Vertailussa Xbox One, PS4 ja Wii U

Sain testiini uuden sukupolven kärkikonsolit, eli Xbox Onen, PS4:n ja Wii U:n. Älkää kysykö mistä tai miten, en ole vielä valmis käsittelemään tekojani täysin.

Pidemmittä puheitta, tässä ovat kilpailijat olohuoneittenne mestareiksi.

Xbox One aka Xbone®


Uusi Xbone on tehty pelaamiseen ja muuhun viihteeseen, olohuoneen keskeiseksi laitteeksi suorastaan. Pelaaminen olisi kivaa, mutta vähän hankalaa, konsoli tahtoisi antaa minun vain katsoa jenkkikorista. Yritin hieman käynnistellä uutta Forzaa ja peli latautuikin, mutta pelin sivuun avautui sivuikkuna josta näkyi koripalloa. Konsoli myös päätti etten varmaankaan halua kuulla autopelini ääniä vaan haluan kuulla koripallo-ottelun. Yritin silti pelata, mutta konsoli ei pitänyt siitä. Ensin kaistale ruudusta näytti koripalloa ja valtaosa Forzaa. Sitten koripallokaistale alkoi hitaasti suurentua ja lopulta Forzaa ei näkynyt enää ollenkaan.

Murahdin tästä Kinect-sensorille ja konsoli vastasi ääneen! Olin yllättynyt, kaunis naisääni muistutti minua että videopelien pelaaminen on nörttien ja olmien hommaa. Jos haluan saada naisia, koriksen katsominen on fiksumpaa. Vaihtoehtoisesti voin katsoa myös Netflixiä. Yritykseni ladata Forzaa uudelleen eivät onnistuneet. Xbone ilmoitti kaiuttimellaan että olen "nössö" ja "penikseni on pienempi kuin hauikseni". Tätä konsoli jatkoi vielä sekunnin päästä muistuttamalla ettei minulla ole ollenkaan hauista.

Hauskana ominaisuutena Kinect on päällä koko ajan ja tarkkailee käyttäjän toimia jos käyttäjä vaikka tahtoisi käynnistää konsolin. Kun yritin lukea kirjaa, Kinect käänsi Xbonen päälle ja soitti Metallicaa täysillä ja näytti ruudulla tekstiä "Homooo!" kunnes lopetin lukemisen. En uskalla enää masturboida konsolin edessä; se kysyi käytänkö heikompaa kättäni vai yritänkö edes oikeasti.

Xbonen pelejä ei voi myydä eteenpäin. Tai voi, mutta vasta kun olet Kinectin edessä lukenut ääneen valan Saatanan nimissä, vannoen että lähetät Microsoftille pienen shekin korvataksesi tämän ilmiselvän varkauden. Uhriksi käy shekin lisäksi myös esikoispoika. Tämä on mielestäni syrjintää sille monilla ihmisillä on myös esikoistyttöjä. Kohun noustua Microsoft muutti hieman politiikkaa ja nyt pelin tekijät voivat valita teetkö valan Saatanan vai Haadeksen nimissä. Aasialaisia paholaisia ei tueta, mutta Microsoft on lupaillut lisätä tuen meso-amerikkalaisten uskontojen pimeille jumalille vuoden 2014 aikana.

PlayStation4 aka Nimeämisosastomme lakkautettiin 1994


Sonyn näkemys pelaamisen seuraavasta sukupolvesta on hieman erilainen. Erityisesti ohjain on mielenkiintoinen. Pelailin uutta Killzonea ja pääsin todenteolla käyttämään ohjaimen kosketusohjausta. Konsoli tykkäsi kovasti kun ohjausta käytettiin. Jos hieroin kontaktipintaa hitaasti, päästi ohjain tyytyväisiä värinöitä. Värinät nopeutuivat kosketuksieni nopeutuessa ja ohjaimen kaiuttimesta alkoi kuulumaan nopeutuvaa synteettistä huohotusta. Hinkattuani ohjainta hetken, värinät menivät hetkeksi täysille, ohjain ulvaisi jotain tämäntapaista: Uuuuauuauuiiaajeeeeeee! Lopuksi ohjain antoi minulle viitosen ja meni tupakalle.

Ilman kosketuskontrollejakin voi pelata. 

Yhtenä erikoisuutena PS4:n ohhhh!jaimesta löytyy nappi jolla erityisen onnistuneet videot voi ladata sosiaaliseen mediaan. Onnistuneiden videoiden lataaminen vaatii kuukausimaksullisen Premium-tilin. Ominaisuutta voi käyttää myös ilman maksullista jäsenyyttä, mutta tällöin PS4 jakaa automaattisesti vain pahimmat mokasi peleissä. Tällaiset videot se lataa automaattisesti sosiaalisiin medioihin erilaisilla otsikoilla, esimerkiksi "Mummonikin pelaa paremmin" tai "Tässä sukkaan pelissä samalla tavalla kun sukkaan jäbiä taloni takana."

