Aktiivimalli loi ilmaisen työvoiman markkinat

Aktiivimallilla oli odottamattomia sivuvaikutuksia: työllistämisen sijaan se onkin luonut tarpeen täyttää aktiivimallin vaatimuksia. Näin työttömät ovatkin potentiaalisesti tilanteessa jossa heidän on annettava työvoimansa ilmaiseksi yritysten käyttöön tai riskeerata siivu elämiseen tarvitsemista tuistaan.

Tarpeiden laki

Yhteiskunnat ja erityisesti talous voidaan mieltään joukkona kannustimia, tarpeita ja painetta täyttää nämä tarpeet. Kun hallituksemme toi työttömille aktiivimallin, he loivat tarpeen välttää aktiivimallin tukileikkuri. Yritykset ryntäsivät vastaamaan tähän tarpeeseen tuotteella joka yhdistää hyväntekeväisyyden ja hyväksikäytön.

Työttömien tarve on välttyä menettämästä vähästä tuestaan ja tämän voi vältttää tekemällä työtä ilman muuta korvausta. Työtön "aktivoituu" tekemään jotain. Mutta tämä ei kuitenkaan olekaan hyvä asia.

Näemme nimittäin enemmän ja enemmän aktiivimallipaketteja. Näissä työttömälle ei tarjota oikeastaan työtä, vaan riittävä määrä "aktiivisuutta" jotta aktiivimallin edellytys täyttyy. Näistä töistä sitten maksetaan tai ei.

Kysynnän ja tarjonnan laki sanelee yritysten toimintaa. Aktiivimallilla hallitus on luonut tarpeen työttömille tehdä jopa ilmaiseksi työtä ja jotkin yritykset ottavat tästä nyt kaiken irti. Heidän on fiksua tehdä näin, heille tarjotaan kuitenkin tarjottimella ilmaista työvoimaa.

Aktiivimalli syö työpaikkoja

Tämä ilmainen työ on omiaan syömään pois mahdollisuuksia palkalliselta työltä. Muutama aktiivimallilainen voi kuitenkin tehdä jo riittävästi työtä, jota oikeasti maksullista henkilöä ei tarvitse palkata. Työnantajalle on vaihtoehtoina palkata rahaa maksava työntekijä tai pyörittää aktivointisirkusta ihmisillä jotka on nyt siihen sirkukseen pakotettu.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kiirehti kommentoimaan ettei nyt tullut sitä mitä tilattiin. Mutta tulipas. Hallitus loi tarpeen ja näin tyhjiön. Tyhjiö täyttyi kuten ne aina tekevät.

Ilkeämpi voisi sanoa että näin se malli suunniteltiinkin. Joskus on hankala erottaa onko hallitus epäpätevä vai epärehellinen - kumpikaan ei ole hyvä juttu.

5 kommenttia:

 1. Hei,

  Kirjoitit: "Näemme nimittäin enemmän ja enemmän aktiivimallipaketteja. Näissä työttömälle ei tarjota oikeastaan työtä, vaan riittävä määrä "aktiivisuutta" jotta aktiivimallin edellytys täyttyy. Näistä töistä sitten maksetaan tai ei."

  Ei ole itsellä tullut vastaan. Olisi mielenkiintoista nähdä missä näitä "aktiivimallipaketteja" on tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tarjotaan ihmisille suoraan. Ehkäpä työhaastattelussa vasta selviää mistä on kyse.

   Poista
  2. Ok,

   Oletko siis itse kuullut suoraan työnhakijoilta asiasta vai saanut asian muuta kautta selville?

   Lähinnä siis konkreettisia asioita kaipaisin juttusi tueksi, että ei mene ihan pelkällä klikkiotsikolla revittelyksi.

   Poista
  3. En ole saanut lukemiani juttuja suorempia esimerkkejä. En tosin epäile tätä sillä työnantajalle tällaiseen on suora kannustin. Ja jos kannustin on olemassa, tiedämme varmuudella että asia tapahtuu ainakin jossain määrin.

   Poista
 2. Olen kunnallisella kuntoutuksessa, työtoimintaa oikein. Kerran viikossa, neljä tuntia päivässä, otin vähimmän - ei tule karenssia yhden päivän maksusta ja täytän ehdot.

  Tätä on 4 kk ajan ja uusittu jo kolme kertaa. Vuoden ja kaksi kuukautta jo kuntouttavassa, ei ole aikomustakaan palkata, vain uusia soppari. Näin kunta käyttää hyväksi, kolmena muuna arkipäivänä toinen kuntoutuja samaa rataa eli 4 kk ja taas uusiksi!

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.