Pedokarhu vs. Pepe: parodia on nyt todellisuutta

Joskus vastaan tulee asioita jotka ovat absurdeja. Pahemmaksi ne tekee jos toiset ottavat nämä absurdit asiat vakavasti. Tässä on yksi sellainen.
Amerikkalaisia lainatakseni: You can't make this shit up.

Menneen perään haikailua


Ah, vuosi 2010. Olin nykyistä seitsemän vuotta nuorempi, maailman korkein rakennus Burj Khalifa valmistui, Puolan presidentti kuoli lentokone-onnettomuudessa, Israelista ja Virosta tuli OECD-maita, ja tiedemiehet CERNissä onnistuivat vangitsemaan pienen määrän antimateriaa. Hieno vuosi.

2010 oli myös se vuosi kun Oikea Maailma™ törmäsi Internet-kulttuuriin. Pedokarhusta tuli silloin vakavasti otettava mörkö ja Kaliforniassa poliisi jopa varoitti vanhempia tästä pedofiilien tunnuksesta:
Asiasta uutisoi Gawker, uutissivusto joka sittemmin joutui ongelmiin kieltäydyttyään poistamasta Hulk Hoganin seksivideota. Mutta se onkin toinen tarina.

Tällöin järki kuitenkin voitti. Pedokarhu ymmärrettiin nopeasti vitsiksi ja parodiaksi. Ne jotka ottivat tämän 4chan-meemin vakavasti häpäistiin julkisesti ja heistä tuli pilkan aiheita.

Mutta sitten tulee nykyaika.

Politisointi pilaa kaiken

Vuonna 2016 Southern Poverty Law Center ja Anti-Defamation League molemmat onnistuivat repäisemään julistamalla Pepe-sammakon vihasymboliksi. Pääsyynä luonnollisesti 4chan-palsta ja muut kuvapalstat joissa jaettiin edgyä sisältöä. Natsipepet ja muut Pepe-sammakon oudot variaatiot olivat ilmiselviä vitsejä, mutta tätä näkemystä ei kuunneltu. Piirretystä sammakosta leivottiin vihasymboli.

Vuonna 2010 pedokarhu nähtiin vitsiksi helposti, mutta sen jälkeen jokin muuttui kuudessa vuodessa. Miksi yhtäkkiä Pepe-sammakon Hitler-kuvat nähtiin vakavana kannanottona?

Politiikka muuttui. Internet muuttui. Vastakkainasettelut muuttuivat.

2016 Yhdysvaltojen presidentinvaalit kulminoituivat Trump vs. Clinton-lokamatsiin, jossa kaikkien oli valittava puolensa. Vaalit olivat äärimmäisen latautunut tilanne jo latautuneessa maassa ja niiden aikana saimme kaikki nauttia sylikaupalla fake newssejä. Molemmat puolet olivat niin taistelukiimassa, että todellisuuden itsensä täytyi vääntyä.

Ja näin Pepe-sammakko oli yhtäkkiä valkoisen ylivallan, rotuvihan ja vessapaperirullien väärin päin käyttämisen symboli. Kun se oli julistettu, olit joko samaa mieltä, tai kannatit valkoista ylivaltaa, rotuvihaa ja väärinpäin olevia vessapaperirullia. Liian moni myötäili tätä selvittämättä asiaa sen enempää.

Järjellisen keskustelun mahdollisuus hävisi lopullisesti kun Hillary Clinton siunasi Pepen natsiyhteydet. Nyt Pepen väittäminen muuksi kun valkoisen ylivallan, rotuvihan ja väärinpäin olevien vessapaperirullien symboliksi oli osoitus Trumpin tukemisesta.

Valitse todellisuuspakettisi

Internetin ilmiöt ovat nyt osa Oikean Maailman ilmiöitä. Osin tähän vaikuttaa se miten yhä useampi meistä on kasvanut koko ikänsä Internetissä ja sen ilmiöt ovat meille kouriintuntuvia. Meillä ei enää ole niin selkeää jakoa Internet-juttujen ja Oikean Maailman-juttujen välillä, ne vuotavat herkästi puolelta toiselle ja Internet-läpätkin otetaan vakavammin, ne kun eivät ole vain nettiläppää enää. Netti on läsnä jokapäiväisessä elämässämme.

Mutta en usko siinä olevan kaiken.

Symboleista on tullut todellisuutta tärkeämpiä aikana kun valtaosa aktivismista on muuttunut symboliseksi. Meidän on yhä tärkeämpää näyttäytyä oikeanmielisenä vertaisillemme, julistaa omaa hyvettämme. Mikä se hyve on, se riippuu viiteryhmästämme. Jos viiteryhmäsi on oikeistokonservatiivinen, haluat julistaa miten SääntöSuomi on Saatanasta, jos taas vasemmistoregressiivinen, haluat julistaa miten paljon vastustat sortoa.

Samalla tavalla kun Trumpin lähipiirissä ilmastonmuutosta ei saa ottaa totena, on Pepe-sammakko hyväksyttävä vihasymboliksi, se kuuluu poliittisen spektrisi vaatimuksiin.

Todellisuudella ei ole väliä, meidän on uskottava tietyt asiat tai kannatamme myös toisia asioita. Todellisuudella ei ole väliä, oleellista on julistaa omaa väriä. Toisella puolella 2+2=5 ja 1+1=2 ja toisella 2+2=4 ja 1+1=3. Jos olet sitä mieltä että 2+2=4 et voi kuulua ensimmäiseen ryhmään ja jos 1+1 on mielestäsi 2, et toiseen.

Ideologian oleellisissa kohdissa ei saa poiketa, taistelulinjat on vedetty ja pienikin eroaminen hyväksytystä dogmasta tarkoittaa että olet toisella puolella. Sinun on hyväksyttävä oman puolesi ideologian järjettömyydetkin, tai vahvistat vihollista. Omalla puolellasi ei ole järjettömyyksiä tai puolitotuuksia. Jos löydät sellaisen, olet vain väärässä ja tarvitset lisää opetusta.

Tämän lisäksi jokainen asia on otettava vakavasti. Ei ole sellaista rikkomusta poliittista ortodoksiaa kohtaan etteikö se olisi vakava ja ansaitse jyrkimmän mahdollisen tuomion. Pepe-pinssi on perustelu syy hyökätä fyysisesti kimppuun, onhan se symbolinen osoitus ettei henkilö ainakaan 100% usko tiettyä poliittista ideologiaa.

En ole nostalginen persoona, enkä haikaile menneisyyteen. Mutta tässä asiassa meidän ehkä pitäisi peruuttaa osa viime vuosien kehityksestä ja palata taaksepäin. 2010 reaktio Pedokarhuun oli huvittava, mutta sentään päättäjämme eivät... ai mitä Puolassa luultiin Olympialaisten maskotiksi?
Unohtakaa koko juttu, menneisyys on Seppo Rätyä lainatakseni p*ska maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.