Lesbokammoinen morsio ja homofobia

Iltalehti uutisoi Satuhäät-ohjelman homofobisesta morsiammesta äskettäin. Tämä morsian, Anri Kähkönen   oli artikkelin mukaan paniikissa kun hänen hääkampaajansa osoittautui homoseksuaaliksi naiseksi. Kun heterokampaajaa ei löydy, Anri suunnitteli ohjeistavansa kampaajaa niin lapsellisen kuuloisilla ohjeilla, etten meinannut uskoa lukemaani:
"Mitään et saa puhua siitä naisesta etkä seksuaalisesta suuntautumisestasi. Laitat vain hiukseni ja menet pois."
Lapsellinen ja homokammoinen toki saa olla, laki ei sitä kiellä ja ajatusrikokset ovat naurettavia. Tämänkaltainen homoseksuaalisuuden pelko on kuitenkin aina hieman hankalaa ymmärtää. Anrin lausunto ei nimittäin ole ensimmäinen kaltaisensa joita olen nähnyt esitetyn näissä yhteyksissä.

Oleellinen kysymys tässä on "mikä tekee homoseksuaalin ihmisen kohtaamisesta jotenkin epämiellyttävän?" On yksi asia pitää homoseksuaalisia akteja epämiellyttävinä ja kokonaan toinen asia pitää homoseksuaaleja epämiellyttävinä. Muiden seksielämästä ei tarvitse muutenkaan pitää. Samalla tavalla joku voisi pitää vanhempiensa tai ylipäätään vanhusten välisiä seksuaalisia akteja epämiellyttävinä, mutta se ei kuitenkaan tartu ihmisiin itseensä.

Jokin homoseksuaalissa käyttäytymisessä on kuitenkin niin inhokkia joillekin, että siitä ei saisi kuulla keneltäkään, eikä kenenkään pitäisi ainakaan joutua tekemisiin homoseksuaalin kanssa. Tämä on liian usean asenne. Homoseksuaalisuus on heidän mielestään jotain niin voimakasta, ettei sitä voi sietää henkilössä lainkaan.

Seksuaalinen suuntautuminen määrittää henkilössä vain sen mistä sukupuolesta hän sattuu pitämään ja ei mitään muuta. Se ei määritä onko henkilö mukavaa seuraa, pitääkö hän tieteiskirjallisuudesta tai onko hän älykäs, liberaali tai konservatiivi tai tahtooko hän puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan. Homoseksuaalisuus ei säännönmukaisesti sisällä mitään käytökseen vaikuttavaa.

Homoseksuaalisuuden pelottavuus ei johdu siis homoseksuaaleista itsestään. Tämä kammo tuskin on synnynnäistäkään sillä kyseinen "ällötys" näkyisi tällöin kaikissa kulttuureissa, mikä ei siis pidä paikkaansa.

Takana on tuttuja ilmiöitä: toiseuden pelkoa, seksuaalisen poikkeavuuden pelkoa ja muutamia muita pelkoja. Ja kuten irrationaaliset pelot yleensäkin, tämäkin lähtee pelkääjästä ja kertoo meille enemmän hänestä kuin siitä mitä hän pelkää. Kysymys kuuluukin: Mitä homoseksuaalien pelkääminen kertoo sinusta?

4 kommenttia:

 1. Jos sulla on aikaa potee tämmöstä turhaa paskaa jonkun toisen elämästä ja sen mielipiteistä niin hanki ihminen oikeesti elämä. Samalla tavalla haukut Anrii mitä se on sanonu oman mielipiteensä siitä kampaajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän itse ilmoitti kaiken mitä yllä mainitsen, joten en oikein näe miten tuo olisi haukkumista. Onko kuvauksessani epätarkkuuksia? Jos on, niin korjaan ne toki, mutta sen mukaan mitä näin Satuhäät ohjelmasta (jonka pitkin hampain katsoin) hän todella sanoi kaiken mitä artikkelissa sanottiin.

   Eikä tekstini pääasialllisesti ole edes hyökkäys Anria kohtaan, lähinnä pohdintaa homofobiasta ja sen syistä. Jos koet jonkin kohdan olevan paikkaansapitämätön, jätä toki kommentti aiheesta ja olen valmis korjaamaan näkemystäni jos voit argumentoida jonkin kirjoittamani olevan virheellistä.

   Poista
 2. Asiani on ymmäretty aivan väärin, ei minulla ole lesboja eikä homoja kohtaan mitään pelkotiloja jos sellaiseksi synnytään. Mutta että ensin pidetään miehistä ja yhtäkkiä ollaankin lesboja niin sitä minä en ymmärrä. Tai tuli ainakin aikamoisena järkytyksenä. Nyt asian kanssa olen kyllä jo ihan sujut. T: Anri Kähkönen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seksuaalisen suuntautumisen muodostumisessa voi olla melkoinen määrä epävarmoja vaiheita ja harva homoseksuaali (mies tai nainen) on täysin varma siitä alusta asti. Moni luulee tai yrittää kovasti olla hetero ennen kun totuus lopulta valkenee. Voi olla melkoisen karu herätys lopulta myöntää näitä asioita itselleen.

   Ei siis ole mitenkään odottamatonta että joku näyttää ensin pitävän miehistä ja sitten vaihtaakin joukkuetta. Keskenään poikien kiusaksi pussailevat teinitytöt ovat vielä asia erikseen.

   Mutta mukava kuulla että tuntumat ovat parantuneet. Ihmisiä ne homoseksuaalitkin ovat ja tokihan heitäkin pitää kohdella juuri ihmisinä, ei erikseen "homoseksuaaleina". :)

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.