Symbian, Nokia ja Miksi se kiinnostaa

Nokian veto mennä vuoteeseen Microsoftin kanssa on otettu vastaan epäilevästi ja pelolla. Luonnollisesti mukana on hieman perinteistä ”Ne vie meidän Nokian!”-mentaliteettia ja väärin ohjattua partiotismia, mutta ompa mukana muutama oikeakin huolenaihe.

Se onko Windows Phone-alusta Nokialle oikea suunta voidaan väitellä ja argumentteja löytyy molempiin suuntiin. Suomalaisittain suurin ongelma on kuitenkin tämä päätöksen vaikutus Suomen it-alan työllisyystilanteeseen. Nokia itse aikoo irtisanoa työntekijöitään, mutta sen lisäksi Suomessa on merkittävä keskittymä it-yrityksiä, jotka ovat investoineet esimerkiksi QT-osaamiseen ja nämä investoinnit valuvat kaikki unholaan. Suomessa on tehty paljon ohjelmistoa Nokia alustoille ja nyt tämä erityisosaaminen on muuttunut tarpeettomaksi yhdessä yössä. Windows-alustoille tehdään tietysti myös ohjelmistoa,  mutta Suomessa Windows Phone-alustan kehitystyökalut ja sille ohjelmointi ovat uusi tuttavuus monilla.

Lisähupina Nokian menestyminen Microsoft-puhelimilla ei ole todellakaan taattu. Microsoftin alustoihin sitoutuneet ”mobiilipartnerit” eivät ole menestyneet erityisen hyvin historian aikana. Viimeisimmät partnereista ovat vaihtaneet suuntaa esim. Androidiin tai menneet käytännössä konkurssiin. Windows Phone 7-käyttöjärjestelmä on kieltämättä lupaava, mutta se on vielä raaka ja oleellisia toiminnallisuuksia siitä puuttuu joka suuntaan. Ja on muistettava ettei yksikään mobiili-Windows voi kehua olleensa massiivinen myyntimenestys.

Ja vielä: Ensimmäiset Windows-Nokiat tulevat markkinoille joskus, todennäköisemmin 2011 lopussa aikaisintaan. Mitä Nokia aikoo myydä siihen asti? Heidän käytännössä tappamansa Symbian- ja Meego- alustat eivät ole houkuttelevia vaihtoehtoja kiitos niiden epävarman tulevaisuuden.

Nokian tulevaisuus on siis vähintään kiinnostava, jos ei muuta niin itsesuojeluvaiston takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.