Positiivinen Kela-kokemus

Sosiaalisessa mediassa valitetaan jatkuvasti Kelan tukipäätöksistä. Kohdallani kaikki meni kuitenkin poikkeuksellisen hyvin, joten haluan jakaa tarinan teidänkin kanssa.


Jään isyyslomalle joulun pyhien jälkeen ja hain tähän isyysrahaa. Tein hakemuksen Kelan verkkosivujen kautta ja laitoin sen eteenpäin. Tämän jälkeen kun ilmoittelin asiasta työnantajalleni, sainkin selville että he haluaisivat hoitaa asian eri tavalla kun edellisen isyyslomakauteni kanssa. Moka oli minun, olisi pitänyt tarkistaa asiat työnantajalta ennen hakemuksen tekoa.

Laitoin kuitenkin viestin Kelan palvelun kautta muutoksesta hakemukseeni.

Viikon käsittelyajan jälkeen saan ilmoituksen juuri sellaisena kun olisin halunnut ja erillinen muutosviestinikin oli huomioitu.

Kela siis käsitteli hakemukseni erittäin nopeasti ja huomioi jopa erillisen muutospyyntöni ilman ihmeempää säätöä. Kaikki meni enemmän kun mukavasti.

Kelan kanssa asiointi ei ole itselleni koskaan tuottanut hankaluuksia. Olen joutunut hakemaan tukia elämässäni muutamia kertoja, opintotukea, pitkittyneen sairausloman takia tukea ja isyyslomarahaa. Joka kerta hakemukseni on käsitelty ongelmitta. Olen joutunut hakemaan muutoksia joskus, mutta en voi kuvata saamaani kohtelua minään muuna kun asiallisena.

Ainoa pitkittynyt käsittely oli opintotuen kanssa. Olin varsin hankalassa tilanteessa kun opiskelujeni aikana jäin kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi ilman tukia, mikä veti taloudeltani jalat alta. Syy tähän oli omani, opintoni venyivät puolella vuodella ja en ymmärtänyt hakea tukia etukäteen, vaan oikeastaan vasta kun tajusin niiden loppuneen. Moka oli täysin omani.

Kelan kanssa asiointi on ollut hieman jonottamista ja lomakkeet eivät ole yksinkertaisimpia. Saamani palvelu on aina ollut asiallista, ystävällistä ja hakemukset on käsitelty inhimillisessä ajassa. Jos jokin on ollut epäselvää tai tarvinnut oikaisua, olen kysynyt asiaa ystävällisesti ja saanut vastaukset kysymyksiini. Kohtelusta en löydä valittamista.

Ehkäpä kaikki asiointi Kelan kanssa ei ole ollut helppoa, mutta meillä Suomalaisilla on tapana kirjoittaa vain valituksia kun asiat eivät mene putkeen. Kelasta saakin lukea jatkuvasti vain kauhutarinoita. Epäilisin kuitenkin näitä sujuvampia tarinoita olevan enemmänkin, mutta niitä saa harvoin lukea.

Harvaa kuitenkaan kiinnostaa myöskään lukea tarina siitä "miten kaikki meni ihan hyvin" joten julkinen keskustelu vääristyy. Ehkä siksi välillä on hyvä kertoa myös se toinen näkökulma, oli se kuinka tylsä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.