Alkolismi myydään naisille tasa-arvon avulla

Naistenpäivän kunniaksi ajattelin tänään käsitellä yhtä nimenomaan naisia koskettavaa ongelmaa: naisten kasvavaa alkoholiongelmaa. Lopulta nimittäin:


Alkoholin ongelmakäytössä on nähtävissä mielenkiintoinen trendi: naisten kulutuksen kasvu. Tämä ei ole ihme, mediassa naisten ja alkoholin suhde esitellään hyvin eri tavalla kun miesten ja alkoholin. Naisten alkoholinkäyttöä lähes ihannoidaan ja tämä on varmasti merkittävä tekijä nykykehityksessä.


Yksi positiivinen mielikuva kiitos

Alkoholia myydään ihmisille mielikuvien avulla. Tämä tietysti koskee niin miehiä kun naisiakin. Mediassa alkoholin käyttöä kuvataan hyvin eri tavalla kun katsotaan miehiä ja naisia. Naisten alkoholin käyttö esitetään jatkuvasti osana positiivista vuorovaikutusta ja siihen yhdistetään positiivisia mielikuvia.

Naisten juomista esitetään positiivisena. Se on voimaannuttuvaa tai rentouttavaa. Kotiäitejä alkoholisoidaan rummuttamalla ajatusta viinistä rentouttvana, pitäähän sitä äidin illalla rauhoittua viinilasin kanssa. Televisiossa naisporukalla yhteinen ajanvietto ei tunnu käytännössä onnistuvan ilman tyylikästä viinin naukkailua samalla. Bailuissa pitää vetää överit koska niin voimaantunut nainen tekee, hän juo miehet pöydän alle ja sekoilee hauskoilla tavoilla ja ilman pitkäaikaisia seurauksia.

Toki miestenkin alkoholinkäyttöä voidaan esittää positiivisessa valossa, mutta väittäisin sen olevan harvinaisempaa.  Yleensä juova mies on negatiivinen stereotyyppi. Naisilla tätä ei tapahdu, heidän juomisensa esitetään niin positiivisessa valossa, ja mikä pahinta, vailla todellisia pikäkestoisia haittavaikutuksia.

Ja jos haittavaikutuksia näytetään, nekin usein puetaan positiiviseen vaatteeseen. Alkoholiin retkahtanut nainen kun pelastetaan, prinssi rohkea vie tämän kotiin, missä hän aamulla herää puhtaista lakanoista turvassa - ja kohta se odottamaton romanssi alkaakin.

Alkoholissa tasa-arvo on vaarallista

Juomisessa sosiaalisissa tilanteissa tai rentoutuakseen ei ole sinällään mitään väärään, mutta näiden glorifointi on vaarallista. Erityisesti naisille, jotka kärsivät alkoholin haittavaikutuksista huomattavasti miehiä herkemmin. Alkoholinkäytössä tasa-arvon saavuttaminen olisikin naisille pahuksen tuhoisaa. Miesten alkoholinkäyttö on miehille itselleen vähemmän vaarallista, tosin kasvattaa heilläkin erilaisia terveysriskejä ja riskiä joutua väkivallan kohteeksi. Ymmärtääkseni miehet kärsivät alkoholin haittavaikutuksista vielä tällä hetkellä vielä naisia enemmän, mutta tilanne on varmasti muuttumassa.

Olemmekin mielenkiintoisessa tilanteessa: naiset ovat lähes saavuttaneet tasa-arvon alkoholin kulutuksensa kanssa. Syy on yksinomaan siinä millainen imago naisille on alkoholista annettu. Alkoholismi miehillä on negatiivista, siihen yhdistetään mielikuvia laiminlyönnistä, rappiosta, alaluokkaisuudesta ja väkivallasta. Tämä varmasti hillitsee miesten alkoholinkäytön kasvua.

Naisilla vastaavaa hillitsevää ilmiötä ei ole ja naisten viinakulutuksen kasvu ei olekaan tämän takia odottamatonta.

Kommentit

  1. Jos joku erehtyy uskomaan (TV-ohjelmaksi naamioituun) mainokseen kritiikittä, mitä me voimme tehdä? Kieltää televisiot ja elokuvat? Sensuroida kaikki ohjelmat ja elokuvat?

    Eivät järkevät, itsenäiset ja itseensä luottavat ihmiset lankea uskomaan mainosten/elokuvien/sarjojen fantasioita sellaisinaan. Lasten kasvattaminen oikein on ainoa tepsivä keino.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mediasta saaduilla mielikuvilla on vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen, eikä siinä kyse ole järkevyydestä tai sen puutteesta. Kuinka suuri tämä vaikutus on, siitä voimme väitellä, mutta vaikutus on kyllä todellinen ja osoitettu useissa tutkimuksissa.

      Lisäksi kyse ei ole vain mainoksista, vaan jokaisessa mediassa toistetusta mielikuvasta. Sellaisella on vaikutusta.

      En ehdota sensuuria tai juomisen mediasta bannaamista. Järkevämpi vaihtoehto on tehdä naiset tietoiseksi tästä ilmiselvästä manipuloinnista. Kasvatus on oikein mainio keino tähän.

      Poista
  2. "Toki miestenkin alkoholinkäyttöä voidaan esittää positiivisessa valossa, mutta väittäisin sen olevan harvinaisempaa."

    Mä näkisin kyllä, että miesten alkoholin käyttöä näytetään viihteessä positiivisesti ja negatiivisesti, mutta siitä olen samaa mieltä, että naisten osalta vähemmän negatiivisesti. Naisia ylipäätään nähdään viihteessä vähemmän negatiivisessa valossa.

    "Syy on yksinomaan siinä millainen imago naisille on alkoholista annettu."

    Varmasti muitakin syitä on. Esimerkiksi yhteiskunnan muuttuminen turvallisemmaksi. Nykyään naisetkin uskaltavat olla humalassa, vaikka se heikentää kykyä puolustaa ja huolehtia itsestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutkin syyt tiivistyvät lopulta alkoholista ja sen käytöstä annettuihin mielikuviin. Turvallisuuden tunteeseen en usko, nykynaiset kuitenkin tuntevat olonsa osin turvattomammiksi kun edelliset sukupolvet, kiitos jatkuvan pelottelun. Eli turvallisuus on faktuaalisesti lisääntynyt, mutta tunne ei. Naisia pelotellaan jatkuvasti miten deittiraiskaajat spaikkaa drinksut tai puskaraiskaajat iskevät. Näitä tapahtuu todella harvoin, mutta niistä puhutaan todella paljon.

      Poista
    2. Olet kyllä oikeassa, että turvallisuuden tunne ei välttämättä ole lisääntynyt, vaikka turvallisuus on.

      Luotan kenties liikaa ihmisten älyyn, kun uskon silti, että tosiasiatkin (turvallisuuden lisääntyminen) ovat saattaneet vaikuttaa ihmisten käytökseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.