Miesten ja naisten älykkyydestä

Muutama mielenkiintoinen fakta älykkyydestä:
 1. Miesten ja naisten älykkyysosamäärät ovat keskimäärin erittäin lähellä toisiaan. Jossain tutkimuksissa naisilla on pari pykälää korkeampi keskiarvo, joissain miehillä. Erot ovat enimmäkseen hyvin pieniä, varsinkin jos sosioekonominen asema eliminoidaan vaikuttavana tekijänä.
 2. Kaikkein vähiten älykkäät ovat enimmäkseen miehiä.
 3. Kaikkein älykkäimmät ovat enimmäkseen miehiä.
Jos yllä olevia faktoja käsitellään väittäminä, huomataan että väittämät yksi ja kaksi hyväksyy suurin osa länsimaisista ihmisistä. Kolmannen väittämän kohdalla alkaa outo nikottelu. Toisaalta siis hyväksytään, että miehet ja naiset ovat yhtä älykkäitä, ja että tyhmin pää sisältää enimmäkseen miehiä. Mutta jos nämä kaksi väittämää hyväksytään, kolmas on myös hyväksyttävä. Yhtäläinen keskiarvo ei toteutuisi muuten.

Kun älykkyysmittausten tuloksia katsotaan, miehillä on tapana jakautua laajemmin eri tasoille kuin naisilla. Toki molemmilla sukupuolilla valtaosa sijoittuu keskimääräisen älykkyyden lähettyville (joko vähän keskimääräistä älykkäämmäksi, vähemmän älykkääksi tai juuri rajalle) mutta naisilla tämä keskikohta on paljon korostuneempi kuin miehillä. Miesten jakaumassa yläpää ja alapää ovat korostuneempia kuin naisilla vastaavasti. Käytännössä tämä tarkoittaa että naisissa on vähemmän erittäin heikkoja tuloksia saaneita kuin miehissä, eli erittäin heikkoa älykkyyttä näkee naisissa harvoin. Mutta käänteisesti tämä näkyy myös siinä, että parhaita älykkyysosamääriä tarkasteltaessa miehet ovat yliedustettuina naisiin verrattuna.

Korostettakoon vielä: nämä eivät ole mielipiteitä, vaan tutkittuja tieteellisiä faktoja. Älykkyyden vaihtelu on miehillä huomattavasti suurempaa ja samaten älykkyyden ylimpiä ja alimpia tasoja kansoittavat pääasiallisesti miehet. Esimerkiksi älykkyysjakauman 99,9% prosentiilin yläpuolella on viisitoista miestä jokaista naista kohti. Tästä seuraa myös se, että jos otat satunnaisesti naisen ja miehen rinnakkain, nainen on todennäköisesti näistä kahdesta se älykkäämpi, vaikka samaan aikaan huippuälykkyys onkin useimmin miehiin yhdistettävä piirre.

Voisi sanoa, että miehen kanssa heitetään noppaa ja naisen kanssa saadaan taattu tulos. Nopanheitto voi mennä mihin suuntaan tahansa, sen kanssa voi voittaa suuresti tai hävitä suuresti. Ilman nopanheittoa saadulla kiinteällä luvulla päästään harvemmin huipputuloksiin, mutta täysiä epäonnistumisia esiintyy myös harvemmin. Veikkaus vastaan vakaus.

Tämä vakaus näkyy naisilla myös fyysisesti, sillä esimerkiksi kehitysvammaisuus ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla. Naisten XX-kromosomiparin yksi merkittävä etu on se, kuinka yhden viallisen kromosomin ongelmat eivät haittaa merkittävästi, sillä toinen kompensoi. Miehillä tätä etua ei ole, sillä XY kromosomiparissa kompensaatiota ei tapahdu, huomattavasti X-kromosomia pienempi Y-kromosomi ei edes sisällä dataa millä se voisi kompensoida, sillä Y-kromosomin sisältämä data on enimmäkseen sukupuolen kehittymiseen vaikuttavia geenejä. Tästä johtuen jos XY-parissa on abnormaalia kehitystä, se vaikuttaa merkittävästi. Jos epänormaaliutta tapahtuu XX-parin kanssa, toinen parista kompensoi ja normalisoi. Abnormaali kehitys on ongelmallista ja tuottaa mm. punavihersokeutta ja eri tyyppistä kehitysvammaisuutta (joka myös luonnollisesti on eniten miesten ongelma). Geneettisesti voidaan sanoa naisten olevan turvallisempia hankittavia. XY parilla tosin on teoreettisesti etua harvinaisen hyödyllisen mutaation sattuessa.

2 kommenttia:

 1. Löytyisikö tästä kromosomikombinaatiosta myös selitys erilaisiin jakaumiin? En ole asiantuntija mutta esitän ajatusleikin:

  Oletetaan että yksilön ominaisuudet ovat keskiarvo X-kromosomien ominaisuuksista. Miehillä näitä on aina yksi, joten se sanelee myös keskiarvon. Naisilla kromosomeja on kaksi.

  Miesten nopanheitossa tulokset 1-6 ovat kaikki yhtä todennäköisiä, ja kunkin todennäköisyys on on 1/6. Naisilla taas heitetään kahta noppaa, joten silmälukuku 7 saadaan kuudella eri tavalla ja arvot 6&8 viidellä eri tavalla 36:sta. Lisäksi naisilla pienin luku 2 (keskiarvo 1) ja suurin 12 (keskiarvo 6) vain yhdellä kombinaatiolla 36:sta.

  Jaettuna kuuteen keskiarvoluokkaan saadaan seuraava taulukko.
  k.a. tn miehillä tn naisilla
  0.5-1.0 16% 2.8%
  1.5-2.0 16% 14%
  2.5-3.0 16% 25%
  3.5-4.0 16% 31%
  4.5-5.0 16% 19%
  5.5-6.0 16% 8.3%

  Naisilla mahdollisia arvoja on vain 11 (<2*6), mikä on noppaleikin sisäänrakennettu ongelma. Vaikka se hieman vaikuttaa tulokseen (välien valinta) on se silti selvä. Naisten XX-kompensaatio siis korjaa ääripäiden todennäköisyyksiä. Oikeat älykkyysjakaumat ovat tietenkin monen tekijän summa, ja siis monen nopan summa miehilläkin. Kuitenkin naisilla aina kaksinkertainen summa ja siten aina vielä keskittyneempi keskiarvon ympäristöön kuin miehillä.

  Lisäksi on hauska huomata että Y-kromosomi näyttää miltei virukselta, joka vain kertoo että yksilöllä on tauti nimeltä miessukupuoli. Hienoa olla mies!

  VastaaPoista
 2. Kansantajuistit aika hienosti tuon mitä itsekin leikittelin kromosomien toiminnasta. Erittäin hyvä analogia. Tämä noppaa-analogia on tullut itsellekin vanhana roolipelaajana monesti mieleen. Käytännössä miehet heittävät noppaa suuremmalla vaihtelulla ja naiset pienemmällä. Molemmat voivat saada minimissään ja maksimissaan samat tulokset, mutta naisten tulokset keskittyvät tiheämmin tiettyyn alueeseen. Toki myös miehistä suurin osa osuu normaaliälykkyisten alueelle, mutta vaihtelu on naisia suurempaa.

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.