Valistuneen kuluttajan synninpäästö

Tampereella Tullintorin kauppakeskus järjesti Kulttuuripäivät ja siinä yhteydessä on taidenäyttely. Näyttelyssä Taiteilija maalaa seinään kauppakeskuksen luvalla kauppakeskuksen myymälöiden ympäristöarvoja kritisoivan teoksen. Kauppakeskus heittää taiteilijat pihalle ja maalaa päälle.

Helsingin sanomien artikkelin mukaan kauppakeskuspäällikkö kommentoi taidenäyttelyn tarkoituksena olleen markkinointi ja tarve saada ihmisille mukavia mielleyhtymiä ja positiivisia tunteita aiheesta.

Mutta pohditaan hetki tilannetta. Kauppakeskus tahtoo sanoa positiivisia asioita liikkeistään, mutta taitelija Teemu Takatalo maalasikin totuuden. Hän ei valehdellut teoksessaan, vaan oikeasti kertoi yksityiskohtia liikkeiden ympäristöpolitiikoista. Tässä valossa väite siitä ettei kyseessä olisi sananvapauden tukahduttaminen on kyseenalaista, sillä yritykset olisivat voineet myös vastata teokseen korjaamalla käytäntöjä ja sitten esimerkiksi lisäämällä teokseen oman "anteeksipyyntönsä" ja korjauksensa.

Ei, moinen lähestymistapa olisi liian kypsää ja vastuullista. Yritykset eivät muuttaneet käytäntöjään vaan valittivat asiasta ja lopputuloksena teoksen päälle maalattiin ja se käytännössä tuhottiin. Viesti piiloon ja ympäristön voi jättää jälleen oman onnensa nojaan. Esimerkiksi ensimmäisenä mainittu Citycon toteaa viime vuoden vuosikertomuksessaan ympäristönsuojelun olevan lähinnä este liiketoiminnalle. Hyvää väkeä selvästi.

No, kiitoksena annetaan tälle sitten kunnolla julkisuutta! Tässä ihmeteltäväksi alkuperäinen taideteos.

Napsauta nähdäksesi tarkempi versio
Kerro myös ystävillesi, varmistetaan ettei sensuuri kannata tässäkään tapauksessa. Suosittelen lukemaan aiheesta myös Voiman artikkelin, jossa taustoja ja vastuita puretaan enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.