Mikä on 4chan?

4chan on noussut yleiseen tietoisuuteen enemmän ja enemmän. Harva kuitenkin tietää mistä on oikeasti kyse.

Ensimmäiset kerrat kun suuri yleisö sai kuulla 4chanista olivat pieniä mainintoja tai pelotteluja pedofiileistä. 4chan nousi kansalliseen keskusteluun todella vasta kun 2014 kun tapahtui jotain mikä perspektiivistä riippuen oli joko kamala yksityisyyden loukkaus tai upein asia ikinä: The Fappening. Joukon julkisuuden henkilöitä nakukuvat vuodettiin 4chaniin ja mm. silloin erittäin kovaa vauhtia nouseva Jennifer Laurence näytti monille parhaat puolensa haluamattaan.

Näiden kohdalla 4chanista uutisointi oli luonnollisesti totaalisen hutiin menevää. Nettimeemit "hakkeri 4chanista" ovat meemikultaa.

Sittemmin 4chanin maine on mennyt mielenkiintoisemmaksi. Nyt sitä pidetään Alt-Right-liikkeen tyyssijana, naisvihan ja rasismin pesänä ja muuna sellaisena perusmukavana. Siitä mitkä 4chanin politiikat ovat palaamme myöhemmin, tällä kertaa keskityn vain esittelemään sen mitä palvelu itseasiassa on.

Jos niskapartasi on kasvanut syvälle et tarvitse kuvausta siitä mikä 4chan (tai sen kaltaiset) on. Jos olet saastainen normis saatat tarvita pienen perehdytyksen 4chaniin ja anonyymeihin kuvalautoihin.


Anonyymiä keskustelua

4chan on täysin anonyymi keskustelupalsta. Se on kuvafoorumi, tarkoittaen että julkaisut tehdään lätkäisemällä jonkinlainen kuva muiden ihmeteltäväksi, varustettuna jollain tekstillä (tai ilman). Siellä ei ole käyttäjänimiä, eikä käyttäjän julkaisuhistoriaa voi seurata. Jokainen julkaisija on "Anonymous" paitsi ylläpito (elleivät hekin halua näyttäytyä anonyymeinä).

Tyypillinen keskusteluketjun aloitus voisi näyttää esimerkiksi tältä:

Kuvalaudan periaatteeseen kuuluu hetkessä eläminen. Ketjut katoavat ajan kanssa, jolloin vanhoja asioita ei voi kaivella. Kukaan ei rekisteröi itselleen myöskään mitään nimimerkkiä, vaan jokainen keskustelunavaus ja kommentti on nimetön. Et voi erottaa käyttäjää joka on käyttänyt palstaa vuosikymmenet täydestä nyypästä (muuta kun yrittämällä analysoida heidän kirjoituksiaan). Anonymiteetin takia ketään keskustelijaa ei voida tunnistaa. Laudan käyttäjät ja ulkopuoliset erotetaan kuitenkin kirjoitustyylistään, chaneilla on nimittäin hyvin tietty tapansa puhua ja esittää asioita.

Epäselvää ja sekavaa

Kaiken kruunaa äärimmäisen 90-lukuhenkinen käyttöliittymä ja ohjeistuksen puute. Käyttämään lähtemisen kynnys on käyttöliittymän puolelta korkealla, sillä nykyisiin somealustoihin tottuneelle 4chan ja muut kuvalaudat ovat hankalia ja epäselviä. Ohjeistusta ei juuri ole.

Lisäksi näemme kaikenlaisia tekniikoita joita ei selitetä, kuten greentextaamisen:


Kynnystä osallistua nostaa myös käsittämättömän omalaatuinen keskustelukulttuuri, jota ymmärtämättömälle laudat ovat vihamielisiä ja pelottavia.Tähän kuuluu oleellisena se miten joka ikinen 4chanissa on niin nigger kun faggot. Haukkumasanat lentävät heti, mutta siitä ei voi loukkaantua. Koska alusta on anonyymi, kukaan ei tiedä mitä kukakin oikeasti on. Ja erään käyttäjän kuolemattomat sanat kertovatkin että "we're all niggers and faggots here."

Eri boardit

4chan on jaettu erilaisiin ala-alueisiin, boardeihin, aihepiirien mukaan, esimerkiksi /b/-alue on satunnaisille julkaisuille ja pahamaineinen /pol/ poliittisesti epäkorrektille sisällölle. Alueita on kymmeniä, omansa muodille, urheilulle, yliluonnolliselle ja niin edespäin.

Valtaosa 4chanin tunnetusta (eli kyseenalaisesta) sisällöstä tapasi tulla /b/-alueelta (Random) mutta nyt valokeilan on ottanut /pol/ (Politically incorrect). Esimerkiksi tässä pistekortti joukkoampujista sen mukaan mitä 4chanin aluetta he symboloivat:
Mauttomuus on ylitetty jo aikoja sitten, mutta näillä alueilla se on normaalia. Monet muut alueet ovat huomattavan siistimpiä, mutta luonnollisesti myös tylsempiä.

Meemien syntypaikka ja hautausmaa

4chan tunnetaan monien nettimeemien syntypaikkana. 4chan alullepani mm. lolcatsit. Sen syöverit tekivät myös Pedokarhun ja Pepesammakon tunnetuiksi. Koska julkaisut tehdään kuvan kanssa, jokin kuva täytyy julkaisuun aina saada. Meemikuvaformaatti syntyikin tavallaan tähän 4chanin tarpeeseen tehtailla halpoja kuvia nopeasti.

