Automaattinen lehtimies

Tässä tekstissä on tietty pointti, joka ei välttämättä avaudu heti alussa. Tämä pointti paljastetaan lopussa. Kiireisille lukijoille: voit ohittaa kursivoidun osuuden menettämättä täysin tekstin pointtia.

Oletettavasti tämänhetkinen yhtiörakenne takaa sen, että huomattava osa on aktiivisesti mukana hahmoteltaessa ennusteita tulevaisuuden kehityssuunnista. Arkipäivän kokemukset osoittavat, että erilaisten toimintamuotojen jatkuva kehitys antaa myönteisen panoksen saneeraamiseen ja uudenaikaistamiseen ja edistää vastuunsa tuntevaa asennetta organisaatiossa toimivilta. 

Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että toimihenkilöiden osaksi tulevien opintojen vaikutustaso ja kohdentuminen tekee mielenkiintoiseksi yrityksen eritellä erilaisia toimintamuotoja. 

Keskeiset ideologiset periaatteet samoin kuin erilaisten toimintamuotojen jatkuva kehitys takaa sen, että huomattava osa on aktiivisesti mukana hahmoteltaessa virikkeellisiä kasvatustavoitteita. Organisaation tuntema huoli, mutta ennen kaikkea luovien näkemysten huomiointi takaa sen, että huomattava osa on aktiivisesti mukana hahmoteltaessa alustavia ehdotuksia. Niinpä tämänhetkinen yhtiörakenne näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa virikkeellisiä kasvatustavoitteita. 

Oletettavasti tästä kaikesta pysyvänä osoituksena oleva informaatio- ja tiedotustoimintamme velvoittaa meitä analysoimaan vastuunsa tuntevaa asennetta organisaatiossa toimivilta. Keskeiset ideologiset periaatteet samoin kuin nykyinen organisaatiorakenne tekee vaikeaksi arvioida erilaisia toimintamuotoja. Kuitenkin tästä kaikesta pysyvänä osoituksena oleva informaatio- ja tiedotustoimintamme näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa alustavia ehdotuksia. On tarpeen todistella näiden ongelmien merkitystä, sillä toimihenkilöiden osaksi tulevien opintojen vaikutustaso ja kohdentuminen antaa myönteisen panoksen saneeraamiseen ja uudenaikaistamiseen ja edistää nykyisiä taloudellisia ja hallinnollisia oloja. 

Tajusitko luettaessa mistä ylläolevat kappaleet kertoivat? Eivät mistään itseasiassa. Koko kursivoitu tekstialue on tietokoneella generoitua ns. puppua, eikä sisällä mitään aihepiiriä eikä substanssia. Lisää voi generoida osoitteessa: 
http://unknownpixels.com/puppua.php

Tällä hetkellä tällainen puppu on pelkkää sitä itseään: puppua. Mutta voisiko sitä viedä eteenpäin? Osa puppugeneraattoreista antaa nykyään jo valita aihepiirin ja tuottaa kyseisestä aiheesta sujuvaa puppua. Mutta mitä käy jos pupun sijaan tällainen tekstiä generoiva ohjelma kykenee kirjoittamaan järkevää ja sielukasta tekstiä?

Tietokoneet ovat muuttaneet monia ammatteja ja kuten kaikki teknologia, tehneet myös joistain ammateista tarpeettomia. Lehdistö on tällä hetkellä suuren muutoksen edessä Internetin paineen takia, mutta lisäksi osaa lehtimiehistä ei välttämättä kohta enää tarvitakaan. Nimittäin tiettyjä lehtien sisältöjä osataan jo generoida lähes täysin tietokoneistetusti. Yhtenä esimerkkinä on kehitetty ohjelma joka kykenee urheilutulosten perusteella rakentamaan täysin kelvollista artikkelitekstiä.

Urheilutuloksista juttujen kirjoittaminen  voi toki olla joskus virikkeellisempääkin, mutta valtaosassa lehdistä joiden pääaihe ei ole urheilu, tulokset raportoidaan tavalla joka jo itsessään ei sisällä paljoa muuta oleellista kuin tulokset. Tämänkaltaiset asiat tietokone kykenee kirjoittamaan lähes ihmistä vastaavalla tavalla. Samaa voidaan soveltaa muuallekin: esimerkiksi pörssikurssien kehitystä analysoivat artikkelit tai sää voidaan varsin hyvin muuttaa täysin tietokoneella generoiduiksi. Syötetään ohjelmaan tietyt parametrit (mikä sää missäkin on, missä on varoituksia) ja  minkä tyylisesti ne halutaan esittää (humoristinen, vakava, Savon-murre) sekä ehkä myös jokin käsin kirjoitettu loppulause ("Siinä oli sää, seuraavaksi mää").

