Testissä OnePlus 3

Tällä kertaa Tämä Päivä testaa OnePlus 3-älypuhelimen. Kyseessä on OnePlussan paras tuote tähän asti ja kokonaisuudessaan erittäin onnistunut puhelin ja ehkäpä paras markkinoilla oleva laite hinta-laatusuhteeltaan.



OnePlus 1, 2 X ja ...

OnePlus on tehnyt neljä puhelinta ja olen testannut ne kaikki. En toistaiseksi ole pettynyt yhteenkään malliin merkittävästi, mutta OnePlus Onen jälkeen yksikään malli ei ole suorastaan ollut firman "Never Settle"-sloganin arvoinen. OnePlus 2 oli hyvä laite, mutta sisälsi puutteita ja ilmestyi aikana kun Qualcommin paras suoritin oli ylikuumana käyvä Snapdragon 810, lisäksi sen käyttöjärjestelmä saatiin todella kuntoon vasta äskettäin. OnePlus X oli mainio ja kaunis laite, mutta sen rauta oli vanhentunutta ja siinä oli samat puutteet kun OnePlus 2:ssa.



OnePlus 3:ssa ei ole mitään merkittävää puutetta, laite on hyvännäköinen, mukava kädessä, raudaltaan loistava, ohjelmistoltaan erittäin toimiva ja kompromissejakaan ei tarvitse tehdä. Never Settle pitää taas paikkansa.



Miksi arvioin tämän nyt?

OnePlus 3 ei ole enää suorastaan uutuus, mutta kohtuullisen uusi puhelin, mutta se päätyi käsiini kun oma älylaite piti päivittää. Olin lykännyt hankintaa pitkään odottaen Googlen Pixel-puhelinta, mutta kun hinta vahvistettiin, nyrpistin Googlen uudelle visiolle nenääni. Seitsemän sadan maksaminen älypuhelimesta tuntuu absurdilta, varsinkin kun loistavia malleja on saatavilla huomattavasti halvemmalla.

Olen ylipendatti hankkiessani omia laitteitani ja käytin naurettavan pitkän ajan uuden puhelimeni valitsemiseen. Puntaroin eri malleja kaikilta kannoilta, niin ominaisuuksien, hinta-laatusuhteen kun tuntumankin kannalta. Ajoin vaimoni hermoromahduksen partaalle jatkuvalla spekuloinnilla.

Päädyin lopulta kolmeen malliin joiden välillä valitsin: OnePlus 3, Nexus 6P ja LG G5. Leikittelin hetken myös ZTE Axon 7:llä ja Nexus 5x:llä, mutta ne karsiutuivat nopeasti. Nexus 6P tipahti kisasta suuren kokonsa ja vanhentuneen piirisarjansa takia. Lopulta pelin ratkaisi OnePlussan mahtava rom-kehittäjien tuki, joiden ansiosta tähän rautaan tulee saamaan uusia ohjelmistoversioita varmasti vielä pitkään sen jälkeen kun OnePlus itse päivittämiseen kyllästyy.

Mutta ei sen ihmeempää höpinää enää taustoista, lähdetään katsomaan itse laitetta.

Pakkaus

OnePlus 3 tulee perusiistissä punaisessa pakkauksessa.  Samaa vau-ilmiötä pakkauksessa ei ole enää kun OnePlus Onen upeassa paketin kanssa aikanaan, mutta paketti ajaa asiansa.


Sisältä löytyy OnePlus 3-älypuhelin, USB-C Dash Charge-laturi, sim-telakan avaustyökalu ja muutamia papereita. Kalliimpiin malleihin verrattuna mukana ei tule minkäänlaisia kuulokkeita, mutta hyvien kuulokkeiden omistajana tämä ei erityisesti harmittanut. Bonuksena paketissa on muutama OnePlus-tarra, kirjaimellinen fanituote.

