Vaalihuumaa: Miksi sinä kallistut oikealle?

En ole koskaan ollut erityisen oikeistolainen. En pidä nykyhallituksemme touhuista, mutta en arvostanut yhtään myöskään Lipposen vetämää linjaa joka oli käytännössä yhtä oikeistolaista kuin edelleen vallassa olevalla sinipunahallituksella tänä päivänä. Oikeiston koko filosofia on mielestäni niin rikkonaista, etten voi kannattaa niiden kammottavien arvojen päälle tehtyä yhteiskuntaa. Kirjoitan niistä arvoista eri tekstissä.

Oikeiston agenda hyödyttää selvästi eniten hyvätuloisia ja jossain määrin keskiluokan parhaiten tienaavaa piiriä. Suomessa kuitenkin huomattavasti suurempi osa ihmisistä äänestää esimerkiksi kokoomusta kuin kokoomuksen touhuista hyötyy. Miksi näin on? Kokoomus ei ole työväenpuolue, vaan oikeistopuolue jonka kantavat arvot ovat yksityisen yrittämisen ja vapaiden markkinoiden piirissä. Kokoomus ajaa sen mukaisia arvoja: matalampaa yritysverotusta, yritysten toiminnan helpottamista ja "tehokkuutta" kansalaisiin käytettyihin resursseihin.

Nämä arvot ovat suoraan ristiriidassa hyvinvointivaltion perusrakenteiden kanssa. Miksi kuitenkin niin moni joka todella kärsii oikeistolaisesta politiikasta äänestää lopulta oikeistopuolueita? Imago ratkaisee paljon. Kokoomuksella on erittäin hyvin rakennettu täysin keinotekoinen imago menestyvänä puolueena joka ymmärtää taloutta ja joka vie Suomen komeasti maailmankartalle. Tätä imagoa on rakennettu suurella rahalla ja komeilla ehdokkailla - kokoomuksella on jopa oma hyvin tuottoisa mainostoimisto. Kokoomus on tehnyt itsestään menestystarinan ja saanut ihmiset innostumaan siitä menestyksestä.

On tietysti niitä, jotka voivat perusteellisesti sanoa hyötyvänsä oikeistoideologiasta ja näin äänestää oikeistopuolueita. Moni kokoomuksen äänestäjistä äänestää tuon imagon kuvaaman elämäntyylin puolesta: olen nykyaikainen, tienaan rahaa, minulla on kaksi autoa ja kaunis vaimo, äänestän kokoomusta. Ottamalla äänestyslappuun kokkariehdokkaan tunnistaudun kivasti tähän voitokkaaseen elämäntyyliin. Eikä haittaa vaikka olisikin köyhä, tekisi pätkätöitä, ajaisi yhä bussilla töihin ja joutuisi käyttämään yhä kurjistuvia kunnallisia terveydenhuollon palveluita. Tuntuupa ainakin kivalta kun voi tunnistautua samalla voittajaksi kokoomuksen kanssa.

Myös Kommunismin mörkö ajaa monia oikeistopuolueiden äänestäjiksi. Oikeisto koetaan realistisena siinä missä vasemmiston puolueiden koetaan olevan mitään ymmärtämättömiä elitisti haihattelijoita jotka kaipaavat Neuvostoliittoa. Kokoomuksen tarjoamana filosofia tuntuu ihmisistä uskottavammalta kiitos sen, että markkinatalouden mekka Yhdysvallat "voitti" vasemmiston esimerkkiyhteiskuntana pidetyn Neuvostoliiton, todistaen samalla miten kapitalistinen yhteiskuntamalli on parastakin parempi. Markkinatalouden ylivoimaisuus ainoana toimivana vaihtoehtona näyttää monesta niin selvältä, että muiden aatesuuntauksien kannat voidaan suoraan tuomita epärealistiseksi haihatteluksi.

Lopputulos syystä huolimatta on kuitenkin sama: äänestäjä äänestää etujaan vastaan - meidän kaikkien yhteistä etua vastaan. Ajattelin äänestää sitä joka ajaa meidän kaikkien asiaamme, mikä sinun tekosyysi on?

2 kommenttia:

  1. Jokainen varmasti äänestää sitä puoluetta jonka parhaiten kokee omakseen. Jos maailmassa olisi vain yksi totuus, riittäisi yksi puolue kaikille. Mielestäni on melko tylyä tuomita kokonainen äänestysjoukko omaa parastaan ymmärtämättömiksi sopuleiksi vain siksi, ettei itse jaa samaa maailmankatsomusta. Ei tämä blogimerkintä ole yhtään sen parempi kuin vastaavat toista ääripäätä lyttäävät kirjoitukset.

    VastaaPoista
  2. Paremmuudesta en väittele, oman tekstin kanssa en ole riittävän neutraali puhumaan siitä. Olet kuitenkin täysin oikeassa, että koko puolueen äänestyskunnan leimaaminen on tyhmää. En puhukaan koko äänestäjäkunnasta, varmasti muitakin syitä on miksi äänestäjä pääättää antaa äänensä kokomukselle. Se että puolueen KOKO äänestäjäkunnan leimaa rasisteiksi, idiooteiksi tai viherterroristeiksi on tapa jolla kyseisen väen voi rationalisoida itseään tyhmemmäksi joukoksi.

    VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.