Arvio: Samsung Galaxy S III


Kiireellisille lukijoille arvio lyhyesti: Samsung Galaxy S3 on todella hyvä puhelin. Olen tutustunut laitteeseen tätä kirjotettaessa viikon ja toistaiseksi olen varsin vaikuttunut.

(Päivitetty 8.6.2012)

Varustelu

Samsung ei pakannut liikoja. Pienestä pakkauksesta löytyi puhelimen lisäksi laturi ja hands-free-kuulokkeet. Kuulokkeet ovat sisäkorvamalliset ja mukana tulee tyynyt eri kokoisille korvakäytäville. Paketissa on mukana myös micro-usb-johto ja latausadapteri siihen. Minimaalisesti tavaraa, kuoret olisivat olleet ehkä kivat, sillä runko voi vähemmän tarkkojen tassuihin olla jopa liian liukas.

Fyysinen tuntuma ja ulkonäkö

Monissa arvioissa laitetta on luonnehdittu halvan oloiseksi, mutta en voi oikeastaan allekirjoittaa tätä väittämää. Takakuori tuntuu irrotettuna huteralta, mutta kiinni ollessaan se ja muukin laite on jämäkkä ja miellyttävän pyöreäkulmainen, ehkä myös jopa hieman liukas.Muotoilun ansiosta laite livahtaa taskuun ja pois sutjakasti. Valkoinen yksilö on myös erittäin komea, varsinkin kun erittäin selkeää ja komeaa kuvaa näyttävä näyttö on aktivoitu.

Laite ei näytä samalla tavalla Design-laitteelta kuin Nokian Lumiat, mutta on mielestäni hieman miellyttävämpi käsitellä - tosin voitto on täpärä.

Näyttö ja sen tuntuma

Laitteen suuri näyttö on erittäin komea näky. Se menee kooltaan hieman ohi HTC:n lippulaivasta, mutta ero on hyvin pieni:  One X:n 4,7 vs. Galaxyn 4,8 tuumaa. Super AMOLED näyttöä on vähintäänkin ilo katsoa ja niin kuvien kuin elokuvienkin värit toistuvat miellyttävästi. Näytön kirkkaus säätyy automaattisesti oloihin sopivaksi. Näytön kuva on miellyttävämpi kuin iPhone 4S:n ja tarkkuus on lähes identtinen (306 ppi vs. 330 ppi). Näytön resoluutiohan on siis 1280 * 720.


Näyttö reagoi kosketukseen erittäin herkästi ja tarkasti. Alussa jouduin olemaan jopa hieman varuillani etten hipaise näyttöä väärällä hetkellä, mutta laitteelle sopivan käyttöasennon löysi nopeasti ja tuntumaan löytäminen ei ollut hankalaa.

Tehokkaan prosessorin ansiosta käyttöliittymä reagoi pehmeästi ja nopeasti. Nokian Lumia 800 on toistaiseksi ollut responsiivisin puhelin jota olen käyttänyt ja Galaxy tuntuisi pesevän sen. Käyttökokemus on vähintään yhtä sulava kuin Windows Phonen kanssa. Jokin animaatio joskus nykäisee siellä täällä, mutta toimintojen avautuminen ei ole käytössäni vielä kummemmin viivästynyt. Neliytiminen prosessori vaikuttaisi pitävän siitä huolta.


Käyttöliittymä

Samsungin näkemys Androidista on TouchWiz ja se on Galaxyssa päässyt neljänteen versioonsa. TouchWizia ei voi haukkua kelvottomaksi, vaan yllättäen se on suhteellisen fiksu ja puhelimen perustoiminnat on täytetty pienillä parannuksilla. Esimerkiksi kun ilmoitusalueen vetää alas, näkee yhteysvaihtoehdot ja voi aktivoida ja deaktivoida puhelimen eri toimintoja, kuten datayhteyden tai wlanin. Mielenkiintoisempana uudistuksena ilmoitusalueelle tulee myös tilannekohtaisia toimintoja: esimerkiksi kun kuulokkeet liitetään laitteeseen, ilmoitusalueelta löytyy suoraan käynnistysikonit mediaohjelmiin joita usein kuulokkeiden kanssa käytetään, kuten musiikkiin tai videoihin.


