Voiko bloggaamisella ansaita rahaa?

Olen pitänyt tätä blogia nyt vuodesta 2011. Sinä aikana blogin lukijakunta on kasvanut ja mukaan on tullut myös oma Facebook-yhteisö ja jonkinlainen Twitter-sellainen myöskin. Lukukertoja blogilla on tätä luettaessa reilut kahdeksansataa tuhatta.

Mutta onko tästä jäänyt jotain käteen, pätäkkää siis? Voiko blogin pitämisestä saada rahaa? Tässä artikkelissa ei myydä mitään, mietimme vain sitä paljonko blogilla voi tienata ja paljonko näkyvyyttä pitäisi olla jotta eläminen bloggaamisella onnistuisi.Kyllä, bloggaamisesta voi saada rahaa, mutta elämiseen riittävän rahan saaminen on hankalampi juttu. Olen alusta asti käyttänyt mainoksia blogissani nähdäkseni miten ne toimivat ja millaisiin ansioihin niiden avulla päästään. Jaan seuraavana hieman omia kokemuksia ja teen niiden perusteella hieman lisälaskelmia.

Paljonko rahaa blogilla ansaitsee

Tämä Päivä-blogissa on nyt muutama mainosyksikkö, ylhäällä, sivussa ja alhaalla. Ne on aseteltu tavoilla missä ne näkyvät, mutta eivät häiritse itse blogin lukemista. Näiden mainosyksiköiden tuotto riippuu pitkälti näyttöjen määrästä. Suht normaalina päivänä blogini saa 800-1000 näyttöä. Joskus jokin artikkeli saa jakoja ja lähtee leviämään viraalisti, jolloin näyttöjen määrä kasvaa. Tietyt huiput ovat tuottaneet jopa kymmenien tuhansien näyttöjen päiviä, mutta tämä on harvinaista. Tyypillinen piikki on n. 1000-2000 näyttöä päivässä.

Paljonko näytöistä sitten saa? Tyypillinen päiväansio tällä blogilla on näillä näytöillä 0,3 - 2 euroa per päivä. Vaihtelua tulee mainosklikkausten määrän kanssa, joinain päivinä mainokset houkuttavat enemmän klikkauksia ja näin myös tulot paranevat reilusti. Joskus näkee miten meneillään on jokin hyvin vetävä mainoskampanja ja sen ajan saatavat tulot ovat vastaavasti parempia vaikka näyttöjen määrä ei kasvakaan, mutta klikkauksia satelee ja ne ovat oikeasti rahan arvoisia.

Tällä hetkellä teen koetta myös siitä vaikuttaako uhkapelimainoksien salliminen tuloihin. Kyseiset mainokset kasvattavat tuloja periaatteessa siksi, että blogisi mainospaikoille on enemmän kilpailua kun uhkapelimainokset tulevat mukaan. Näin mainosnäyttöjen hinta paranee. Tuottoon näillä näyttäisi olevan n. +20% nostava vaikutus.

Paljonko näkyvyyttä tarvitset oikeaan kuukausipalkkaan

Jos tästä oikeasti tahtoisi tehdä elannon, olisi näyttökertojen määrä saatava nostettua paljon ylemmäs. Keskimääräisillä 30 000 näyttökerroilla per päivä voisi jo olettaa saavansa noin tuhat euroa kuukaudessa, sadalla tuhannella päivittäisellä näyttökerralla taas aletaan päästä lähelle suomalaista keskiansiota.

Toinen vaihtoehto on käyttää enemmän reaktioita saavia mainoksia tai enemmän mainoksia. Niiden tuloja kasvattava vaikutus on melkoinen, mutta toisaalta ne myös karkottavat lukijoita. Mitä pakotetummin mainos tarjoillaan ja mitä enemmän se on tiellä, sen pahempi.

Ärsyttävämmillä mainoksilla mainostulot voi helposti kaksinkertaistaa tai enemmänkin, mutta tämä on hankala tehdä menettämättä näyttökertoja, jolloin taas mainostulot laskevat. Vähän samoin kävi hallituksemme yritykselle tienata enemmän rahaa sakoista. Sakkojen tuplaaminen vähensi sakkojen määrää ja lisätienistit jäivät saamatta.

Siltikin, vaadittava näyttöjen määrä olisi oltava kymmenissä tuhansissa. Ei täysin mahdoton tehtävä, sillä sen kokoluokan suomalaisia blogeja on useitakin.

Entä muita tapoja?

Blogilla voi tienata muutenkin kun vain mainosnäytöillä. Monet bloggaajat myyvät sielunsa ilmaisista tuotteista ja esimerkiksi muotiblogit saavat jatkuvasti alennusta tai jopa rahaa tai ilmaisia tuotteita arvioistaan vastineena. Ovatko heidän arvionsa enää rehellisiä? Ehkä, ehkä ei. Pelkkien väliaikaisten arvostelukappaleiden (joita olen itsekin saanut) takia kukaan tuskin antaa viittä tähteä, mutta pysyvämpi omaisuus tai suora raha voi vaikuttaa enemmän.

Yhteistyö erinäistä verkkokauppojen ja mainostajien kanssa onkin yksi suorimpia tapoja suuremmalle blogille saada ansioita - tai ainakin krääsää.

Kyseenalaisempia keinojakin löytyy, esimerkiksi jotkin ohjelmistotalot tai muotitalot voivat maksaa nettijulkimoille suositteluista. Asenna tämä ohjelma, se on tosi hyvä! Uhkapelaa tällä sivulle, mulla oli kyllä kivaa! Osta vaatteet tältä sivulta, mäkin ostin nää sieltä! Tätä näkee monen lifestylebloggaajan tekevän, osa avoimesti ja osa vähemmän avoimesti. Vastaavia järjestelyjä löytyy muualtakin, mikään ei estä esimerkiksi peli- tai tietokoneaiheisia blogeja saamasta sponssirahaa alan yrityksiltä. 

Onko se oikeasti mahdollista?

Mainoksilla ansaitseminen onkin tässä mielessä varsin hankala laji. Valtaosalle blogeista ne ovat vain taskurahaa, eivät oikea tulojen lähde. Bloggaaminen onkin enemmän harrastus kun varsinainen työ valtaosalle meistä. Mainostulojen avulla yksinään eläminen vaatisi joko itsensä myymistä tai todella massiivista määrää lukijoita.

Blogin pitäminen kannattaakin vain jos siitä nauttii. Kirjoittamisen ja pätemisen Internetissä on oltava hauskaa tai muuten koko hommasta tippuu mielekkyys.


2 kommenttia:

 1. Thih... En näe ainuttakaan mainosta :)

  Kiitos kaikenmaailman ad-blokkereitten ja kummitusscriptien. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valittaisin jotain ansionmenetyksistä elleivät noi mainosverkot olisi niin käsittämättömän tiedonjanoisia ja yksityisyyttä loukkaavia. :)

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.