Ulkonäkö ja tuntuma

OnePlus X oli ensimmäinen OnePlussan laite jota voi oikeasti sanoa kauniiksi ja OnePlus 3 jatkaa sen osoittamaa linjaa. OnePlus 3 on upean näköinen! Se tuntuu hybridiltä vanhan rakkaani HTC:n uusista laitteista ja iPhonesta. Värivaihtoehtoja on tarjolla kaksi ja omani oli Soft Gold, jonka etupuoli on valkoinen ja takapuoli ei mielestäni näytä kullalta, vaan on pikemminkin lämpimän hopean värinen.

OnePlus 3:n takapuoli on metallinen ja miellyttävä kädessä. Takakuoren ylä- ja alalaidoissa on viivat, ylhäällä kamera ja keskellä OnePlus-logo.


Etupuolella ei ole tekstiä tai logoja, näytön ylälaidassa on kaiutin ja kamera, alalaidassa sormenjälkilukija ja kapasitiiviset näppäimet.



Sivuilta löydät muutaman painikkeen lisää. Oikealla laidalla on virtänäppäin, vasemmalla äänenvoimakkuuden säätö. Vasemmalta löydät myös kolmivaiheisen kytkimen jolla voit vaihtaa eri äänitilojen välillä: kaikki äänet päällä, vain prioriteetti-ilmoitukset tai kaikki äänet pois. Reunojen kulmat ovat miellyttävästi pyöristetty.



Aivan alhaalta löydät vielä USB-C portin lataamista varten ja alaspäin osoittavan kaiuttimen.


Kaiuttimen äänen taso on yllättävän käyttökelpoinen ja laitteesta lähtee varsin hyvin ääntä. Jos muuten kaipaat varalaturia, valikoi varoen. USB-C kaapeleista on liikkeellä todella kelvottomia malleja, jotka voivat pahimmillaan rikkoa puhelimesi ja tietokoneesi. Tsekkaa turvalliset kaapelit täältä: Näin hankit turvallisen USB-C kaapelin.

Laite tuntuu hyvin laadukkaalta ja paljon hintaluokkaansa kalliimmalta. Metalli on hieman liukas, muttei pahin kädestä karkaaja mitä olen käyttänyt. Olen itse enemmän käytännöllisyyden ystävä, joten pidän edelleen enemmän OnePlus Onen hiekkakiviselästä tai Nexus 5:n hyväntuntuisesta muovista. Mutta tämän kanssa elää kyllä, tyylipisteitä irtoaa niin paljon ettei pienestä liukkaudesta voi suuttua.

OnePlus 3 on mitoiltaan hyvin lähellä OnePlus Onea, mitä nyt kolmonen on marginaalisesti kapeampi ja ohuempi. Viisi ja puolituumainen näyttö tekee laitteesta suht kookkaan, muttei mahdottoman kokoisen. Yhdellä kädellä käyttö on sujuvaa, mutta aavistuksen venyttelyä vaativaa kuten kaikissa tämän kokoluokan laitteissa.



Näyttö

OnePlussan näyttö on upea. Värit toistuvat hyvin ja liikkuva kuva näyttää hyvältä. Tekniikaltaan näyttö on Super Amoled, eli ruudun mustat pikselit ovat siis kokonaan sammuksissa, mikä tekee tummista väreistä erityisen syviä. Akkua voi myös säästää tällä, jos näytöllä on paljon täysin mustaa, kuluttaa näyttö vähemmän akkua. 

Näytön tarkkuus on "vain" 1080*1920 pikseliä, mikä tekee pikselitiheydestä "vain" 401 pikseliä per tuuma. Monissa kalliimmissa laitteissa näkee tätä korkeampiakin tarkkuuksia, mutta rehellisesti sanottuna ihmissilmä ei erota eroa tämän tai 4K-tarkkuuden puhelimen näytön kanssa. Etuna OnePlussan pienempi tarkkuus tarkoittaa pienempää akun kulutusta näytölle. Pienenä haittapuolena, tämä saattaa kostautua virtuaalitodellisuus-sovellusten kanssa, joissa pienen näytön yletön tarkkuus voi olla merkittävä etu.

