

Yhteisö kärsii Walmartin toiminnan seurauksista, samaten kaupan työntekijät, mutta osakkeenomistajilla menee hyvin.

Tämä on varoittava esimerkki siitä mihin suuri kauppaketju voi mennä hallitsemattomana, mutta esimerkki pätee periaatteessa mihin tahansa suureen yritykseen joka on valmis tinkimään kaikesta yhteiskuntavastuustaan näin täysin. 

Esimerkin voi ehkä myös laajentaa kokonaisiin yhteiskuntiin, jos säästämme kaikesta, teemmekö valtiollemme käytännössä samaa kun Walmart on tehnyt myymälöilleen?

8 kommenttia:

 1. Huhhuh. Toivottavasti Suomen kauppaketjujen päättäjät ovat tietoisia tästä.

  Mutta, valoa synkän tunnelin päässä: laihdutuskuurini sai uutta pontta kun vilkaisin tuon linkin takana olsevia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, tosin Walmartin tie on varsin voitollinen ja jotkut voisivat pitää sitä seuraamisen arvoisena esimerkkinä.

   Poista
 2. Sä et esittänyt mitään tutkimusta tai tilastoa Walmartin turvattomuudesta verrattuna muihin jenkkikauppoihin. Esitit ainoastaan esimerkkejä.

  Voisiko suuri määrä esimerkkejä rikollisuudesta johtua vain siitä, että Walmart on suuri?

  Suomessakin isoissa kauppakeskuksissa saattaa olla oma pysäköintiruutu poliisille. Se ei kerro turvattomuudesta vaan ainoastaan siitä, että kauppakeskus on suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta kappaspentele, huomaan että linkki alkuperäiseen artikkeliin on jäänyt linkittämättä. Korjasin asian. Ongelma ei siis tosiaan liity vain kokoon, sillä yksittäinen kilpailijan tavaratalo tuottaa poliisille murto-osan paikallisen Walmartin hälytyksistä, ja tämä pitää paikkansa käytännössä kaikkialla. Skaalasta esimerkkinä Tulsan Walmartilla oli vuodessa 2000 hälytystä ajassa jossa Targetissa on vain 300. Targetissakin oli melkein päivittäisiä tapahtumia, mutta Walmartissa oli päivittäin monta keikkaa.

   Lisää tietoa löytyy tästä mainosta artikkelista:
   Walmart’s Out-of-Control Crime Problem Is Driving Police Crazy

   Poista
  2. Artikkeli oli tosiaan ihan hyvä.

   Sen perusteella sä kyllä oiot mutkia aika pahasti.

   Esimerkiksi toi vertailu Targeettiin: Jutun perusteella Targetit ovat pienempiä, sijaitsevat vauraammilla alueilla eivätkä ole ympärivuorokauden auki. Vain osa rikollisuuden eroista selittyy jutun mukaan siis turvallisuustoimien/-budetin eroilla.

   Jutun perusteella osa Walmartin sääsätöistä on ollut ihan aiheellisiakin. Missään muussakaan kaupassa ei ole ovella tervehtijöitä. Jutussa kerrotaan, kuinka paljon henkilöstön määrä on vähentynyt per neliömetri, mutta vartijoiden määrän muutoksi en artikkelista löytänyt.

   Kaikkein tärkeintä asiaa toi artikkeli ei kerro. Kuinka paljon rikollisuus on kasvanut säästöohjelman jälkeen? Jos ei siitä ole mitään tietoa, niin ei voi kovinkaan suurella varmuudella sanoa, että sästöt olisivat aiheuttaneet turvattomuuden.

   Poista
  3. Wallmartin turvallisuus on vaihtunut paikalla olevista vartioista pitkälti automaattisen tekniikan puolelle. Joissain paikoissa on jouduttu palauttamaan vartioita juuri näiden ongelmien takia.

   Rikollisuuden kasvu on suhteellisen varma juttu. Pari vuosikymmentä sitten Wallmart-kytät olivat tuntematon juttu. Tarkka määrä on hankalampi määrittää.

   Poista
  4. Pari vuosikymmentä on pitkä aika. Mitäköhän kaikkea muuta kuin säästöohjelma on tapahtunut sinä aikana?

   Poista
  5. Oleellista on ettei vastaavaa rikollisuuden jättikasvua ole tapahtunut muualla. Itseasiassa Jenkkien rikollisuusmäärät ovat pitkään olleet voimakkaan laskusuuntaisia.

   Paitsi tietysti Wallmarteissa joihin rikollisuus on keskittynyt. Yhteiskunta on siis parantunut, joten yhteiskunnallinen muutos tuskin on syynä muutokseen. Wallmartin muodonmuutos kitsastakin kitsaammaksi jää melkeimpä ainoaksi loogiseksi selitykseksi.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.