Lumia ei pelasta Nokiaa

Nokia julkisti sitten lopulta Windows-puhelimensa ja tarkkaanottaen kaksi mallia: nuorisomalliksi luonnehdittavan Lumia 710:n ja muiden huippumalleja vastaan kilpailevan Lumia 800-mallin.

Hyvänä puolena Lumiat ovat komeita. Muotoilu molemmissa malleissa oli todella komeaa, mutta käytännöllisellä tavalla. Laitteiden kamerat olivat varsin päteviä. Nokian kartat on saatavilla Nokian Windows-puhelimiin. Siihen valitettavasti hehkutus loppuukin.

Ongelma on pähkinänkuoressa se, ettei yksikään puhelimista tarjoa oikeastaan mitään uutta verrattuna muihin Windows Phone 7 laitteisiin. Esimerkiksi otetaan vuosi sitten julkaistu Samsung Omnia 7 ja verrataan sitä Lumia 800:n. Näyttötarkkuus molemmissa sama, mutta Samsungin näyttö on suurempi - Nokian näyttö tosin on naarmusuojattua. Nokia voittaa tallennustilassa. Nokia on siis spekseiltään parempi, mutta Lumia 800 ei vieläkään tee mitään mitä ei voisi tehdä myös Mango-päivityksellä varustetulla Omnia 7:llä. Edes käyttöliittymä ei näytä hienommalta.

Tätä kannattaa pureskella hetki, sillä tämä on oikeasti todella tärkeää: Nokian uudet mallit eivät tee mitään mitä ensimmäiset Windows Phone 7 puhelimet eivät tee. Eivät yhtään mitään. Windows Phone-laitteita ei voi mukauttaa ja sen mukaisesti Nokian laitteet eivät eroa muista Windows Phone-puhelimista muotoilua lukuunottamatta. Ne eivät ole siis huonoja puhelimia, ne vaan eivät ole millään tavalla poikkeuksellisia puhelimia, vain hyviä Windows-puhelimia.

Windows Phone 7 puhelimet eivät ole myyneet erityisen hyvin ja Nokia tarjoaa markkinoille siis käytännössä samoja puhelimia jotka muiden valmistajien tekeminä ovat flopanneet. Nokian Windows-puhelimet ovat kuitenkin kauniita ja suhteellisen edullisia ja nämä ovat molemmat toki kuluttajia houkuttelevia piirteitä. On mielenkiintoista nähdä riittävätkö ne ja onnistuuko Nokia yksinään tekemään Windows-puhelimista kuluttajia kiinnostavia. Mutta valitettavasti Nokia ei ole yksin markkinoilla.

Ongelmana on se, että markkinoilla on halvempia ja parempia puhelimia muilla käyttöjärjestelmillä. Kun vertaamme Nokian Windows-puhelimia esimerkiksi tämän hetken Android-malliston huippuihin, Nokia häviää äkkiä niin ominaisuuksissa ja hinnassa. Hintatietoinen saa ostettua edullisemman Android-laitteen alle kahteen sataan. Ja laatutietoinen saa huippumallin suuremmalla, tarkemmalla näytöllä, paremmalla akkukestolla ja suuremmalla tallennuskapasiteetilla.

Nokian Windows-puhelin strategian onnistuminen näyttää heikolta näiden ennusmerkkien kanssa. Kaikki riippuu täysin siitä onko Nokian muotoilu ja brändi riittäviä yksinään myymään Windows-puhelimia. Muiden valmistajien muotoilu tai brändi ei ole riittänyt.

Kommentit

  1. Allekirjoitan tuon Samsung Omnia 7 viittauksen. Itsellä on tuo Omnia 7 8Gb malli, jonka ostin uutena briteistä 340e hintaan. 16Gb olisi ollut hieman kalliimpi, mutten nähnyt syytä hankkia sitä, koska pidän musiikki soittimen erikseen.

    sanotaan näin, että jos tuo Lumia 800 olisi julkaistu aikaisemmin ja olisi ollut valittavissa esim. Omnia 7 (8b)350e, Lumia 800 (8gb) 400e, oisin hankkinut lumian navigaatio vuoksi + esteettisistä syistä.

    btw mapsissä on myös ääninavigaatio mangon myötä muttei yhtä toimiva.

    Ero esim. Omniaan ei ole mitenkään häikäsevä. Lumia 800 näytöstä en tiedä, mutta omniassa on tosiaan iso Super amoled näyttö, joka hakee kyllä vertaistaan. Oikeastaan ainoa mikä erottaa Lumian Omniasta on ulkokuori.

    VastaaPoista
  2. Tämä on nimenomaan villakoiran ydin. Väittäisin että jos henkilölle annettaisiin mikä tahansa vuosi sitten julkaistu ensimmäisiin kuuluva Windows-puhelin (toki mango-päivityksellä) ja Nokian uutuus, he eivät osaisi ulkoisten tekijöiden lisäksi sanoa mitä eroa niillä on. Jokin sokkotesti jossa näkyy vain näyttö kehyksen sijaan tuottaisi lähes täysin identtiset käyttökokemukset. Elopin puheet "erottumisesta" Windows-platformilla ovat tässä valossa todella outoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.