Kivana yksityiskohtana näyttöä suojasi aluksi ohut irroitettava kalvo. Kalvo oli varsin hyvin kiinni ja korvaa tarpeen ostaa erillinen näytönsuoja - paitsi tietysti jos haluat kestävämmän sellaisen, esimerkiksi karkaistusta lasista tehdyn.

Käyttöjärjestelmä ja suorituskyky

OnePlus 3:n sisältä löytyy OnePlussan omaa käsialaa oleva OxygenOS-käyttöjärjestelmä, joka on siis Android Marshmallow-pohjainen, tosin Nougat-päivitys on käytännössä varmasti tulossa. OxygenOS on kuitenkin hyvin miellyttävä tuttavuus. Se on käytännössä hyvin lähellä muokkaamatonta puhdasta Androidia, mutta kuorrutettu muutamalla OnePlussan omalla lisäherkulla. 

Käyttöjärjestelmä on erittäin jouheva ja nopea. En toistaiseksi ole kohdannut jumittelua, viivyttelyä tai lagaamista missään tilanteessa. Mukaan lukien pelit, mutta myönnän etten pelaa erityisen paljoa graafista suorituskykyä vaativia pelejä. Kuitenkin, pidän kunnioitettavana saavutuksena jo sitä että voin avata pelin, toisen pelin ja kolmannen pelin ja silti vaihtaa takaisin lukemaan sähköpostia ja Yammeria ilman laitteen pienintäkään nykimistä.

OnePlus 3:n sisällä on Qualcommin Snapdragon 820-piirisarja, mikä onkin tällä hetkellä nopeampia tarjolla olevia. Tämä näkyy kaikessa ja laitteen suorituskyky ei todella lopu kesken. En kohdannut testieni aikana myöskään kummempaa lämpenemistä, mikä on ehkä tärkein uudistus edellisen sukupolven laitteisiin verrattuna. Snapdragon 810 tapasi lämmetä jopa epämiellyttävän kuumaksi suorituskykyä vaativissa hetkissä.

OnePlus 3:n erottaa kilpailijoistaan yksi erityispiirre: muistin määrä. OnePlus 3:ssa on peräti 6 Gt keskusmuistia! Tämän ansiosta sovelluksien vaihtaminen on sujuvampaa kun millään kokeilemallani laitteella. Pitkänkin aikaa sitten unohdettu sovellus on edelleen valmiina toimintaan kun hyppään siihen.

Tallennustilakaan ei lopu heti kesken, muistikorttipaikkaa ei ole, mutta sisäistä tallennustilaa on mukavat 64 Gt. Tallennustila on UFS 2.0 NAND-ratkaisun päälle rakennettu ja tämä tuottaa paremmat lukunopeudet kun missään muussa Android-laitteessa tällä hetkellä, kirjoitusnopeudessakin laite häviää vain Samsungin Galaxy S7:lle, eikä paljoa sillekään.

Jos äskeinen ei avautunut, suomeksi se tarkoittaa että laitteen tallennustila on hiton nopeaa ja se on hyvä juttu. 

Käyttöliittymä

OxygenOS on puhdasta Androidia. Käyttöliittymä tuntuukin hyvin samalta kun Nexus-laitteissa tai muiden valmistajien laitteissa joissa ei ole tehty suurta mukautusta. Jos olet käyttänyt Sonyn, Motorolan tai OnePlussan laitteita, tiedät pitkälti miltä asiat näyttävät.

