Facebook vuotaa - taas

Facebookin yksityisyys on ottanut monia kolhuja, mutta pahin toistaiseksi sattui äskettäin: facebookin seinille ilmestyi yksityiseltä vaikuttavia viestejä.

Lyhyesti: seinälläsi näkyy tällä hetkellä useita muiden sinulle lähettämiä viestejä ja vastaavasti itse lähettämiäsi viestejä näkyy muiden seinillä. Ongelma koskee erityisesti vuosia 2007-2009 ja vietin juuri rattoisan puolituntisen siivoten seinältäni näkymättömiin muiden itselleni lähettämiä viestejä. Pienenä tuurina seinälleni ei ollut ilmestynyt mitään erityisen yksityistä, mutta kaikki eivät välttämättä ole yhtä onnekkaita. Ja tietysti, tuttujeni seinät voivat vielä paljastaa itse lähettämiäni viestejä joiden sisältö saattaa olla yksityistä, en siis voi vielä sanoa olevani turvallisilla vesillä.

Suosittelen kaikkia hyvin lämpimästi tarkistamaan omat Facebook-seinänsä. Pelätty Timeline-näkymä auttaa tässä, sillä sen avulla on mahdollista helpommin tutkia seinän tapahtumia viime vuosilta. Timeline tulee automaattisesti käyttöön kaikille joulukuun aikana, mutta sen voi jo aktivoida halutessaan jo nyt vierailemalla osoitteessa https://www.facebook.com/about/timeline. Tietysti tämä voi olla erittäin hyvä hetki harkita uudelleen Facebookin käytön jatkoa. Suhteellisen varma tapa poistaa tiedot on deaktivoida koko tili tai poistaa täysin käyttäjätietonsa Facebookista. Ennen näitä kannattaa kuitenkin harkita miten paljon päivittäisestä viestinnästä luottaa Facebookiin alustana. Itse huomasin tylyllä tavalla kokeillessani  poistumista miten tehokkaasti se eristi minut ystäväpiiristäni, joka oli alkanut muuttua hyvin Facebook-keskeiseksi.

Ehkä tämä on herätyshuuto ihmisille siirtää ystäväsuhteet takaisin oikeaan maailmaan. Sen tiedot vuotavat vain perinteisinä huhuina.

Kirjoitin varmuuden vuoksi myös ohjeen tilin deaktivointia ja poistoa varten.

Päivitys: Virallisen tiedonannon mukaan kyseessä olisi tavallisten seinäkeskusteluiden näkyminen seinällä - ihmiset eivät vaan menneinä vuosina osanneet lähettää viestejä yksityisesti, vaan viestit julkistettiin seinille hyvinkin avoimesti. En tiedä onko Facebookin virallinen kanta totta (tällaisessa tilanteessa asian hyssyttely, vähättely ja piilottelu ovat Facebookin aiempien toimien valossa odotettavia) mutta selitys on jossain määrin uskottava. Tilanne on yhä ongelmallinen, vaikka virallinen selitys osoittautuu todeksi, sillä se alleviivaa konkreettisesti miten paljon tietoa meistä ja elämästämme on Facebookin kautta näkyvillä ja miten vähän sitä huomaamme itse. Jokainen tehköön omat päätelmänsä. Itse jatkan palvelun käyttäjänä, mutta huomattavasti varovaisempana sellaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.