4chanin meemit ovat aina olleet luonteeltaan hyvin kotitekoisen oloisia. Laatu on niissä toissijaista, aitous tai se miten dänk (huono) meemi on merkitsee enemmän. Tämä laaduttomuuden rakkaus ei näy missään niin hyvin kun nyttemmin Troll Facena tunnetuissa meemeissä, joita näkee muksujen teepaidoissa.

Monet 4chanin meemit ovat sittemmin vuotaneet muualle Internetiin ja tulleet osaksi Internetin kulttuuria. Suurin tapaus näistä lienee Pepesammakko, jota väitettiin jopa Alt-Right-symboliksi.
Anonyymin keskustelupalstan ympäristö on otollista alaa kasvattaa uusia meemejä. Anonyymisti luotu meemi ei kuulu kenellekään ja kuka tahansa voi lähteä käyttämään sitä. Hermoon osuvat meemit pääsevät käyttöön enemmän ja enemmän, kunnes niistä tulee instituutioita.

Se on hauskakin vielä

Pilojen tekeminen on yksi oleellinen (tai/ja valitettava) osa 4chanin kulttuuria. Osa piloista on suhteellisen harmittomia, kuten Rickrollaaminen joka pitkälti syntyi 4chanissa. Tällä siis tarkoitetaan käyttäjälle linkin antamista joka johtaa Rick Astleyn kuolemattomaan Never gonna give you up-kappaleeseen.

Muut kepposet ovat vaihtelevasti pahanilkisempiä tai suorastaan julmia. Klassikko on saada tietokoneista ymmärtämättömät sekoittamaan tietokoneensa deletoimalla järjestelmätiedostoja. Jos netistä kysyy, System32:n deletointi korjaa vaikka mitä - vaikka todellisuudessa se sekoittaa tietokoneesi sellaiseen tilaan jossa se vaatii suhteellisen paljon työtä saada toimintaan.
Sittemmin 4chan on saanut Justin Bieberin fanit ajamaan hiuksiaan:
Uskomaan että jokin julkkis on kuollut useammankin kerran:
4chan on myös yrittänyt saada feministit laskemaan alleen:
Ja sotkemaan paikkoja kuukautisverellä:
Näiden operaatioiden menestyksestä ollaan monta mieltä. Jotkut väittävät että pissakampanjan uhrit olivat lähinnä feikkitilejä, joilla kampanjaa yritettiin puskea eteenpäin. Toisaalta taas kuukautisveren kanssa lotraamisesta näyttäisi tulleen joillekin feministeille taas juttu, joten #greatsuccess?

4chan onnistui myös saamaan joukon ihmisiä tuhoamaan uusia iPhone-puhelimiaan. Esittelyssä Bend:
Ja jos se ei vielä puhelinta rikkonut, miten olisi puhelimen "lataaminen" mikrossa?

Ja ne muut chanit

4chan ei myöskään ole ainoa anonyymi kuvalauta. Muita chaneja esimerkiksi löytyy paljon. Numeraalisesti samankaltaiset 2chan ja 8chan esimerkiksi, mutta myös suomalaisille tutumpi Ylilauta. Kaikki näistä toimivat samaan tapaan, tosin monissa voi olla suuriakin eroja siinä millaiset ihmiset niitä käyttävät. Jotkut laudoista ovat virittäytyneet enemmän yhtä kun toista aihetta kohti.

2chan esimerkiksi on kokonaan japanilainen ja japaniksi. 8chan taas on todella vahvasti profiloitunut Alt-Right-sisällölle ja vasemmistovastaisuudelle - jopa enemmän kun näistä taipumuksista paremmin tunnettu 4chan. Ylilauta myös ottaa esimerkkiä näistä ja maahanmuutosta "kriittiset" ketjut ovat pahempia kun hommafoorumilla, samaten esimerkiksi Laura Huhtasaarta hehkuttavia ketjuja näkyi vuoden 2018 Suomen presidentinvaalien aikaan melkoisesti.

Nämä eivät kuitenkaan ole ainoat vastaavat. Erilaisia kuvalautoja on sadoittain. Kaikki niistä eivät toimi samoilla tavoilla, eikä niissä ole samanlaista juttelua. On myös kuvalautoja jotka eivät ole anonyymejä, vaan missä keskustelijoilla on perinteiset nimimerkit minkä alla keskustella.

Semmoisia ovat ne chanit

4chan on siis vain keskustelupalsta jossa kukaan ei tunne ketään, ja kaikki ovat omalla oudolla tavallaan tasa-arvoisia. Keskustelussa ainoa merkitsevä asia on mitä sanot, ei kuka olet, aiemmalla historiallasi ei ole painoa.

Kuka tahansa voi käyttää 4chania. Jos haluat kokeilla, se ei maksa mitään. Todennäköisesti kuitenkin et tule pitämään kokemuksesta, sillä 4chan on Internetin viemäri. Hyvässä ja pahassa.
Mutta onko 4chan äärioikeiston ja Alt-Rightin pesä? Onko siellä rasismia ja seksismiä? Vihaako 4chan naisia? Siihen mitä 4chan on poliittisesti palaan toisessa kirjoituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.