Kuten tapana, otin päivittäiseen käyttöön Nova Launcher Primen testatuani OnePlussan käyttöliittymän. Alla vertailun vuoksi alkuperäinen aloitusnäyttö ja sitten Nova Launcher sellaisena mistä itse pidän:



Puhtaaseen Androidiin on tehty joitain parannuksia. Tärkein näistä on mahdollisuus käyttää Pimeää tilaa. Tällöin valikoiden taustaväriksi valitaan puhdas musta, mikä miellyttää tyylisilmääni Androidin oletusvaaleaa enemmän, mutta tämä lienee makukysymys. Pimeä käyttöliittymä on kuitenkin Super Amoled-näytön kanssa hyvä idea muutenkin, mustat ovat pahuksen syviä ja hyvännäköisiä ja akkua kuluu vähemmän.


Toinen käyttöliittymän hienous on mahdollisuus valita käytätkö laitteen kapasitiivisia näppäimiä vai Androidin standardeja näytöllä olevia näppäimiä. Itse valitsen aina jälkimmäiset, sillä näin saan näytön alalaidasta helpommin kiinni painamatta nappeja ja muutenkin hutipainalluksia ei tule täyden ruudun sovellusten kanssa yhtä helposti. 

Mukautukset ovat myös merkittävä mukavuus. Voit määrittää haluamasi värit OnePlus 3:n ilmoitusledille ja valita myös mitä väriä haluat käyttää käyttöjärjestelmän korostusvärinä. Voit ottaa käyttöön myös mukautetut kuvakkeet oletuskuvakkeiden tilalle.

Yksi mainittava  kohta on OnePlussan oma aloitusnäyttö, joka pinnallisesti noudattelee Google Now-launcherin ulkoasua. Kuvakkeet, widgetit ja niin edespäin. Erikoisuuksina on erityinen sivulla oleva Shelf-toiminto, josta löydät eniten käyttämäsi sovellukset ja tärkeimmät kontaktisi, voit lisätä sinne myös haluamasi widgetit.


Toisena pienenä mukavana toimintona, kuvakkeet voi automaattisesti järjestellä pelkän vapaan raahaamisen lisäksi. 

Käyttöliittymä saa täydet pisteet, se ei yritä keksiä pyörää uudestaan kuten Samsung ja Huawei tekevät, vaan antaa Androidin olla sitä mitä se on. Ja hyvä näin.

Sormipeliä sormenjäljillä

OnePlus 3:n sormenjälkilukija on myös sen kotinäppäin, jos siis käytät kapasitiivisia näppäimiä, etkä näyttönäppäimiä.



Ohjelmoin omaani muutaman sormen ja olin erittäin tyytyväinen lopputuloksiin. Laite avautuu erittäin nopeasti yksinkertaisesti laittamalla sormi lukijan päälle, ei tarvetta herättää virtanäppäimellä tai muilla turvaeleillä.

Ohjelmoimalla sormia molemmista käsistä käytöstä tuli erityisen näppärää ja laite heräsi aina tarvittaessa.

Jokaisen sormenjälkilukijan kanssa sanon saman, mutta tämä on jälleen nopein sormenjälkilukija jota olen käyttänyt. Edelliset eivät olleet huonoja, mutta OnePlus 2 ja Nexus 5X jäävät hieman jälkeen OnePlus 3:n nopeudesta, mikä ei ole yllättävää sillä ovathan ne vanhempia laitteitakin. En valitettavasti ole päässyt testaamaan sormenjälkilukijoita muilla moderneilla laitteilla, joten en pysty vertailemaan niiden kanssa. En kylläkään usko että lukija voisi olla millään havaittavalla tavalla enää nopeampi.

Kamera

OnePlus 3:n takakamera on hyvä. Se ei hakkaa tämän hetken lippulaivoja, kuten Samsung Galaxy S7:ä, HTC 10:ntä tai LG G5:ttä, mutta se ei jää niistä myöskään pahasti jälkeen ja joissain olosuhteissa voi jopa ottaa parempiakin kuvia. Takakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja sisältää optisen vakautuksen. Kameralla voi myös ottaa dng-muotoisia raw-kuvia.


