Mac OS X Lion

Päivitin äskettäin Snow Leopard-versiolla hyrränneen Macbook-tietokoneeni uusimpaan versioon, lempinimeltään Lioniin ja ajattelin hieman kirjoittaa kokemuksistani sen kanssa.


Ensimmäinen asia mihin törmäsin oli Wlanin toimimattomuus. En saanut tietokonetta enää yhdistämään automaattisesti mihinkään Wlaniin ja vasta kun syötin käsin asetukset Airport-yhteydelle, suvaitsi mäkki hypätä Internetiä ihmettelemään. Tämä aloitti Lion-kokemuksen vähän huonolla jalalla. Macbookin wlan tosin on tuottanut harmaita hiuksia ennenkin.

Seuraava ihmettelyn aihe oli ympäri kääntynyt kahden sormen skrollaus. Olin tottunut käyttämään kahden sormen pyyhkäisyä liikkuakseni nettisivuilla eteenpäin ja suureksi ihmetyksekseni Apple oli päättänyt kääntää sen suuntaa: kahden sormen pyyhkäisy alas ei vienytkään sivua alas, vaan muistutti IOS laitteiden toimintaa. Vihasin tätä muutosta välittömästi intohimolla ja en voinut tutustua mihinkään asetuksiin ennen kuin sain sen pois häiritsemästä. Kosketusnäytöllä se on varsin looginen, mutta kotimäkilläni käytän kuitenkin kosketusalustaa ja sen kanssa muutos oli epälooginen.

Väärään suuntaan kääntyvän skrollin sai onneksi kuitenkin pois, jopa vanhemman mäkin omistaja:

Ylin ruksi pois (When using gestures...) ja skrollaus palasi normaaliksi.

Seuraavana tutustuin Launchpadiin, jonka piti olla erityisen hieno tapa käynnistää sovelluksia.

Ja kyllähän se hienon näköinen olikin, mutta en lämmennyt sille suuresti. Olen tottunut avaamaan spotlight-haun pikanäppäimellä ja käynnistämään ohjelmani parilla hakusanan poikasella. Launchpad oli siihen verrattuna hidas ja hankala käytettävä. Täysin hiireen (tai tulevaisuudessa kosketusnäyttöön) nojaava käyttäjä voi saada siitä enemmän irti, mutta tällä hetkellä Launchpad on minulle täysin turha.

Halusin antaa Launchpadille kuitenkin mahdollisuuden. Valitettavasti Apple oli tehnyt siitä hankalaa, Launchpadin kun sain käynnistettyä näppärästi vain napsauttamalla sen kuvaketta Dockista, mikä on aivan liian kömpelöä tehokkaaseen käyttöön. Miksei eleillä? Käytän itse mäkkinäni Macbookin kotiversiota ajalta kun mäkkienkin touchpadissa oli fyysinen nappi ja kyseisen laitteen kosketusalusta ei tue eleitä. Näinollen päätin että näppäimistöoikotie olisi tarpeen. Vanhaan Dashboardiin vievä painike oli kuitenkin turha ja päätin sen olevan sopiva korvaaja.

Mutta Apple suuressa viisaudessaan oli estää moisen omien nappien tekemisen - paitsi jos alkaisin käyttää kaikkia ylärivin toimintoja F-näppäiminä. Niin en halunnut tehdä, joten hetken pyörittelyn jälkeen keksin FunctionFlip-nimisen ohjelman joka sallii yksittäisen painikkeen muuttamisen F-toiminnoksi. Sitten vielä jouduin määrittämään uuden F4-painikkeeni toiminnon käyttäen Quicksilveriä kun Mac OS ei tahtonut vieläkään antaa määrittää nappia uusiksi.

