Tilastot: sukupuolineutraali avioliitto hyväksytään

Kuulin tässä väitteen etteivät suomalaiset ole vielä valmiita tekemään avioliitosta syrjimätöntä kaikille rakastuneille. Liian moni yksinkertaisesti vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa. Tämä ei yksinkertaisesti ole totta, asenteet ovat pitkälti päinvastaisia. Selvittelin hieman mitkä asenteet tutkitun tiedon perusteella ovat.

Let science this up: Suomalaiset kannattavat sukupuolineutraalia avioliittoa. Tämä on tutkimustiedon perusteella fakta. Kyselyitä ja tutkimuksia on tehty useita ja viime vuosien aikana tehdyistä kaikki ovat käytännössä todenneet tämän tosiasiaksi. Ylen tutkimus aiheesta vuonna 2010 jätti vastustajien määräksi vain 35% suomalaisista. Setan tutkimuksessa tänä vuonna (2011) lukema oli tippunut 33 %:in. Ja mainittakoon että kyseisen tutkimuksen toteutti Taloustutkimus eikä Seta itse, vääristymää ei siis voida väittää olevan tutkimuksessa tilaajan takia. Jopa Radio Novan kysely sukupuolineutraalista avioliitosta kirvoitti enemmän positiivisia vastauksia (vaikka alku onkin tylyä luettavaa).

Vastustustakin löytyy toki, esimerkiksi vuoden 2007 Evankelisluterilaisen kirkon tutkimuksesta, tosin tässä tutkittiinkin äkkiä aivan toista asiaa: kysyttiin hyväksytäänkö rekisteröityjen parisuhteiden siunaaminen. Nyt vastustajia olikin 45%. Tietysti tutkimus on vanhempi, mutta merkittävintä on tässä terminologian ero: tässä ei puhuta enää avioliiton laillisten etujen ulottamisesta kaikille, vaan nimenomaisesti siunaamisesta. Tosin myös siunaamiseen suhtaudutaan paljon myönteisemmin ikähaitarin alapäässä, joten tämäkin tilasto muuttuisi paljon sallivammaksi jos vain odottaisimme että ylimmät ryhmät jakaumassa poistuvat keskuudestamme.

Varsinaisten vastustajien määrä on ollut laskussa vuosikausia ja nyt selvä enemmistö kannattaa avioliiton muuttamista sukupuoleen katsomattomaksi. Kyseessä on siis yksinkertainen toimi millä avioliittoa ei olla tuhoamassa, vaan mahdollistamassa avion edut kaikille.

Miksi lakia ei sitten olla viety läpi? Tässä näemme valitettavan hyvän esimerkin Suomalaisesta demokratiavajeesta. On tietysti hyvä ettei tasavallassamme noudateta aina vain enemmistön tahtoa, mutta se että kansan tahto sivuutetaan jatkuvasti yhden tai toisen pienen järjestön touhujen takia on naurettavaa.

Tässä tapauksessa poliittisesti edessä ovat kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset. Toinen näistä puolueista on vieläpä hallituksessa ja aikoo tehdä kaikkensa blokatakseen kaiken mahdollisen mitä tässä aiheessa voitaisiin. Vähemmän puhuttu taho aiheessa on kokoomuksen konservatiivinen siipi, joka ei myöskään pidä tasapuolisuuden ajatuksesta. Tämä siipi ei onneksi näyttäisi olevan vallassa, mutta vaikuttaa varmasti siihen miten aggressiivisesti kokoomus asiaan suhtautuu.

Lyhyesti siis: Suomalaiset kannattavat sukupuolineutraalia avioliittoa. Siihen ollaan varsin valmiita ja väitteet päinvastaisesta kertovat ettei väittäjä itse taida olla täysin valmis kohtaamaan tosiasioita.

Kommentit

  1. Kyllähän sukupuolineutraalin avioliiton vastustajan kannattaa vaikka valehdella, etteivät suomalaiset tätä halua, jos sillä vaan voi estää tai edes hidastaa hänen kielteiseksi katsomansa asian toteutumista. Aika harva on sellaisessa asemassa, että joutuisi sanomisistaan oikeudelliseen vastuuseen.

    Mutta mikä pakko tilastoista on aina tehdä yleistyksiä? Minutkin leimataan tietyllä tavalla ajattelevaksi henkilöksi kansalaisuuteni perusteella, koska epämääräinen enemmistöprosentti on vastannut kyselyyn jollakin tavalla. Eikö voisi selkeyden vuoksi aina puhua termein "enemmistö", "vähemmistö" tai vaikka "lähes kaikki", jos halutaan painottaa prosenttiluvun suuruutta?

    VastaaPoista
  2. Yleistykset enemmistön kannan perusteella on jossain määrin perusteltua, mutta kokonaisen väestöosan kannan perustelu vähemmistön mielipiteen perusteella on vain valehtelua.

    VastaaPoista
  3. Kuka tahansa valehtelee, jos siitä jotenkin erityisesti hyötyy. Joskus valehdellaan vaikka hyötyminen ei olisikaan erityistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.