Ohjelmavalikko jakautuu ohjelmien käynnistyskuvakkeisiin ja Gadgetteihin. Molempia voi vetää suoraan valikosta työpöydille. Samsung on onneksi ottanut vempaimiin käytännöllisen linjan ja puhelimen mukana toimitetaan monia toimivia ja tyylikkäitä Gadgettejä. Sääkello ei kuulu näihin valitettavasti ja tuo kirkasvärinen härpäke hävisi näytöltäni varsin nopeasti. Ei se sinällään ruma ole, ei vaan sovi yhteen minkään kanssa. Laitteesta löytyy työpöydälle onneksi pelkistettyjä selkeitäkin kelloja.

Samsungin kalenterin ja päivyrin vimpaimet ovat erittäin onnistuneita. Ne ovat selkeitä ja käyttävät laitteen suurta työpöytää hienosti hyväkseen. Osa vempaimista suostuu myös skaalautumaan eri kokoihin vapaasti - eivät kuitenkaan kaikki, mikä on outoa koska käytännössä jokainen muukin vempain skaalautuu vaihtoehtoisissa Launchereissa. 

Eleohjaus

Galaxy osaa mielenkiintoisia eleitä, joista osa on oikeasti käyttökelpoisia. Peruseleisiin kuuluu puhelimen soittoäänen vaimentaminen kääntämällä naama alaspäin, mutta muitakin löytyy. Esimerkiksi selatessa tietyn henkilön tekstiviestejä, voi kyseiselle henkilölle soittaa yksinkertaisesti nostamalla puhelimen korvalle puheluasentoon. Tai kuvankaappauksia voi ottaa pyyhkäisemällä kämmenellä ruutua, jolloin ruudulla oleva tila tallentuu kuvana.

Osa eleohjausliikkeistä on turhia, osa hyödyllisiä ja näppäriä. Eleohjauksesta valtaosa on oletuksena pois päältä ja täytyy erikseen aktivoida puhelimen asetuksista. Hyvä niin, näin vähemmän osaava käyttäjä ei tee vahingossa toimintoja puhelinta heilutellessaan.

Puhelimena

Puhelimena Galaxy on toimiva kapistus. Äänen laatu on hyvä molempiin suuntiin ja myös paketin mukana tuleva langallinen hands-free tuottaa kelvollisen äänenlaadun.

Puhelimena Galaxy S3 osaa tehdä kaikki tarvittavat temput ja ei kätke niitä tarpeettoman syvälle käyttöliittymään. Puhelin-ohjelma on näppärä ja kontakteja voi selata tai hakea numeroin tai hakusanojen avulla. Luonnollisesti yhteen kontaktitietoon ryhmittyy myös kaikki saman kontaktin tiedot, eli puhelimeen tallennettu numero voidaan linkittää yhteen Facebook-tilin ja vaikka Google kontaktien kanssa. Kontakteista voi myös rakennella ryhmiä. Lisäksi tekstiviestiapplikaatio on selkeä ja toimiva.

 

Ohjelmat

Galaxyn mukana tulee melkoinen määrä ohjelmia. Osa on Samsungin omaa käsialaa, osa kuuluu Androidin vakio-ohjelmiin. Lisää ohjelmia saa luonnollisesti ilmaiseksi Google Playsta. Tärkeimmät tutut ohjelmat toimivat tutulla tavalla. Esimerkiksi reittiopas, automaattisesti vaihtuvat taustakuvat ja muuta mukavaa. Android Marketin valikoima on massiivinen ja ohjelmista tärkeimmät ovat ilmaisia ja maksullisetkaan eivät yleisesti maksa maltaita.

