Miksi niin moni uskoo potaskaan Yhdysvalloissa

Trump hävisi presidentinvaalit lopullisesti ja Biden astui virkaan. Trumpin seuraajat, varsinkin ne eniten sitoutuneet hajosivat kappaleiksi. Mutta mikä sai niin monet uskomaan Trumpiin ylipäätään? Hän oli kuitenkin ilmiselvästi vähintään epärehellinen, mutta pahimmillaan täyttyivät hänen toiminnassaan maanpetoksen tunnusmerkitkin. Eikä se ollut vaikeasti havaittavissa. 


 Mitä ihmettä tapahtui?

Psykoottinen konservatismi

Yhdysvalloissa konservatiivit elävät tällä hetkellä jonkinlaisessa kollektiivisessa psykoosissa. Trumpin kannattajista merkittävä osa uskoo yhä perusteettomiin vaalivilppiväitöksiin, mutta osa on salaliitossa syvemmällä. Heidän mielissään Trump pelaa neliulotteista shakkia ja aikoo minä hetkenä hyvänsä iskeä ja vangita demokraatit ja heidän tukijansa. Niin ja demokraatit ovat kaikki pedofiili-deepstaten sätkynukkeja, jotka kidnappaavat lapsia pizzapaikan kellariin seksiorjiksi.

Haluan näyttää muutaman esimerkin aiheesta, mutta suomenkielisenä ettemme menne liian anglofiilisiksi. Suomen luotettavin profeetta, Jouko Piho on onneksi nielaissut Q-pillerin syvälle, joten hänen kauttaan voimme ihmetellä tätä joukkohysteriaa.

Trumpin kannattajat uskovat edelleen, että vaalit olivat väärennetyt, vaikka tästä ei ole esitetty mitään uskottavia todisteita. Tämä ei sinällään ole ihmeellistä vielä:

Jos Twiitti ei näy:  Trump voitti maanvyörynomaisesti 11 miljoonalla äänellä. Silti vaalipetturi Biden on astumassa presidentinvirkaan, mikä on hirveä vääryys. Tässä ei nyt enää auta kuin Jumalan ihme - ja se tulee! Silloin on medialla häpeän ja ison itsetutkistelun paikka.

Mutta Trumpin nousuun halutaan uskoa sellaisella epätoivon vimmalla, ettei todellisuudella ole merkitystä. Niin monen ihmisen koko itsekuva on sidottu ajatukseen Trumpista jonkinlaisena Washingtonin puhdistajana, että he epätoivoisesti keksivät toinen toistaan uskomattomampia tarinoita siitä, miten Trump on oikeastaan hautomassa ovelaakin ovelampaa suunnitelmaa palatakseen valtaan:

Jos Twiitti ei näy: Marshall-raportin mukaan Trump palaa presidentiksi, mutta ei Washingtoniin, vaan uuteen pääkaupunkiin. Yhdysvallat ei ole nimittäin ollut vuoden 1871 jälkeen tasavalta, vaan Lontoon Cityn rahaeliitin ja Vatikaanin hallitsema Amerikka-yhtiö (korporaatio)

He uskovat aktiivisesti asioita, mitkä eivät pidä paikkaansa. Ja kun aika etenee ja vähä vähältä Trump ei palaa valtaan, eikä järjestä luvattua pedofiilidemokraattien joukkopidätyksiä, selitykset tälle menevät oudommiksi ja oudommiksi. Ja samalla kannattajat alkavat kokea enemmän ja enemmän todellisuuden ja fantasian yhteentörmäyksiä, kun heidän Q-fiktionsa vähä vähältä kestää päivänvaloa entistä vähemmän ja hajoilu alkaa

Tämä on joukkopsykoosi. Joukko Trumpin kannattajia uskoo yhdessä absoluuttiseen fiktioon ja nyt vaahtoaa suusta fiktion rakoillessa. Tilanne on oikeasti verrattavissa psykoosiin, jossa ihminen ei enää näe todellista maailmaa, vaan alkaa olla harjojensa hallitsema, eikä erota mikä on totta ja mikä kuvitelmaa. Psykoosista kärsivälle ihmiselle hänen harhansa ovat tosia ja se tekee hänestä vaarallisen.

