Vahvoista persoonista

Oletteko koskaan törmänneet ihmistyyppiin joka puhuu ihmisille ilkeitä jopa päin naamaa ja pitää tätä hyvänä piirteenä?

"Mä sanon asiat suoraan, jos et kestä sitä niin se on sun häpee." on vain toinen tapa sanoa "Olen k*sipää enkä aio muuttua."

 On ihmisiä jotka käyttäytyvät ääliömäisesti ja eivät osaa huomioida ympärillään olevien ihmisten tunteita - tai osaavat mutteivät huomioi. Tätä perustellaan usein väittämällä henkilön suorapuheisuudesta, eli että sanotaan asiat suoraan, se auttaisi niitäkin jotka ensin siitä suuttuvat tai kuinka muutkin tahtoisivat sanoa mutteivät uskalla. Omaa käyttäytymistä pidetään siis hyväksyttävänä ellei jopa toivottavana.

On varmasti tilanteita joissa suoruus ja jopa tylyyskin voi olla hyvä reaktio, mutta kaikki ihmisluonteesta jotain ymmärtävät tietävät ettei aggressiivinen ja tyly lähestyminen ole tapa jolla voittaa ystäviä tai jolla tekee kenellekään palvelusta. Tämänkaltainen käytös on tehotonta jos aiotaan kertoa ihmisille heidän vajaavuuksistaan:  Yksilö kuullessaan negatiivisia asioita itsestään harvoin korjaa asiaa. Hän korjaa pikemminkin kuvaa kritisoivasta ihmisestä ja suojaa egoaan. Lisäksi hänen päivänsä menee huonompaan suuntaan ja olonsa pahenee. Aggressiivinen kriittinen "neuvominen" tuottaa siis enimmäkseen mielipahaa ja korjaa maailmasta nolla ongelmaa.

Tämä käyttäytymismalli ei siis kehity siksi että se toimisi. Se kehittyy koska se tuntuu hyvältä. Muiden vikojen esiin tuominen vahvistaa käsitystä omasta hyvyydestään heikentämällä omaa havaintoaan muista yksilöistä: kun ääneen toistelee toisen heikkoutta, se vaikuttaa myös omaan mielikuvaan kyseisestä yksilöstä. Tämä malli on myös hyvin tyydyttävä koska se kohottaa aggressiivisen kommentaattorin johtavaan asemaan ainakin henkisesti. Tästä tulee tilanteen dominoiva henkilö kun toinen siirretään puolustuskannalle.

"Mä sanon asiat suoraan, jos et kestä sitä niin se on sun häpee." on vain toinen tapa sanoa "Haluan sun tuntevan olosi huonoksi koska se parantaa omaa oloani ja voin dominoida sinua sillä tavalla. Lisäksi en välitä hyvinvoinnistasi yhtään ja olen itsekeskeinen nilkki. Jos päätät lyödä minua, se on vain maailman parantamista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.