Etukamera on 8 megapikselin ja varsin käyttökelponen sekin. Takakameran laadusta ei ole tietoa, muttei etukameraa voi huonoksi haukkua. OnePlus 3 ottaa käyttökelpoisia kuvia silläkin.

OnePlus 3:n kamera-sovellus on yhdistelmä Googlen omaa kamera-sovellusta ja OnePlussan mukautuksia. Se ei ole suosikkini käyttämistäni, mutta ajaa asiansa ja on siinä omat hienoutensakin. Kameran vasemmalta laidalta voi pyyhkäistä esiin kuvaustilat: ajastettu kuvaus, hidastettu video, peruskuvaus, videon otto, manuaalinen kuvatila  (joka on suomennettu ihanasti väärin "Käsikirjaksi") ja panorama. Etukameralla kuvattaessa voit aktivoida erillisen kauneus-toiminnon iho silottamaan.

Kuten kaikissa kameroissa voit tarkentaa haluamaasi kohtaan koskettamalla ruutua. Hauskana yksityiskohtana, tarkentaminen tuo esille kirkkauden säädön joka onkin pahuksen helppo valita käsin jos automatiikka ei halua valottaa kuvaasi oikein.

Esimerkiksi alla olevassa kuvankaappauksessa olen koskettanut näytöllä näkyvää hiirtä tarkentaakseni siihen. Säätörulla ilmestyy tarkennuksen kohtaan ja olen hieman vetänyt valotusta kirkkaampaan suuntaan.


Tässä esimerkki tekniikan lopuutuloksista. Otin takasta kuvan ja automatiikka valotti tulen näkyviin ja hävitti itse takan. Otin toisen kuvan säätämällä valotusta lennossa ja yksityiskohdat tummemmissa alueissa tulivat hyvin näkyviin.


Tämä on erittäin kiva ominaisuus ja tekee esimerkiksi vastavalokuvauksesta helpompaa. Peruskuvauksen kanssa voit valita käyttöön myös HDR-tilan.

Ehkä paras ominaisuus kamerassa oli HQ-tila. Tämä tila vähensi kohinaa radikaalisti. Tässä esimerkkinä kaksi kuvaa joista ensimmäinen on otettu HDR-toiminnolla ja toinen HQ-tilassa.


Jos HDR-tilaa ja HQ-tilaa verrataan, HDR oli parempi vangitsemaan tilanteen äärivärejä. Tässä esimerkiksi kaksi haastavimpaan aikaan eli yöllä otettua kuvaa. Ensimmäinen niistä on HDR-tilalla otettu ja siinä näemme miten paremmin ympäristön yksityiskohdat erottuvat ja monet pimeät kohteet näkyvät kunnolla. Jälkimmäinen on HQ-tilassa otettu kuva, siinä yksityiskohtia katoaa tummuuteen, mutta kohinan määrä on paljon pienempi.


Olin varsin tyytyväinen OnePlussalla saamiini kuviin. Laite tapasi vähällä valolla kuvattaessa alivalottaa kuvia, mutta kun tämän sisäisti, oli se helppo korjata kiitos helpon valotuksen korjauksen. Lisäksi kuvaus oli nopeaa, kuvan sai hetkessä ja se oli usein käyttökelpoinen. Pimeässä OnePlus ei ottanut aivan yhtä mainioita yökuvia kun uudet Nexus-laitteet, mutta vastapainona OnePlus ottaa kuvat heti, eikä vaadi pitkää odottelua.

Voit katsoa lisää esimerkkikuvia kameran laadusta erillisestä kuva-artikkelistani:
OnePlus 3 kuvanäytteet


Akkukesto ja lataaminen

OnePlus 3:n akku on vain 3000 mAh, joten se on hieman pienempi kun edeltäjissään. Akun kestävyys ei ole kuitenkaan huonontunut. Uusi 820-piirisarja on virtatehokkaampi kun edeltäjänsä ja lisäksi amoled-näyttö varmasti auttaa myös asiaa. 