Pelivideoihin voi nauhoittaa selostuksen laitteen sisäisen mikrofonin avulla. Luonnollisesti verkkoon tallentuu kaikki muukin kuultu ja maksankin nyt Sonylle elämäni loppuun asti Premium-jäsenyydestä PSN-verkkoon. Jos katkaisen jäsenyyden, PS4 automaattisesti vasikoi kaiken mitä on kuullut ja forwardoi tiedot vanhemmillesi, lapsillesi ja poliisille. Vasikointitoiminnon voi kytkeä pois päältä avaamalla järjestelmävalikon, ottamalla sieltä kohdan "Pilaa elämäni" ja sitten poistamalla ruudussa oleva ruksi suorittamalla harakirin laitteen edessä.

PS4:n käytetyt pelit voi myydä muuten vapaasti eteenpäin ilman rajoituksia! Tosin laite lähettää tietosi pelin tekijöille jos se huomaa pelisi siirtyneen jonkun toisen omistukseen. Näihin tietoihin kuuluvat yhteystietosi, mistä sinut löytää päivittäin mihinkin aikaan ja ketkä ovat sinulle rakkaimpia ihmisiä joiden kuolema olisi järkytys. Pelintekijät ovatkin ottaneet ominaisuuden ilolla vastaan ja rekrytoineen monia moottoripyöräkerhoja ns. Customer Retention-konsulteiksi.

Wii U aka I wan't to Wii on U


Wii U sai markkinoille etumatkaa kilpailijoihinsa, mutta oudosti sille on ulkona tällä hetkellä vähemmän pelejä kuin julkaisemattomille kilpailijoilleen. Nintendo onnistui yhteistyössä Deepak Chopran kanssa julkaisemaan osan peleistä negativiisinä, minkä ansiosta Wii U:lle on tarjolla tällä hetkellä -3 peliä.

Kosketusnäyttöohjain on varsin kiva käytettävä! Sen akut kestävät n. 12 sekuntia, mikä takaa pelisessioiden pysymisen lyhyinä ja intensiivisinä. Testasin kahta peliä "Luigi's Mansion of Wii" ja "Kirby's Wet Wii Wonderrump" Molemmat niistä on pelattavissa alusta loppuun tässä 12:sta sekunnin ajassa, joten akkukesto ei ollut ongelma.

Virtuaalikonsolipelejä voi onneksi pelata tavallisellakin ohjaimella. Kaikkihan tiedämme että ostan uuden konsolin pelatakseni sillä 20 vuotta sitten julkaistuja klassikoita jotka voisin ostaa myös perus Wiille.

Wii U:ta voi käyttää myös perinteisellä Wii-kapulalla. Uudet kapulat on valmistettu erityisestä kitkaa hylkivästä materiaalista, joten en pystynyt nostamaan sellaista käteeni. Kapula reagoi liikkeeseen täydellisesti, mutta sitä on hankala käyttää. Sain itse pidettyä siitä kiinni vaan ottamalla kapulan suuhuni ja pitämällä sivuista kiinni molemmin käsin.

Oloni oli hyvin likainen lyhyen pelisession jälkeen.

Yhteenveto

Seuraava konesukupolvi poikkeaa edeltäjistään: ne eivät enää ole vain pelaamiseen tarkoitettuja laitteita, vaan kaikki uudet konsolit haluavat pikemminkin rakastella käyttäjänsä kanssa. Jokainen konsoli tekee sen eri tavalla: Wii tahtoo kunnon käsihoidon, PS4 hellää hiplausta oikeasta paikasta ja Xbone tahtoo katsoa kun koskettelet itseäsi samalla kun katsot korista tai Netflixiä. Kaikki näistä vetoavat toki eri markkinarakoihin. Hehe, rakoihin.

Muutos on suhteellisen suuri ja konsoloilla onkin toistensa lisäksi melkoinen kilpailu, sillä ne eivät ole yksin tontilla. Suuryritykset, miljonäärit ja poliitikot yrittävät kilpaa päästä panemaan kuluttajia, joten markkinatilanne on hyvin erilainen kuin edellisellä konsolisukupolvella.

Joka tapauksessa, seuraavan konsolisukupolven voittajaksi itse näkisin voittajaksi ne gorillamaiset urheilijaöykkärit; sellaiset tapasivat aikanaan pahoinpidellä minua kun mieluummin pelasin videopelejä oikean urheilun sijaan. Tämä osoittaa viimein miten he olivat oikeassa ja miten olen tuhlannut koko nuoruuteni turhanpäiväisissä keinomaailmoissa.

2 kommenttia:

  1. analyysi on hyvin heikko. Kaveri esittelee lähinnä mielipiteitään ja hänellä on selvä näkemys mikä on parasta. tämä ei ole vertailu vaan mielipidekirjoitus:(

    VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.