Tokihan osa lehdistöstä on kuitenkin sellaista, ettei kylmä tietokone voi heitä korvata? Pakinoiden kirjoittajat, kolumnistit, poliittiset kommentaattorit - kuinka näiden inhimillistä kirjoitustapaa ja kosketusta voisi tietokone matkia? Toistaiseksi tällaista juuri lukemanne kaltaista tekstiä on hankala rakentaa tietokoneella, mutta asioiden muuttuminen ei välttämättä ole kovin kaukana. Jo nyt on pystytään generoimaan ohjelmallisesti halutun kaltaista tekstiä ja on myös ohjelmia jotka kykenevät vastaamaan suhteellisen järkevästi ihmisen esittämään puheeseen. Eikä unohdeta että puhetta ja konteksteja ymmärtävät ohjelmistot ovat myös jo pitkällä.

Oppiva journalistiohjelma voi myös olla ihmistä kyvykkäämpi oppimaan. Jos ohjelma esimerkiksi saa aktiivisesti palautetta (esim. arvosanoja käyttäjiltään) se kykenee muodostamaan näistä käsityksen yleisöstään ja lopulta kirjoittamaan aina tekstiä joka on sen kohdeyleisön mieleen. Ja jos teknologia on tarpeeksi älykästä ei se välttämättä tarkoita pelkkää Yes-mies tyyppistä yleisön suosikkiaiheiden kirjoittamistan yleisön mielipiteiden mukaan, vaan ehkä jopa syvempääkin analysointia. Käytännössä älykkääksi rakennettu ohjelma joka kykenee pitämään tietokantaa siitä mikä milloinkin on kiinnostavaa voi siis todella olla parempi journalisti kuin ihminen vastaavassa tilanteessa. 

Ihmisistä lähtöisin olevalle journalismille on todennäköisesti aina kysyntää, mutta teknologia on menemässä pisteeseen jossa se ei välttämättä olekaan enää ainoa vaihtoehto. Kaikki eivät välttämättä välitä kirjoittiko mielenkiintoisen poliittisen artikkelin ihminen vai tietokone - kunhan se on mielenkiintoinen. Ja mistä erotamme lopulta onko teksti tietokoneen vai ihmisen käsistä? Mikä estää lehteä väittämästä artikkeleidensa olevan edelleen ihmisjournalistien kirjoittamia?

Mikä estää muiden ammattien jäämisen lehtimiehen lailla historian reliikiksi? Muusikot voivat huomata leipänsä ohentuvan kun automaattinen musiikkiohjelma kykenee luomaan vetoavampaa ja "omaperäisempää" musiikkia kun yksikään säveltäjä. Ja sopiva automaattimuusikko tietysti soittaa jo kyseisen kappaleen ihmisversiota paremmin. Tämä ei ole täysin fiktiivistä, vaan japanissa on jo täysin ohjelmallisesti "laulettua" musiikkia ja ompahan virtuaalinen artisti tehnyt myös live-keikkoja.

Kuten tehtaat ja automaatio söivät aikanaan tiettyjä ammatteja, tulevat nämä muutokset varmasti samaan tapaan tekemään joistain ammateista vähemmän tarpeellisia tai ainakin muuttamaan niitä. Ehkäpä journalismi siirtyy artikkeleiden kirjoittamisesta faktojen keräämiseksi. Ehkäpä artistit ovat laulajien ja muusikoiden sijaan musiikkiteoreetikkoja jotka luovat algoritmeja musiikkia tekeville ohjelmistoille.

Tai ehkä mitään ei tapahdu ja kaikki pysyy ikuisesti samanlaisena kun se on nyt. Pää pensaaseen on hyvä asenne. Tätäkin blogia tulee aina kirjoittamaan ihminen, ei koskaan Google Auto Blogger 1.0. Vai..?

"Ja nyt tämän kesän superhitti "Baby olet mun Baby" vanhalta suosikiltamme Song Writer Program 2.0:lta. Tokihan uusi 3.0 tuottaa hiotummat lyriikat, mutta 2.0:n karkeudessa on tiettyä kauneutta. Esittäjä on SongBot ja orkesterina Windows Orchestra. Take it away!"

Kommentit