Windows 10:n parhaat kätketyt toiminnot

Windows 10:ssä on monia hauskoja toimintoja joilla käyttöjärjestelmästä saa enemmän irti. Tässä muutamia suosikkeja vähemmän tunnetuista toiminnoista. Mukana muutama simppeli ja muutama monimutkaisempi.


Tiedoston ominaisuudet nopeasti

Haluatko katsoa tiedoston ominaisuuksia tai metadataa? Paina Alt-nappi pohjaan ja tuplanapsauta tiedostoa, ominaisuus-ikkuna avautuu näin suoraan!

Tehtäväpalkkiin väriä (ja muuallekin)

Alalaidan tehtäväpalkki on oletuksena tylsän musta. Sen värin voi kuitenkin vaihtaa iloisemmaksi. Napsauta tyhjää kohtaa työpöydällä hiiren kakkospainikkeella ja valitse avautuvasta valikosta Mukauta (Personalize). Asetusikkunan avauduttua, valitse sivupalkista Värit (Colors) ja vieritä alas, löydät pohjalta valinnat jotka ruksaamalla saat haluamasi korostusvärin vaikuttamaan alalaidan tehtäväpalkkiin ja/tai ikkunoiden yläriviin.

Samasta valikosta ylempää voit myös valita haluamasi korostusvärin tai voit valita korostusvärin valittavaksi automaattisesti taustakuvastakin!

Tehtäväpalkkiin kuvakkeet tablettitilassa

Tablettitila on yllättävän mukava käytettävä yhdellä muutoksella: tehtäväpalkkiin kannattaa tuoda ohjelmien kuvakkeet pelkkien parin ikonin sijaan, palkin tila menee hukkaan tällaisenaan.

Tablettitilassa oltaessa, napsauta tyhjää kohtaa alalaidan tehtäväpalkissa hiiren kakkospainikkeella ja ruksaa kohta Näytä sovellusten kuvakkeet (Show App Icons). Näin tehtäväpalkissa näkyy käynnissä olevat ohjelmat kuten työpöytätilassakin!

Käytä virtuaalisia työpöytiä

Tehtäväpalkin kolmantena nappina on muutamasta neliöstä koostuva Tehtävänäkymä (Task View) jolla voi näppärästi vaihtaa sovelluksesta toiseen. Jos avaat tehtävänäkymän, löydät sen oikeasta alanurkasta +-näppäimen jolla voit itseasiassa luoda itsellesi virtuaalisia työpöytiä!

Nämä ovat yksi näppärin toiminto Windows 10:ssä. Tehtävänäkymässä voit luoda haluamasi määrän työpöytiä, sitten avata niille ohjelmat ja saat näin järjesteltyä suuren määrän ohjelmia koherentilla tavalla. Työpöytien välillä voi vaihtaa joko tehtävänäkymällä, tai pikanäppäimella Windows+Ctrl+Vasen nuoli tai oikea nuoli

Nopea pääsy järjestelmätoimintoihin

Haluatko päästä asetuksiin, levyjen hallintaa, komentokehotteeseen tai muihin edistyneen käyttäjän työkaluihin? Tähän on oma valikko, napsauta vasemman alalaidan Käynnistä-lippua hiiren kakkospainikkeella. Avautuvasta valikosta löytyy kaikki mitä järjestelmänhallintaa tarvitaan!

Tiedoston  sijainnin kopiointi

Haluatko kertoa mistä tietty tiedosto löytyy esimerkiksi verkkolevyllä? Avaa resurssienhallinta (Windows Explorer), paikallista tiedosto ja napsauta se valituksi. Valitse sitten resurssienhallinnan Aloitus-välilehti (Home) ja valitse Kopioi polku (Copy Path). Leikepöydällesi kopioituu kyseisen tiedoston sijainti ja voit liittää sen minne tahansa.

Nauhoita pelivideota

Jos rautasi sen kestää, Windows 10:ssä on sisäänrakennettu pelivideon nauhoitin. Paina Windows+G ja pelipalkki avautuu. Voit nauhoittaa sillä periaatteessa mitä sovellusta vain valitsemalla Tämä on peli (This is a game) ja napsauttamalla nauhoitusnappia.

Käynnistä-valikosta kompaktimpi

Käynnistä-valikon kokoa voi säätää. Avaa Käynnistä-valikko, siirrä sitten hiiren kursori sen reunalle ja huomaat siitä tulevan kaksisuuntaisen koonmuutos nuolen. Voit suurentaa tai pienentää valikon kokoa.

Jos haluat valikosta erityisen kapean, poista kaikki valikon oikeaan laitaan kiinnitetyt kuvakkeet. Napsauta yksi kerralla kiinnitettyjä kuvakkeita, valitse jokaiselle Poista kiinnitys (Unpin from Start) kunnes kaikki on poistettu. 

Vaihda äänilaitetta nopeasti

Jos järjestelmässäsi on useita äänilaitteita, on niiden vaihtaminen nyt helppoa. Napsauta oikean alakulman ilmoitusalueelta äänikuvaketta, äänenvoimakkuusvalikon avauduttua napsauta sen oikeassa yläkulmassa olevaa nuolta ja saatkin valita mitä äänilaitetta käyttää. Kaikki Windowsin äänet toistetaan valitsemastasi laitteesta kunnes valitset uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.