Sopupelien absurdius

Urheilussa on viime vuosina ollut muutamia kohtuullisen suuren profiilin saaneita sopupeli-tapauksia, eli tapauksia jossa joukkueet ovat sopineet voittajan käytännössä etukäteen ja saaneet siitä rahallisen korvauksen. Pesäpallo ja jalkapallo ovat eniten huomiota saaneet esimerkit kotimaan kamaralla. Nämä nämä touhut on laajasti tuomittu ja väkeä on viety oikeuteen ja tuomiolle asti.

Ymmärrän jossain määrin sen, että esimerkiksi seurat tahtovat sisäisesti rangaista sopupeleistä, mutta oikeudelliset seuraukset ovat hieman yliampuvia. Pääsemme mielenkiintoisten kysymysten äärelle kun alamme tämän myötä pohtimaan Miksi sopupelaaminen lopulta on väärin?

Kun lähdemme käymään läpi mitä sopupeli tarkoittaa, käytännössähän se on kaksi kilpailevaa urheilujoukkuetta joista toinen häviää tahallaan ja toinen voittaa tahallaan. Käytännössä voitto siis sovitaan kilpailemisen sijaan. Mitä rikollista tässä oikeastaan tapahtuu? Urheilun seuraajia tämä tietysti suututtaa ja loukkaa, mutta loukkaaminen tai suututtaminen ei ole laitonta eikä sellaisesta tulisi rangaista. Käytännössä kuitenkin syy on olemassa: Sopupelaaminen on laitonta uhkapelaamisen takia. 

Jos pelien sopimisesta ei rangaista, voi joukkue tai pelaaja tehdä melkoisen tilin sopivien vetojen takia. Tämä kuulostaa aluksi loogiselta syyltä kieltää sopupelit, mutta käytännössä se tarkoittaa että vedonlyöntiteollisuuden integriteetti on se mitä tässä varjellaan. Eikö tämä kenestäkään muusta ole outoa? Yhden "alan" toimintaa säädetään toisen alan edellytyksillä. En kiellä etteikö siitä ole urheiluveikkaukselle haittaa, mutta tuntuisi se vähän oudolta jos esimerkiksi raskauden keskeytykset kiellettäisiin perustellen kieltoa vauvanvaateteollisuuden rahallisilla menetyksillä. Tai jos autoissa ei saisi pitää turvavöitä koska onnettomuuksissa vammojen saanti tuottaa hyvin rahaa sairaaloille ja tietysti peltien vääntyminen melkoisesti rahaa korjaus- ja romuteollisuudelle.

En sano etteikö sopupelaamista pitäisi jotenkin hillitä, mutta kyseessä on enemmänkin yhden alan sisäisten pelisääntöjen rikkominen eikä oikeastaan varsinainen rikos jos asiaa katsotaan vain urheilun perspektiivistä. Tokihan silloinkin voidaan nähdä sopivana rangaista urheilijaa esimerkiksi väliaikaisilla pelikielloilla tai muilla urheilulajin sisäisillä rangaistuksilla.

Jos mukaan tuodaan vedonlyönti, voidaan sopupelitoimintaa verrata petokseen. Urheilujoukkueiden oletetaan aina pelaavan parhaimmalla mahdollisella panoksellaan ja jos toinen tarkoituksella heikentää panostaan, voidaan sen nähdä olevan petollista. Tämäkin tosin vaatii jo tietty henkistä akrobatiikkaa.

Eli vedonlyöjien rahat ovat syynä urheilun sopupeleistä annettaviin rangaistuksiin. Pidä se mielessä kun seuraavan kerran asiasta nousee kohu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.