Yhdysvaltojen konservatiivit ovat joukkopsykoosissa, mutta miksi?

Vastaus on yksikertainen: heidän kuluttamansa media on heidät ajanut siihen. Jos nimittäin päivittäin kulutat mediaa, joka kertoo sinulle myrkyllisiä asioita, se myrkyttää mielesi. Jos seuraat vaikkapa Fox-uutisia tai siitä vielä salaliittoa kohti oikeammalla oleva OAN:n, tai vielä pahempaa, seuraat aktiivisesti valehtelevia puhuvia päitä kuten Alex Jones tai Rush Limbaugh, et tule kauaa elämään muiden kanssa samassa todellisuudessa.

Nimittäin nämä tahot maalaavat systemaattisesti vääristettyä kuvaa maailmasta. Ja tässä ei tarvitse edes avata "entäs jos ne muut mediat ovat ne, jotka valehtelee"-purkkia, vaan esimerkiksi Jonesin kaltaisten puheet ovat puhdasta fiktiota, jota syötetään totuutena. 

Tätä vahvistaa entisestään sosiaalisen median kuplien vaikutus. Somessa kun voit helposti eristäytyä kaikesta uutisoinnista, mikä menee uskojasi vastaan ja kerätä ympärillesi samoin uskovien armeijan. Ongelma sellaisessa on äärimmäisyyden kiristyminen. 

Jos kupla (oli se sitten vasemmistolainen tai oikeistolainen) on puhdas vastapuolisista ideoista, se vääjäämättä alkaa mennä kohti oman kantansa äärilaitaa. Se on hidas prosessi, missä vähä vähältä ideat muuttuvat äärimmäisemmiksi. 

Yhdistelmä myrkyllisiä ideoita ja tukea niille on kuitenkin luonut tämän täydellisen myrskyn. Ihmiset on vakuutettu hitaasti uskomaan fiktioon, yhdistelmällä johdattelua, valikoivaa uutisointia ja valehtelua. Tämä on vahvistettu vertaistuella omien kuplien sisältä. 

 Lopputulos on joukko harhaisia konservatiiveja. Ja tilanne on niin paha, että tämä on repinyt perheitä ja parisuhteita kappaleiksi, kuten voit lukea Redditin QAnonCasualties-alueelta.

Nämä ihmiset Q-ryhmissä eivät ole tyhmiä, he ovat uhreja. He ovat esimerkki siitä, miten voit myrkyttää kansakunnan informaatiolla. Ne ajatusvirukset, meemit, joita Yhdysvaltojen keskusteluun on päässyt ovat pirstoneet kansakunnan kahtia hyvin perusteellisella tasolla. 

Ja tämä on jotain mistä meidän pitäisi ottaa oppia, ettemme itse ota askelia samalle tielle sen pidemmälle, kun olemme jo ottaneet. Jouko Pihon ja Laura Huhtasaaren kaltaiset levittävät disinformaatiota täälläkin ja heidän teemansa ovat aivan yhtä harhaisia kun Q-henkisten Trumpistien.

Yhdysvalloissa konservatiivit elävät tällä hetkellä jonkinlaisessa kollektiivisessa psykoosissa. Trumpin kannattajista merkittävä osa uskoo täysiin fiktioihin, kuten pizzapedofiileihin. Miten tähän on päästy?

Julkaissut Tämä Päivä Tiistaina 26. tammikuuta 2021

Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fanaattisimmat helposti määrittävät puolueen sisällä kuka pääsee valtaan. He ovat aktiivisempia kun muut ja monesti näyttävät muita "puhdasuskoisemmilta" ja näin voivat puskea agendaansa puolueen maltillisempien ohi.

      Trump myi kannattijilleen idean menneen Amerikan loistosta ja valehteli palauttavansa sen. Siihen uskovat hyppäsivät hänen kelkkaansa. Loput äänestivät häntä, koska pastori väitti demokraattien olen saatanaa palvovia ateisteja.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.