Pohdintoja puhelinten käyttöliittymistä

Käyttöliittymä on laitteen ohjelmistojen se osa joka näkyy käyttäjälle. Käyttökokemus laitteesta muodostuu osittain käyttöliittymän ja osittain ohjelmien avulla, mutta ohjelmat eivät välttämättä ole itse ydinkäyttöliittymän osia ja tästä päästäänkin itse asiaan: mitä puhelimen käyttöliittymät tekevät ja miten.

Käyttöliittymä käytännössä mahdollistaa käyttäjälle pääsyn eri ohjelmiin. Yksinkertaisin (hyvässä ja pahassa) puhelinten käyttöliittymä on iOS. iOS ei käyttöliittymänä tarjoa käyttäjälle kuin oikeastaan ohjelmavalikon. Käytännössä koko iOS:n käyttöliittymä on iso valikoima ohjelmia josta käyttäjä voi valita ja joiden välillä tämä voi siirtyä.
iOS (iPad)
iOS:stä löytyy myös Android-laitteista kopioitu ilmoitusalue.

Android-työpöytä on lähempänä perinteistä tietokonetta. Käyttäjällä on aloitusnäkymä - työpöytä - jolle hän voi sijoittaa haluamiaan kuvakkeita ja gadgetteja. Merkittävänä erona iOS:n toteutukseen, työpöytää voi mukauttaa merkittävästi ja se voi pelkkien ohjelmakuvakkeiden lisäksi näyttää työpöydillä informaatiota, kuten kalenterin tai syötteitä. Käyttöliittymästä löytyy myös painike millä käyttäjä voi avata ohjelmavalikon ja käynnistää haluamiaan ohjelmia valikosta.
Android (Cyanogenmod 7.1)
Android on kirkkaasti eniten mukautettavissa oleva käyttöjärjestelmä kiitos sen, että pelkkien ohjelmakuvakkeiden sijaan työpöydille voi sijoittaa täysin toimivia pieniä ohjelmia. Käyttöliittymä sallii siis paljon liikkumavaraa, huomattavasti kilpailijoita enemmän itseasiassa.

Nokian Symbian toimi pitkälti samalla tavalla. Jopa vanhat Symbian käyttöliittymät näyttivät alkuruudulla informaatiota ja sallivat sen mukauttamisen - vähintään käyttäjä pystyi määrittämään mitä ohjelmia pikakäynnistettiin. Android-työpöytä on paljon velkaa Symbianille ja sen toteutustavalle, tosin nyky-Symbian kopioi Androidia ja on uudistanut alkunäkymänsä Androidin kaltaisiksi gadgetteineen kaikkineen.
Symbian Anna
Omaperäiseksi kehuttu Windows Phone ei tässä valossa ole erityisen omaperäinen. Siinä on aloitusnäkymä, jossa on kuvakkeita ja jotkin kuvakkeet voivat näyttää myös tietoja. Käytännössä kyseessä on Androidin ja Symbianin gadgetteja rajoitetumpi toteutustapa, ja ulkoasu on toki varsin mutta periaate pysyy identtisenä: työpöytä ja ohjelmavalikko. Windows Phone-käyttöjärjestelmä näyttää omalaatuiselta, mutta perusperiaate sen käytössä on identtinen suurimpaan osaan puhelinten käyttöjärjestelmistä.
Windows Phone 7.5
(Jokaisesta käyttöjärjestelmästä löytyy lisäksi lukkoruutu, joka osaa näyttää joitain tietoja. En tosin laske tätä erilliseksi tasoksi käyttöjärjestelmässä.)

Kaikkien mobiilikäyttöjärjestelmien käyttöliittymät toimivat siis samalla periaatteella Applea lukuunottamatta. Tämä käyttölogiikan erilaisuus huomioiden, mielestäni Applen väitteet siitä miten esimerkiksi Samsung loukkaisi heidän oikeuksiaan Galaxy Tabinsa näyttäessä liikaa iPadilta. Pinnallinen samankaltaisuus on mielestäni hyvin lievästi merkityksellistä puhuttaessa käyttöjärjestelmistä jotka ovat näin merkittävästi erilaisia. Applen käyttöliittymä on ohjelmavalikko kun taas Samsungin käyttämässä Androidissa ohjelmavalikko on yksi laitteen monista ohjelmista.
Applen kehuttu helppokäyttöisyys perustuu itseasiassa enemmän hyvin suunniteltuihin ohjelmiin ja visuaaliseen selkeyteen kuin monipuoliseen käyttöliittymään. iOS:n käyttöliittymä - hyvässä ja pahassa - kun lopulta on pitkälti pelkkä ohjelmavalikko josta voi valita käynnistettävän ohjelman. Tämä ei ole välttämättä paha asia, sillä periaate on sinällään hyvin yksinkertainen, mutta toisaalta myös hyvin rajoittunut. Periaate  Applen mobiilikäyttöjärjestelmissä on kuitenkin hyvin lähellä muidenkin käyttämää ja kuvaa hyvin miten vähän puhelinten käyttöjärjestelmät ovat oikeasti kehittyneet. Perusperiaatteet ovat pitkälti samat kuin vuosia sitten.

Yksi käyttöliittymän toiminnallisuus on vielä mainittava. Apple eroaa muista myös yhdessä merkittävässä suhteessa: Applen käyttöliittymä aitaa jokaisen sovelluksen omaan karsinaansa ja niiden välillä tapahtuva tiedonsiirto on hankalaa. Android, Windows Phone ja Symbian toimivat tässä eri tavalla ja tarjoavat mahdollisuuden keskitettyyn tilien hallintaan. Eli Android-puhelimessa voit luoda Facebook-tilin itse puhelimeen ja muut ohjelmat voivat keskustella facebook-tilisi kanssa puhelimen kautta. iPhonella joudut luomaan Facebook-tilin jokaiseen ohjelmaan erikseen.

Toinen on ohjelmien välinen yhteistoiminta, sillä iOS on myös ainoa järjestelmistä jossa dataa ei helposti voi lähettää ohjelmasta toiseen. Jokaiseen ohjelmaan ei tarvitse erikseen määrittää bluetooth-siirtoa varten omia asetuksia, vaan kun ohjelma ilmoittaa puhelimelle tahtovansa lähettää tiedoston, tarjoaa puhelin suoraan omat tiedonsiirtovaihtoehtonsa. Kun esimerkiksi Android-puhelimeen asennetaan uusi ohjelma, voi ohjelma kertoa minkä tyyppistä dataa se osaa vastaanottaa puhelimelle ja puhelin voi jatkossa tarjota tätä ohjelmaa yhdeksi vaihtoehdoksi mitä käyttää tietyissä tilanteissa.

Kommentit

  1. Tämä selvensi minulle eri käyttöjärjestelmien eroja. En ole koskaan käyttänyt iPhonea, mutta kuullut jotain sen ongelmista, että jotkut toiminnot todella hankalia. Pidän itse Symbiaa parempana kuin Androidia. Saakohan E7-00:aan uusia päivityksiä vielä? Tässä oli minun debattini, vaikka ei mitään asiantuntevaa tai haastavaa sellaista:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virallisia päivityksiä ei vanhempiin laitteisiin ole saatavilla ja tuskin tuleekaan. Joihinkin laitteisiin on epävirallisia käyttöjärjestelmäversioita, mutta en usko E7:n olevan sellainen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.