Tärkeimmät mukana tulevat ohjelmat:

S Suggest
Yksinkertainen ohjelma joka ehdottaa käyttäjille suosituimpia ja käytännöllisimpiä ohjelmia. Nykyinen Play Store tekee saman ja mielestäni tyylikkäämmin, joten epäilen ohjelman olevan tapa jolla Samsung voi esitellä ja suositella varsinkin omia ohjelmiaan käyttäjille. En lämmennyt, mutta ei kylmennytkään.S Planner
Parhaita kalenteriohjelmia mitä puhelimeen on mukaan pakattu. Ei piekse vielä Business Calendaria, mutta voittaa lennossa vakiokalenterit. Hieno ohjelma, mutta itselleni siis tarpeeton, koska tiedän paremman ja en ajatellut lopettaa sen käyttöä.S Voice
Äänisanelut ja komennot olivat mielestäni hieman kuriositeetti iPhonella ja en onnistunut löytämään niiden lumia Galaxylläkään. Lisäksi S Voice tuntuisi toimivan Siriä huonommin. Kokeilin aikani, mutta suomalaisten nimien ääntäminen jenkkiläisittäin aiheutti lähinnä huvitusta.

S Memo
Muistilappuohjelma, joka osaa ymmärtää käsin kirjoittamistakin. Tekstiä voi tuottaa toki myös virtuaalinäppäimistöllä. Perusnäppärä.Video player
Videosoitin toimii hienosti. Videoita selattaessa videon ikonissa näytetään kappaleita videosta, mikä tekee ruudusta informatiivisemman kuin vain staattinen yksittäinen ruutu.Itse video pyörii komealla näytöllä hyvin ja lisäbonuksena sen voi heittää näytön yläosaan erilliseksi pikkuikkunaksi pyörimään samalla kun käyttää muita sovelluksia. Erittäin näppärää jos haluaa videon toiston aikana tehdä jotain muuta hetkellisesti puhelimellaan, sulkematta videota.


Andropas ja ylälaidassa video pikkuikkunassa

Music player
Musiikkisoitin on näppärä ja nopea. Sen kautta kappaleista voi tehdä soittoääniä ja niin edespäin. Soitin on komea ja selkeä ja tekee tehtävänsä. Soittimen kontrollit tulevat suoraan lukkoruutuun ja soitinta voi myös hallita mukana tulevan hands-free-kuulokkeen kautta.Erikoisuutena on Music Square jonka avulla voi valikoida tunnelmaansa sopivaa musiikkia musiikin sisällön tai aikakauden mukaan. Näppärä jos haluaa kuunnella nopeaa tai rauhallista musiikkia eri artisteilta.Kamera

Laitteen kuvausominaisuudet ovat varsin hyvät. Kamera käynnistyy erittäin nopeasti ja kuvaa myös nopeasti, jopa sarjakuvaus onnistuu. Kamera ottaa varsin hyvää kuvaa, ja kuvausominaisuudet ovat puhelimeksi erittäin korkealuokkaisia. Käyttöliittymä on selkeä ja toimintoihin pääsee helposti käsiksi. Myös etupuolen kamera on yllättävän käyttökelpoinen.Täysin muokkaamattomia Galaxylla otettuja kuvia:

 

Erikoisuutena kamerasta löytyy HDR-kuvien ottaminen. Photoshopissa viimeisteltyjä HDR-kuvia:


Yhteydet

Yhteyksissä nopeudet ovat varsin mukavia. Laite pääsee teoriassa parinkymmenen megabitin vauhtiin, mutta en testatessani päässyt niihin. Käytännön kuuluvuus tulee vielä väliin. Nopeus ja vasteajat olivat kuitenkin valtaosan aikaa erittäin mallikkaita. Yhteyksissä käytännössä ainoa puute on LTE-tuen puuttuminen, tosin verkkojakaan ei paljoa ole vielä saatavilla.

Laitetta voi käyttää muiden laitteiden Internet-yhteyksien muodostamiseen wlan-tukipisteenä tai usb:n tai bluetoothin yli modeemina.

Yhteenveto

Ennakot lupailivat onnistunutta tuotetta ja huippusuositun Galaxy S2:n jälkeen Samsung onnistuu olemaan pettämättä. Samsung Galaxy on erittäin hyvä puhelin ja erittäin hyvä kämmentietokone. Ominaisuuksiltaan laite edustaa tämän hetken huippua, niin fyysisiltä ominaisuuksiltaan, kuin ohjelmistoltaan.

Valittamista on laitteesta hankala keksiä. Joihinkin käsiin puhelin voi olla turhan kookas ja edullisena Galaxya ei voi pitää. Näillä varauksin voi suositella laitetta kenelle tahansa joka haluaa käyttöönsä hyvin toimivan puhelimen kaikilla herkuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.