Sipilän on erottava

Median poliittinen painostus on erittäin vakava asia ja jotain mitä demokraattisessa maassa ei saisi tapahtua, erityisesti maassa jota pidetään maailman esimerkkinä lehdistönvapauksissa. Pääministerimme uskottavuus lopullinen uskottavuus on tiessään. Juha Sipilän on erottava pääministerin virasta välittömästi ja vetäydyttävä politiikasta.


Näin on käynyt


Olette kaikki jo varmasti kuulleet uutisoinnin. Siltä varalta että joku elää kuplassa (tai lukee tätä kaukaa tulevaisuudesta) lyhyt selonteko: Pääministeri Juha Sipilä ja hänen hallituksensa on tukenut Talvivaara-kaivosyhtiötä ja sen nykyistä muotoa Terrafamea sadoilla miljoonilla. Sitten osoittautuu että Terrafame on tehnyt Sipilän sukulaisten yhtiöstä Katera Steelista noin puolen miljoonan edestä hankintaa.

Sipilä sitten puolustaa itseään, eikä Alexander Stubbin tapaan vaikuta pysyvän ihan totuudessa ja puhuukin isoisänsä roolista Kateran perustamisessa eri äänellä kun aiemmin. Yleisradiokin uutisoi asiasta.

Sitten pommi tipahtaa: Juha Sipilä ottaa Yleisradioon yhteyttä ja tekee erinäisiä vaatimuksia hänestä tehtävästä uutisoinnista. Kohu nousee. Jääskeläinen tekee puolustuspuheenvuoron Ylen johdon roolista, mutta tilanne ei lopulta muutu: elämme edelleen maassa jonka pääministeri on vaatinut kovasanaisesti mediaa vaikenemaan häntä koskevasta sangen kiusallisesta uutisoinnista.

Asiaa ei myöskään auta miten Sipilä tuntuu kaikin keinoin yrittävän välttää tilanteita jossa häntä voisi avoimesti haastatella. Haastattelut ovat harvinaisia ja avointa toimittajien kyselytuntia lienee turha odottaa. Sipilä hallitsee yllättävän tarkkaan julkisia esiintymisiään. Jopa tänään tapahtuneessa Slush-tapahtumassa turvamiehet erikseen pitivät huolen etteivät häiritsevät toimittajat voisi kysyä kysymyksiä Sipilältä.

Lopulta tätä hankalaa tilannetta ei voi mitenkään tulkita Sipilälle positiivisella tavalla. Sipilä ei välttämättä ole syyllistynyt satojen miljoonien veronmaksajien rahoja kanavoimiseen yhtiölle jota hänen sukunsa yhtiö tarvitsee, mutta hän on syyllistynyt median painostamiseen. Tämä ei myöskään ole ensimmäinen kerta kun hän uhkailee nimenomaan Yleisradiota: aiemmin tänä vuonna hän spekuloi Ylen lopettamisella, mikä voitiin tulkita suorana uhkauksena Yleisradiolle lopettaa Bernerin rikollisista kähminnöistä uutisoiminen.


Tämä ei siis ole yksittäinen sattumus, tämä on kaava. Tätä ei voi mitenkään tulkita tavalla joka tekisi pääministerimme toimista hyväksyttäviä.

Näin on käytävä seuraavana

Kohun noustua riittävän suureksi, oli Sipilän avattava suunsa ja hänen lausuntonsa asiasta oli laimea. Sipilä keskittyi puolustelemaan tekoaan, mutta ei mitenkään tuntunut sisäistävän tekonsa sopimattomuutta. Häneltä ei tullut kommenttia siitä oliko hänen reaktionsa kuinka paha ylilyönti eikä pahoittelua. Hän ei sanallakaan sivunnut sitä tosiasiaa, ettei maan pääministerille ole lainkaan sopivaa lähetellä uhkailevia viestejä toimittajille estääkseen itsestään puhuminen.

Kritiikkiä voi antaa ja sen voi tehdä julkisesti - hitto mikä tahansa media olisi varmasti haastatellut Sipilään ja antanut hänelle mahdollisuuden kertoa oma tarinansa. Mutta ei, Sipilä päättää lähettää vihaista sähköpostia toimittajille. Sipilän toiminta oli täysin sopimatonta, siitä ei ole mitään keskustelua, oikeastaan voimme vain pohtia onko Sipilä oikeasti näin pihalla ja epäpätevä vai yrittääkö hän esittää sitä päästäkseen tästä liemestä.

Sipilän uskottavuus on mennyttä. Valtion johtaja joka uhkailee mediaa ja yrittää puuttua omasta mahdollisesta korruptiostaan tehtävään uutisointiin ei ole kelvollinen tehtäväänsä. Vaihtoehtoja ei ole, Sipilän on erottava. Tämä ei ole virhe jota voi pyytää anteeksi, tämä on pitkään jatkunutta käytöstä jota ei voi suvaita valtion ylimmillä tasoilla.

Jos asian vakavuus ei tästä vielä selventynyt, lainataan Helsingin Sanomien mainiota artikkelia asiasta:
"Jo pelkkä epäilys poliittisesta painostuksesta on äärimmäisen vakava asia. Yle on valtiollinen media, sillä se rahoitetaan verovaroin. Riski poliittisesta ohjauksesta journalismiin on rakennettu sisään tähän toimintamalliin."
"Median riippumattomuus vallanpitäjistä on yksi merkki, jolla läntisen demokratian vapautta voidaan arvioida. Siksi epäilys pääministerin painostuksesta ja erityisesti epäilys painostusyrityksen läpimenosta on niin vakava."
"Jos Suomessa pääministeri vaientaisi kriittiset äänet mediassa, uusi vertailukohtamme löytyisi pian Unkarista tai Puolasta, ja saisimme tottua sanomaan imperfektissä lauseen: Suomessa on maailman vapain media." 
Koko hallituksen uskottavuus on tässä vaakalaudalla. Jos Sipilä ei eroa eikä hallitus painosta häntä eroamaan, hallituksen ja hallituspuolueiden uskottavuus on mennyttä samalla. Hyväksyvätkö Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset toimimisen hallituksessa jonka pääministeri toimii näin? Jos hyväksyvät, myös heitä voi pitää läpeensä korruptoituneina ja tekopyhinä.

Sipilän on erottava. Ei pahoiteltava, ei pyydettävä anteeksi, erottava.

PS. Ylen Elävä arkisto jakoi tänään tämän klassisen Kummeli-klipin. Yhteensattuma vai ehkä päivän kuumottavin burn?


Päivitys: 30.11: Lisätty pieni kannanotto Sipilän antaman haastattelun perusteella. 1.12: Lisätty asiaan viittaava Helsingin Sanomien artikkeli.

4 kommenttia:

 1. Summa oli alle ei yli puoli miljoonaa. Lisäksi Terraframe ei tehnyt hankintoja suoraan Katera Steeliltä vaan Pöyryltä, joka valitsi Katera Steelin yhdeksi toimttajakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epärelevanttia. Kohussa ei ole oikeastaan kyse siitä ovatko nämä yhteydet ja kähminnät pahoja tai ei, vaan median uhkailusta.

   Poista
  2. Selkeyutin kuitenkin tekstin alkua korostamaan tätä ja korjasin hankintojen määrän viittausta.

   Poista
 2. https://www.youtube.com/watch?v=dSUzrskrntE

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.