Helppokäyttöisyyden petollisesta luonteesta

Helppokäyttöisyys tiettyjen tuotteiden kohdalla on illuusio – jotain on helppo käyttää koska sitä uskotaan olevan helppo käyttää. Ihmisen mielikuva tietyn esimerkiksi ohjelman tai käyttöjärjestelmän helppokäyttöisyydestä riippuu suoraan hänen odotuksistaan. On toki oikeasti tarpeettomankin monimutkaisia järjestelmiä, mutta niidenkin monimutkaisuus entisestään korostuu jos käyttäjää on ennakkoon ”varoitettu” käytön vaikeudesta.

Mac vs. Windows – keskustelu on hyvä esimerkki tästä. Windows XP:stä alkaen Maceilla ei ole ollut merkittävää vakausetua ja Windows 7:n kohdalla tämä etu on kutistunut minimiin (esimerkiksi itselläni kotimäkkini ovat kaatuilleet enemmän kuin koti Windows 7-laitteeni). Käytettävyydeltään Mac-tietokoneita pidetään kuitenkin ylivoimaisina ja minun on tätä väitettä hankala niellä.

Mac-ohjelmat ovat usein yhdenmukaisempia, kiitos esimerkiksi yhtenäisen valikkorivin, mutta käyttöliittymät vaihtelevat melkoisesti. Joissain ohjelmissa on työkalurivejä, joissain välilehtiä, joissain erillisiä työkaluikkunoita. Lisäksi Mac-tietokoneilla ikkunoiden kokojen hallinta toimii vähintäänkin oudosti. Ikkunan saaminen täyden ruudun tilaan on hankalaa ja yleensä ikkunan kokoa voi muuttaa vain yhdestä nurkasta, eikä vapaasti mistä tahansa reunasta.

En väitä Mac-tietokoneita vaikeakäyttöisiksi, ne vaan eivät mielestäni ole mitenkään sisäsyntyisesti helpompia kuin Windows-tietokoneet. Mac-laitteilla ikkunasta toiseen vaihtaminen onnistuu Exposén avulla esimerkillisen hienosti tai käyttöjärjestelmän avulla tiedoston esikatselu (paina välilyöntiä finderissa) on vaan jotain uskomattoman toimivaa. Mac-tietokoneet eivät mielestäni siis ole vaikeampia, ne vaan eivät ole helpompiakaan.

Mac-tietokoneilla on varsinkin kotikäyttäjille tiettyjä ylläpidollisia etuja (sama laitteista takaa ettei ajurien kanssa tarvitse pelleillä) mutta myös tiettyjä haittoja (ajureita kolmansien osapuolien laitteille on heikommin saatavilla). Kuitenkin maine on helppokäyttöisempi ja kiitos sen maineen, Mäkkiä uskalletaan käyttää vapaammin ja asioita kehdataan kokeilla – Suomeksi niitä opetellaan käyttämään mieluumin kun vastaavaa Windows-laitetta.

Käyttäjän oma asenne ratkaisee erittäin paljon käyttäjäkokemuksen muodostumisessa. Käyttäjäkokemus onkin erittäin kuvaava sana: ei puhu oikeastaan siitä miten helppo tai vaikea, mukava tai miellyttävä käyttöjärjestelmä itsessään on, puhutaan siitä miten vaikeana se koetaan. Kokemuksiin ennakkokäsitykset vaikuttavat monesti jopa enemmän kuin todellisuus.

Kommentit