Lopputulos: Launchpadistä tuli jossain määrin käytettävä, mutta hirvittävän uurastuksen jälkeen. Uusilla Mac-kannettavilla Launchpad on mahdollista avata hiirieleellä joka kasvattaa sen hyödyllisyyttä jossain määrin. Vanhemmalla laitteella ilman kunnollista pikapainiketta tilanne on ongelmallisempi.

Sitten jotain mistä pidin: Mission Control.


Mission Control yhdistää Exposen ja Spacesin, luoden yhden ympäristön jossa voi hallita ikkunoita ja useita erillisiä virtuaalityöpöytiä. Pidin siitä miten näppärästi uuden työpöydän pystyi luomaan ja miten ikkunoita sai siirreltyä työpyödältä toiselle pienellä vaivalla. Tästä pisteet.

Yksi uudistunut alue on hienosäädetty uusi Finder.

Finder on kokenut monia pikkumuutoksia ja on miellyttävä käyttää. Itse pidin parhaana uutena näppäryytenä mahdollisuutta siirtää valitut tiedostot uuteen hakemistoon kerralla: valitse tiedostot, napsauta yhtä niistä hiiren kakkospainikkeella (tai Ctrl-napsautus) ja valitse New folder with selection ja saat kyseiset valittuna olleet tiedostot luomaasi uuteen kansioon.

Muutama lyhyt huomio:
  • Ohjelmat eivät sammutettaessa enää välttämättä oikeasti sammu vaan menevät odotustilaan. Tämän toiminnallisuutta täytyy testata enemmän ennen kuin kommentoin.
  • Esikatselu-toiminto on parantunut 
  • Uuden iCalin oletusulkoasu on karsea, todella karsea!
  • Mail-ohjelma näyttää kivalta.
  • Täyden ruudun ohjelmat: Hieno toiminto kunhan joku ohjelma josta välitän tukee sitä.
  • Ikkunan kokoa voi VIIMEIN muuttaa muualtakin kuin alakulmasta. Kaikki ikkunan reunat käyvät. Loistavaa!
Kaikenkaikkiaan Lion oli nimenomaisesti "ihan kiva." Se ei tuonut mitään vallankumouksellista tai huipputärkeää ja olisin varsin hyvin voinut pysyä Snow Leopardissa. Eleohjauksen parannukset ovat merkittäviä, mutta itsenikaltaiselle vanhemman Mac-tietokoneen käyttäjälle ne eivät ole relevantteja, kun en kerran niitä pysty lainkaan käyttämään. Ehkäpä uudemmilla tietokoneilla Lion-päivitys muuttuu relevantimmaksi.

Tuomioni: vanhemmalla mäkillä päivitys ei välttämättä kannata. Hinta on tosin pieni (n. 24 euroa suoraan App Storesta) joten se ehkäpä hieman tasapainottaa asiaa. Uudempiin mäkkeihin päivitys on varsin suositeltava.

Kommentit

  1. Houkuttaa kyllä jo ihan muutaman ominaisuuden vuoksi mut pitää katella... Onneksi ei ole kova hinta.

    VastaaPoista
  2. Puoli-ilmaisuus on kieltämättä hyvä myyntiargumentti, sillä tämän itsekin hankin. Plus sillä että sain kirjoitettavaa sen avulla! :)

    VastaaPoista
  3. Miten on nopeuden kanssa? Mulla hidastui aikalailla Macbook Lionin myötä ja jotkut ohjelmat , esim. Firefox, temppuilee oudosti...

    VastaaPoista
  4. Kyllä, melkoista jumittelua välillä. Tosin nyttemmin kun asensin Lionin uudelleen suht puhtaaseen Mac OS X:n, on nopeus ollut parempi. Raportoin jos tilanne muuttuu.

    VastaaPoista
  5. Ei ole muuttunut. Jumittelua on tosin vähemmän kuin ennen tyhjennystä. Tiettyä outoa jatkuvaa hyrräpyörii-ilmiötä joutuu Lionin kanssa katselemaan enemmän kuin aiemmin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.