Ihminen joka yrittää keskittyä useaan asiaan kerralla, tekee kaiken huonosti.
Naisilla tämä heikkeneminen on pienempää tyypillisesti kuin miehillä, mutta useaa asiaa tehtäessä tulokset ovat molemmilla sukupuolilla niin paljon heikompia ettei kyseessä voida sanoa naisten olevan parempia tekemään useita asioita kerralla. Sanoisin pikemminkin, että kaikki ovat läpeensä surkeita tekemään useita asioita yhtäaikaa, naiset vaan ovat hieman vähemmän surkeita.
Kyseessä ei nyt siis ole niinkään sukupuolinen kritiikki, vaan fakta nykyään kovin yleisestä tavasta tehdä asioita. Nykypäivän työnteossa ja opiskelussa tämä usean asian jatkuva samanaikainen pyörittely on valitettavasti enemmän sääntö kuin poikkeus. Tyypillinen työntekijä pitää auki kymmenittäin ikkunoita ja vaihtaa tehtävästä toiseen jatkuvasti ja samalla vielä yritetään pitää myös Facebook auki ja viestitellä ystävien kanssa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9JUoMIQaSVmKN6vdb7bQbPVQ0NtjhZ_Fh_uRsTeLEwYclk407BnEhHIMj6gXVsHRJJoMwCuG6MtdH1FdjRtS6U80CVLUOcV_jVql1R1eASqaZ0Zu7MY2InZlaqv9SrADnZNRQWS3vcgAI/s320/multi_moni.png)
Tämä on monella tapaa ongelmallista. Ensimmäinen ongelma on tietysti se, että jokainen multitaskattu työ on heikompi tuloksiltaan kuin työ johon on keskitytty yksin. Toinen ikävä vaikutus on multitaskaamisen vaikutus omaan ajatteluun. Ihminen joka tekee useita asioita kerralla tottuu tilaan jossa koko ajan on menoa ja meininkiä ja valoja vilkkuu ja ruudusta toiseen pitää hypätä. Tähän tottuneen ihmisen on hyvin vaikea keskittyä todella mihinkään, eivätkä aivot tunnu rauhoittuvan, vaan tahtovat hyppiä asiasta toiseen.
Tämä aikaansaa helposti muistihäiriöitä ja nukkumisvaikeuksia. Ja tietysti kyvyttömyys keskittyä kunnolla myös luettava ongelmaksi.
Multitasking aiheuttaa aivoissa tiettyä kiihtymistä ja stressitilaa, josta pää purkautuu valitettavan hitaasti. Tämä ilmenee niin lyhyellä tähtäimellä tiettynä hyperaktiivisuutena, mutta pitkällä tähtäimellä keskittymiskyvyn laskemisena tai suoranaisena romahduksena. Kyky keskittyä yhteen toimintoon on tietyissä toimissa pakollista ja kyky toimia näin heikkenee jatkuvan monen asian yhtäaikaisen pyörittämisen seurauksena. Lisäksi jatkuva multitasking heikentää oppimiskykyä ja vaikutukset eivät vain rajoitu hetkiin kun työskentelemme tietokoneella, vaan tottuminen tietokoneella jatkuvaan asioiden yhtäaikaiseen pyörittämiseen heikentää toimintakykyä joka osa-alueella.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9F4UoOr91WS9AiE8cm2_GIFiR2cj1z1N9uJywsVDYFydFNu12NDtNJjL_LvjD50kBlvqNIZgk3OxO77sOSDAjogtovnPRazyMYzSbZr0LfWc-uGkRWLeE7SSj31IBHJlKmm16vSiIzcUX/s320/multi_yks.png)
Useita asioita tekemällä kerralla voi tietyt vaiheet tehtävää pystyä tekemään nopeammin, mutta lopputulokset ovat poikkeuksetta heikompia. Yhteen asiaan keskittymällä tämän yhden asian yleensä saa myös tehtyä nopeammin, tosin sillä kustannuksella etteivät muut asiat etene samalla.
Nykypäivän työelämä ei huomioi tätä erityisen hyvin, vaan esimerkiksi it-laitteet ohjaavat ihmisiä juuri kuvatunlaiseen monen asian kanssa yhtäaikaiseen työskentelyyn. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Hyvän työntekijän merkki voikin olla nopean sähköpostiin vastaamisen sijaan se, että hyvällä työntekijällä ei välttämättä olekaan pikaviestiohjelma ja sähköposti auki koko ajan.
Suosittelen kaikkia kokeilemaan. Aluksi tilanne jossa keskityt vain yhteen asiaan voi tuntua raivostuttavalta, kun taipumus poukkoilla asiasta toiseen sykkii edelleen käyttäytymismalleissa. Kun hitaasti siitä taipumuksesta onnistuu irrottautumaan, alkaa hitaasti keskittyminen parantumaan ja levottomuuskin laskee. Sulje sähköposti ja pikaviestin siksi aikaa kun teet oikeaa työtä. Voit avata ne aina välillä kun kaipaat taukoa muuhun työhön, mutta viestimien päällä pitäminen on tae siitä että ajatukset karkaavat muihin aiheisiin aina viesti-ikkunan ilmestyessä ruudulle.
Ja miten kukaan ylipäätään osaa keskittyä töihin jos koko ajan ruudulla vilkkuu uusia viestejä?
(Huonosti)
"Yhteen asiaan keskittymällä tämän yhden asian yleensä saa myös tehtyä nopeammin, tosin sillä kustannuksella etteivät muut asiat etene samalla."
VastaaPoistaTuossapa se asian ydin. Useimmiten ei ole mahdollista keskittyä yhteen asiaan. Se on luxusta.
Useihin asioihin keskittyminen vie useampaa asiaa eteenpäin kerralla - mutta se ei välttämättä tarkoita että ne valmistuisivat nopeammin. Lähinnä että useampi asia etenee samanaikaisesti.
Poista