PlayStation Vita

Pääsin tässä messuilla ihmettelemään Sonyn PSP:n seuraajaa, "jännittävästi" nimettyä PS Vitaa.


Kyseessä on siis taskupelikonsoli ja olin hyvin vaikuttunut siitä mitä näin: laite oli selkeä, tuotti hyvän kuvan, sen kontrollit olivat toimivan oloiset ja se oli pelattavuudeltaan huomattavasti mukavampi kuin Nintendon DS tai iPad/iPhone.

Laitteen käyttöliittymä (jota ei saanut kuvata, mutta jonka ehdin vilaukselta nähdä) oli saanut hieman vaikutteita kosketusnäytöllisten älypuhelimien käyttöliittymistä ja vaikutti varsin toimivalta. Esittelijä tosin mainitsi, että demoyksikön toimintanopeus oli huonompi kuin lopullisen.

Niille jotka eivät laitetta tunne, PS Vita sisältää perinteiset näppäinkontrollit (nuoliohjain, kaksi analogitikkua, olkapäänapit, perusnapit) ja kaksi kosketusohjausta (kosketusnäyttö ja kosketusherkkä tausta). Perusperiaatteiltaan se osaa siis kaikki temput mitä älypuhelimetkin ja vähän päälle.

Kysymys kuitenkin kuuluu: riittääkö se? PS Vita ja Nintendon 3DS ovat tällä hetkellä uudessa tilanteessa: ne kilpailevat niin älypuhelimien kuin tablettienkin kanssa. Hintatasoltaan PS Vita tulee olemaan 249 € tai 299 € mallista riippuen ja siihen hintaan saa jo kohtuullisen Android-puhelimen. Paljoa ei tarvitse lisätä, että saisi iPadin tai iPod Touchin. Tämä jättää Sonyn pelilaitteen puristuksiin.

Sonyn ratkaisu on kuitenkin pitkän linjan pelaajaa miellyttävä. Sony kilpailee mainittujen laitteiden kanssa tekemällä jotain paljon päheämpää. PS Vitan pelit ovat uskomattoman näköisiä. Laite jaksaa pyörittää lähes PS3:n tasoista grafiikkaa ja lisäksi pelattavuus on ylivoimainen tabletteihin tai puhelimiin nähden, kiitos fyysisten pelinäppäinten ja analogisten ohjaimien. PS Vitan näytön kuva oli tarkka ja selkeä, eikä laitteen fyysisestä habituksesta löytynyt valitettavaa.

Laite siis voi voittaa pelaajan sydämmen, mutta voittaako se tavallisen kuluttajan? Tämä on hankalampi kysymys. PS Vita kohtaa kuluttajamarkkinoilla juuri nuo aiemmin mainitut kilpailijat älypuhelimissa ja tableteissa, eikä välttämättä ole niin kovin kiinnostava laite henkilölle joka ei ole peliharrastaja. Miksi rivikansalainen ostaisin "pelkän" pelikoneen, jos lähes samaan hintaan saa laitteen joka tekee kaikkea muutakin? Pelivalikoima Android Marketissa ja Applen App Storessa on kuitenkin massiivinen ja täynnä hyvin edullisia pelejä. PS Vitalle voi toki ostaa suoraan PlayStation Networkista myös pienempi casual-pelejä, mutta sille on myös saatavilla perinteisiä "kaupanhylly"-tyyppisiä pelejä.

Peruskuluttaja ei siis välttämättä innostu PS Vitasta, mutta tilannetta on vaikea ennakoida. Pelaajalle laite on huomattavasti kiinnostavampi, mutta pelkkä tekniikka ei pelaajiakaan riitä voittamaan jos pelinkehittäjiä ei saada riittävin määrin laitteen taakse tekemään myös Hardcore yleisöön vetoavia pelejä. On muistettava, että Sony tulee markkinoimaan laitettaan varmasti suuren rahan kanssa ja markkinoinnin vaikutusta on hankala arvioida.

Haasteita PS Vitalla on, mutta laite vaikuttaa lupaavalta. Odotamme ja katsomme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.