Xbox 10-vuotta!

Xbox täytti juuri kymmenen vuotta. Alkuperäinen Xbox julkaistiin marraskuun 15. päivä 2001 hyvin mielenkiintoiseen markkinatilanteeseen. Sony oli PlayStation ja PlayStation 2 konsoleillaan käytännössä suvereeni hallitsija konsolimarkkinoilla ja jätti Segan ja ja Nintendon pahasti jälkeensä. Mikään ei näyttänyt pystyvän kilpailemaan Sonyn siistiä imagoa ja jättimäistä pelimäärää vastaan. Sonya käy toki kiittäminen siitä, että pelaaminen olikin jotain siistiä, ei enää jotain mitä nörtit tai pikkulapset tekevät.

Sitten Microsoft astui markkinoille omalla pelikonsolillaan. Microsoftilla oli jo vuosia ollut omia  tietokoneen ohjauslaitteita ja muita periferaaleja, joten päätös tehdä oma pelikonsoli ei lopulta ollut niin mahdottoman uusi aluevaltaus. Tosin pelimarkkinoista Microsoftilla oli jo Windows-alustalla erittäin hyvä monopoli, tehtiinhän kaikki tietokoneiden pelit käytännössä Windowsille.

Se on vielä suurempi kuin näyttää.
Microsoftin alkuperäinen Xbox oli käytännössä Intelin prosessorilla pyörivä PC mukautetulla käyttöjärjestelmällä. Se oli ilmestyessään raudaltaan tehokkain pelikonsoli markkinoilla ja tuotti kilpailijoihinsa (PlayStation2, Gamecube ja Dreamcast) verrattuna selkeästi parempaa grafiikkaa. Xboxin alkuperäinen ohjain oli legendaarinen jättiläinen, joka sopi aikuisiin käsiin mainiosti. Tämä sopi hyvin yhteen massiivisen konsolin kanssa, laite olikin tilavuudeltaan melkein tuplasti suurempi kuin kilpailijansa. Ohjain kuitenkin kutistui myöhemmin: Japanissa Xboxin mukana tuli pienempi S-ohjain joka myöhemmin vakiintui myös länsimaissa Xboxin vakio-ohjaimeksi. Tämä pienempi S-malli toimi esikuvana myös Xbox 360:n ohjaimelle.

Xbox oli aikansa konsoleista parhaiten verkkoa tukeva. Konsoli sisälsi verkkoliitännän ja sille julkaistiin julkaisun jälkeen Xbox Live-palvelu jonka avulla verkkopelejä voitiin pelata konsolilla hyvin yksinkertaisesti. Tämä verkkoalusta oli ylivoimaisesti parempi kuin yhdelläkään kilpailijalla.

Pelitarjonta Xboxilla kalpeni PlayStation 2:n edessä, mutta siihen kuului monia helmiä jotka ovat vaikuttaneet nykypäivän pelikenttään merkittävästi. Tärkein Xboxin julkaisu on Halo-sarja, joka yksinään osoitti miten toimivaa FPS-pelaaminen (ensimmäisen persoonan ammuskelupeli) voi olla konsolilla. Xbox sai myös monia käännöksiä aikansa PC-peleistä, kiitos samantapaisen hardwaren. Esimerkiksi Knights of the Old Republic, Jade Empire,  Elder Scrolls 3: Morrowind ja Fable-pelit olivat yksiä Xboxin nautittavampia kokemuksia. Eikä sovi unohtaa sellaisia helmiä kuin Ninja Gaiden, Buffy the Vampire Slayer

Xbox oli siis konsolisukupolvensa tehokkain ja uudenaikaisin konsoli. Se ei kuitenkaan voittanut PlayStation 2:ta. Xbox myi n. 24 miljoonaa yksikköä ja PlayStation 2 n. 153 miljoonaa yksikköä. Se kuitenkin antoi Microsoftille paljon peliosaamista ja petasi tietä Xboxin seuraajaa varten. Tämä seuraaja - Xbox 360 - julkaistiin 2005 ja sen jälkeen sitä on myyty n. 57 miljoonaa kappaletta. Vastaavasti Sonyn PlayStation 3 on myynyt samana aikana 55 miljoonaa yksikköä, eli taistelu on ollut paljon tasaisempi (tosin taistelu on kakkossijasta, Nintendo Wii on 88 miljoonalla myydyllä konsolilla tämänhetkisen konsolisukupolven ylivoimainen voittaja).

Alkuperäinen Xbox oli Microsoftin avaus pelimarkkinoille ja vaikka olikin hieman rosoinen, eikä suuri myyntihitti, se oli se oppiraha joka oli maksettava konsolibisnekseen mukaan pääsystä. Alkuperäinen konevanhus myi vähän ja on hävinnyt kodeista ja olohuoneista. Tästä vanhasta sotaratsusta itselläni on vain hyviä muistoja.

Hyvää syntymäpäivää Xbox!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.