Selvisin päivistäni OnePlus 3:n kanssa erittäin hyvin. Esimerkkityöpäivänäni YouTube pauhasi pari tuntia, lisäksi laitteella luettiin postia, selattiin somea ja kirjoitettiin postia. Illalla nukkumaan mentäessä akkuni näytti yleensä noin 30% tai enempää. Jos käytin puhelinta Wi-Fi hotspottina akkua piti alkaa päivän aikana lopulta latailla, mutta suht hyvän määrän tietokoneeni sai nettiaikaa pelkällä OnePlus 3:n omalla akulla. 

Ja jos virta väheni, sitä sai lisää nopeasti. Dash Charge-latauksen luvataan antavan puolessa tunnissa 60% akkukestoa ja tämä lupaus näyttäisi täyttyvän varsin hyvin. Laite latautui hyvin nopeasti niin laitteen omalla kaapelilla kun toisella USB-C-kaapelillani. 

Yhteenveto

En ole tähän mennessä käyttänyt yhtäkään älypuhelinta jonka käyttö olisi ollut näin sujuvaa. Kiitos nopean prosessorin ja massiivisen muistimäärän, laitteesta ei kertakaikkisesti lopu teho. Voin tehdä mitä haluan ja kaikki toimii pehmeästi ja siististi.

OnePlus 3 on pahuksen hyvä laite. Sen hintalappu on Suomessa 399 € ja sen voit ostaa joko suoraan OnePlussalta, Amazon UK:sta tai Suomalaiselle helpommin suoraan Elisalta. Suosittelen jälkimmäistä, sillä epäilen mahdollisten takuuasioiden olevan helpommin hoidettu Elisan kun OnePlussan kanssa. Lisäksi Elisalta laitteen saa mukaan heti kaupasta noutamalla, siinä missä OnePlussan kaupassa toimitusajat ovat tällä hetkellä kohtuullisen pitkiä. Elisalla on hauskasti saatavilla myös Soft Gold-värisiä malleja, jotka OnePlussan omassa kaupassa ovat näyttäneet loppuunmyytyä.

Päivitys: näyttäisi siltä että Elisalta ostaminen tuottaa hankalimman takuukäsittelyn. Foorumikeskustelujen perusteella näyttäisi että huollot hoidetaan edelleen OnePlussan kanssa itse, mutta Elisan pitää valtuuttaa sinut. Jos kehtaa odotella, kannattanee silloin ostaa suoraan OnePlussalta. Elisan myymälästä saa mukaan heti mikä on edelleen merkittävä bonus, OnePlussan toimitusajat tapaavat olla hieman pitkiä ja toimituskulut tulevat tilaukseen päälle.


OnePlus 3 on laite jota on todella helppo suositella. Se ei ole halvin malli markkinoilla, mutta ei sitä ylihintaiseksi voi sanoa. OnePlus 3 on ilman kompromisseja rakennettu laite ja se sopii käytännössä mihin tahansa käyttöön. Laite on tarpeeksi hyvännäköinen, että se käy käsilaukkuun tai muotitietoisemmalle. Toisaalta OnePlus 3 sisältää tarpeeksi tiukan raudan että sitä voi suosittaa myös suorituskykyä hakevalle tekniikkaintoilijalle. Kehittämisestä tai modaamisesta innostuneille OnePlus 3 käy hyvin myöskin, sillä laite on helposti rootattavissa ja sille on tarjolla jo nyt varsin päteviä mukautettuja Android-rommeja.

Ainoa jolle laite ei käy on pientä puhelinta hakeville. OnePlus 3 on suurinäyttöinen ja näyttävä, ei huomaamaton ja vaatimaton. 

Olen ollut OnePlus 3:n erittäin tyytyväinen koko nykyisen käyttöni ajan ja tulen varmasti pitämään laitteen käytössä pitkään. Laite saa arviossani kaksi peukaloa ja täydet, varauksettomat suositukseni.

Lue myös


Kommentit