Aikuisten pitäisi käyttää vessapaperia

Tiesittekö että maailmalla aikuiset pyyhkivät takapuoliaan kosteuspyyhkeillä? Ja tiesittekö että tämä on pahuksen huono juttu. Sillä miten aikuiset takamuksensa pyyhkivät ei oikeastaan ole väliä, enemmänkin sillä mitä he tekevät pyyhkeillään.
Törmäsin tuossa kesällä konseptiin joka yllätti minut: aikuisille markkinoidaan kosteuspyyhkeitä takapuolen pyyhkimiseen. Itselleni vanhempana nämä olivat toki tuttuja, olen kuitenkin saanut kunnian pyyhkiä vauvojen takapuolia ja heidän herkälle iholleen ei vessapaperi oikein käy. Aikuisille kosteuspyyhe on vessapaperia kalliimpi tapa pyyhkiä hanuri, mikä selittääkin miksi niitä aikuisille markkinoidaan: enemmän rahaa.

Mutta aikuisille et voi kaupata tällaista tuotetta jos he joutuvat heittämään kosteuspyyhkeet roskiin haisemaan. Epähygieenistä ja epämiellyttävää.  Näin Amerikkalaiset keksivätkin vessasta huuhdeltavat kosteuspyyhkeet. Nyt aikuinenkin sai pyyhkiä takamustaan pehmeällä ja miellyttävällä pyyhkeellä, joka oli myös näppärä koska se oli huuhdeltavissa käytön jälkeen.

Paitsi ettei sellaista ole olemassakaan kun huuhdeltava kosteuspyyhe. Toisin kun WC-paperi, kosteyspyyhkeet eivät kunnolla hajoa ja menevät viemäriin ehjinä. Nämä muodostavat jättimäisiä tukkeumia, fatbergejä, jotka ovat nyttemmin muuttuneet yleiseksi ilmiöksi maailman suurkaupungeissa. Esimerkiksi Lontoossa viemäristä poistettiin hulppea kymmenen tonnin kokoinen fatberge 2015. Aikuisten lisääntynyt kosteuspyyhkeiden käyttö on lisännyt tätä ongelmaa suuresti, toki se oli olemassa aiemminkin, sillä ihmisillä on paha tapa vetää vessasta alas asioita joita ei saisi alas vetää.

Yritykset markkinoivat kuitenkin kosteuspyyhkeitä vessasta alas vedettävinä, eli flushable. Niin aikuisten kun lastenkin kohdalla joskus.

Väite pitää paikkansa siinä mielessä että pyyhe kyllä menee alas vessasta ja on usein luonnossa hajoavakin. Valitettavasti viemärissä tuote ei hajoa tarpeeksi nopeasti vaan muodostaa muiden roinien kanssa massoja joiden poistamisen veronmaksaja joutuu maksamaan. Kustannukset eivät ole ihan pieniä.

Jälleen yksi hyvä esimerkki siitä miten yritysmaailma on vastuuton tilaisuuden saadessaan. Tässä on kyseessä tuote joka aiheuttaa vahinkoa. Valmistajille tämä haitta on täysin päivänselvä, mutta se ei estä heitä markkinoimasta kosteuspyyhkeitä valheellisesti.

Älä siis ole vauva. Jos et kärsi vaivoista jotka pakottavat kosteuspyyhkeiden käyttöön, käytä vessapaperia. Jos käytät kosteuspyyhkeitä, heitä ne roskikseen, älä viemäriin.

Kommentit