Pascalin epätasapainoinen vaaka

Pascalin vaaka on tuttu perustelu monelle:

Uskomalla jumalaan ihminen pääsee paratiisiin jos on oikeassa, mutta jos ei ole hän vain kuolee kuten kuka tahansa muukin. Ateisti taas joutuu helvettiin jos on väärässä, mutta oikeassa ollessaankin hän voi vain voittaa pelkän kuoleman. Näin uskominen on väitetysti se parempi vaihtoehto.

Kyseinen skenaario voidaan helposti esitellä taulukkona, esimerkiksi tämän Internetissä kiertävän kuvan tapaan:


Tämä on kuitenkin massiivinen yksinkertaistus. Se redusoi kysymyksen yksinkertaiseen "onks-eiks"-tyyppiseen rakenteeseen. Valitettavasti Pascalin vaa'an ystäville, totuus on paljon monimutkaisempi. Kysymys ei ole vain siitä onko jumalaa olemassa vai ei, vaan myös lopulta siitä millainen jumala on ja mitä se seuraajiltaan vaatii.

Esimerkiksi Kristittyä ei lämmitä jos osoittautuu että Mithra-jumaluus on olemassa, eikä muslimia jos oikeaksi jumalaksi osoittautuukin Amaterasu.

Todellinen Pascalin vaaka voidaan kuvata esimerkiksi näin:Täältä löydät tästä nähdäksesi kyseisen kuvan selkeämpänä.

Todellisia skenaarioita on siis huomattavasti enemmän. Kyse ei ole siitä uskotko vaiko etkö, vaan onnistutko uskomaan oikeaan asiaan. Väärän uskonnon valikoiminen näyttää valitettavasti hyvin todennäköiseltä, sillä kuten taulukko paljastaa, vaihtoehtoja on paljon ja mitään objektiivista tapaa määrittää niiden oikeutta ei oikeastaan ole.

Pascalin vaaka on siis epätasapainossa. Se esittää joko/tai kysymyksen, mutta ei huomioi että toinen vaihtoehto ei ole vaihtoehto ylipäätään, vaan pikemminkin joukko vaihtoehtoja.

Loppukevennys: Pascalin vaa'an kaveriksi löytyy Jorin veto: Maksa minulle satanen ja taivaspaikkasi on taattu. Tokihan vaikka mahdollisuus on pieni, vaivaisen satasen menettäminen on niin mitätön haitta, että sen uskaltaa riskeerata taivaspaikan saamisen edessä?

4 kommenttia:

 1. Pika-analyysilla Kristillinen fundamentalismi näyttäisi antavan eniten palkintovaihtoehtoja. Tuohon pitäisi kyllä lisätä vielä kolmas ulottuvuus, jossa huomioitaisiin kuolemaa edeltävän elämän "helppous".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän aikaansaa se että muissa uskonnoissa lahkot summataan emouskontoon, mutta "tunnetuissa" ne erotetaan erikseen. Jos kaikki lahkot kaikista näytettäisiin, tätäkään ei tapahtuisi - tai jos kristinuskokin näkyisi vain yhtenä.

   Poista
 2. Saman filosofisen ongelman pohdiskelua omasta blogistani parin vuoden takaa.
  http://pikkujattilainen.blogspot.fi/2012/01/paska-vedonlyonti.html

  En löytänyt blogisi tekijätiedoista sähköpostiosoitetta. Olisin halunnut jutella Epätieteellisyyttä ja huonoa journalismia käsittelevän yhteisjulkaisun, eli jonkinlaisen verkkolehden julkaisemisesta. Nykyään kohtaa paljon huonoa argumentaatiota, mutta sitä on vaikea vastustaa yksinäisen huutelun avulla - jota itsekin tosin harjoitan. Täytyisi olla todella tarkka oman tekstinsa asiallisuuden ja faktatietojen suhteen. Julkaisuja olisi hyvä editoida kollektivisesti yms. En haluaisi myöskään toimia minkään lipun, kuten Vapaa-ajattelijoiden alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkolehden aloittaminen olisi toki mielenkiintoista, mutta aikatauluni riittävät vain nipinnapin blogin pitämiseen tällä hetkellä. Vanhemmuus on erittäin aikaavievää puuhaa ja julkaisutahtini onkin hidastunut tänä vuonna merkittävästi tästä pienestä syystä.

   Blogisi näytti kylläkin mielenkiintoiselta ja tutustun siihen paremmalla aikaa. Jos verkkojulkaisua perustamaan lähdet, saatan myöhemmin olla käytettävissäkin, jahka aikataulut vähän lähtevät löystymään.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.