Julkisuuden sietämätön keveys

Facebook, facebook... Kiitos sinun tiedot meistä ovat saatavilla aivan uudella tavalla. Mitä, jälleenkö yksi nillitys facebookin röyhkeästä tavasta julkaista kaikki yksityiset tietomme? Ehei, puhutaan muusta tällä kertaa. (Huomautettakoon vielä etten väitä Facebookin keksineen alla kuvaamiani "uusia" viestinnän muotoja. Facebook lähinnä toi ne suurten massojen huomioon ja käyttöön.)

Facebook on kaikessa hiljaisuudessa muuttunut verkon toisiksi tärkeimmäksi yksittäiseksi viestintäkanavaksi jos tärkeyttä mitataan tavoitettavuudella ja käyttäjämäärillä. Ainoa sen ylitse on yhä perinteinen sähköposti. Facebook ei kuitenkaan tee viestinnästä vain viestipohjaista, vaan muuttaa sen luonnetta kokonaan perinteisiin viestintäkanaviin verrattuna.

Se mihin haluan keskittyä on Facebookin tapa antaa suurille massoille mahdollisuus julkaista yksittäinen viesti useille piirinsä henkilöille kerralla: tehdä tilapäivitys. Tämä on mielestäni merkittävä muutos perinteiseen viestintään, jossa viesteillä yleisesti oli tarkkaan määritetty kohde. Facebookin tilapäivitys on käytännössä koko lähipiirille lähetetty massaviesti mutta kohteen puuttuminen muuttaa viestin avoimeksi keskustelukutsuksi jota kommentoimalla voidaan lähteä purkamaan joskus jopa koko kaveripiirin voimin.

Tämä kohteettomuus on kuitenkin myös tilapäivitysviestinnän heikkous: tilapäivityksistä tulee helposti ainoa viestinnän tapa, varsinkin vähemmän läheisten tuttujen välillä. Tilapäivityksen kirjoittaminen antaa illuusion siitä, että kertoisin jotain kaikille, ja vaikka sen moni ehkä lukeekin, puuttuu tästä viestintäkanavasta varsinainen ihmiskontakti joka saadaan aikaan vain tavattaessa kasvokkain. Ihmissuhteita jätetään helposti tämän kanavan varaan ja hitaasti ne muuttavat muotoaan joksikin muuksi. Mitä tilaviestinnässä tapahtuukaan?

Sanaton viestintä katoaa ihmisinteraktiosta pelkän puhelimen välityksellä, esimerkiksi ruumiinkieli ja eleet. Kun puhelimesta siirrytään pikaviesteihin tai sähköpostiin, menetetään myös äänenpainot ja jäljelle jää vain kohde ja sisältö. Kun siirrytään tilapäivitysviestintään, myös kohde viestiltä katoaa ja yhtäkkiä viestinnässä ei ole jäljellä kuin sisältö. Kaikki muut osat - ne inhimillisimmät - on viestistä riisuttu yksi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.